Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σε κρίσιμη καμπή το Σκοπιανό – Κοτζιάς, Dimitrov κρίνουν την τύχη των διαπραγματεύσεων

Σε κρίσιμη καμπή το Σκοπιανό – Κοτζιάς, Dimitrov κρίνουν την τύχη των διαπραγματεύσεων
Νέος γύρος συνομιλιών αύριο Πέμπτη 24/5 παρουσία του M. Nimetz στη Νέα Υόρκη
Στην πλέον κρίσιμη καμπή του εισέρχεται το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ καθώς κατά τις συναντήσεις που θα έχουν (αύριο Πέμπτη 24/5 και Παρασκευή 25/5) στη Νέα Υόρκη οι υπουργοί Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς και N. Dimitrov, παρουσία του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ, M. Nimenz θα κριθεί και η τύχη των διαπραγματεύσεων.
Θα κριθεί δηλαδή εάν οι συζητήσεις θα συνεχιστούν με απώτερο στόχο να καταλήξουν σε ένα λογικό χρονικό πλαίσιο σε συμφωνία ή θα τερματιστούν, παραπέμποντας την όποια νέα συζήτηση και συμφωνία για το μέλλον.
Η ελληνική πλευρά έχει διαμηνύσει – όπως άλλωστε προκύπτει και από τις επαφές του κ.Κοτζιά στην Ουάσινγκτον – πως αυτή τη στιγμή τα Σκόπια είναι που πρέπει να κάνουν το επόμενο καθοριστικό βήμα για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.
Ο κ.Κοτζιάς μετά τις επαφές που είχε με τον Αμερικάνο ΥΠΕΞ, M. Pompeo και τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, W. Mitchell υποστήριξε πως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το θέμα της ονομασίας είναι οι τέσσερις από τις πέντε προτάσεις του M. Nimetz, βγάζοντας εκτός συζητήσεων το «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και το «Μακεδονία του Ίλιντεν».
Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά διαμηνύει πως για να υπάρξει συμφωνία, θα πρέπει η χρήση του ονόματος να είναι erga omnes και να αλλάξει το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ, αν και αναγνωρίζει πως υπάρχουν δυσκολίες στην κυβέρνηση Zaev δεδομένων και των πολιτικών συνθηκών στην ΠΓΔΜ.
Παρόλο αυτά υπάρχουν πιέσεις τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την ΕΕ, όπως φάνηκε και από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες Merkel με Τσίπρα, Zaev για συμφωνία, αν και από την ελληνική πλευρά αναφέρεται πως δεν δέχεται πιέσεις και πως αυτές κυρίες κατευθύνονται προς την πλευρά των Σκοπίων.

Συνάντηση Κοτζιά - Bolton

Όπως ήταν αναμενόμενο το θέμα της ονομασίας της ΠΓΜΔ βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς με το Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, J. Bolton.
Ο κ.Κοτζιάς τόνισε ότι η συνάντηση τους διήρκεσε μια ώρα
«Η συζήτηση αφορούσε τις στρατηγικές πολιτικές στην περιοχή, τις αντιφάσεις και αντιθέσεις της Τουρκίας και προς τα πού κινείται αυτό το σύστημα, τα θέματα των ενεργειακών οδών και της διασφάλισης των ενεργειακών πόρων για τις χώρες που είναι ιδιοκτήτες τους, δηλαδή Κύπρο, Αίγυπτο και Ισραήλ και για την περαιτέρω ανάπτυξη στο μέλλον των ελληνοαμερικανικών σχέσεων» υπογράμμισε ο κ.Κοτζιάς με το πέρας της συνάντησης.
Πέραν των διμερών σχέσεων, στη συνάντηση τέθηκαν επί τάπητος όλες οι τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις που αφορούν την περιοχή των Βαλκανίων, της νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ επεσήμανε το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό, επανέλαβε πως η Ελλάδα δεν δέχεται καμία πίεση, γνωστοποίησε ότι την ώρα των επαφών του με τον N. Dimitrov, θα συνεδριάζουν και οι τεχνικές ομάδες των δύο χωρών ενώ υποστήριξε ότι στις συναντήσεις της Νέας Υόρκης θα παρουσιαστεί ένα ολοκληρωμένο κείμενο.
«Το κείμενο αυτό, μαζί με το κείμενο το νομικό που έχει κάνει ο κ. Νίμιτς αναλάβαμε και τα εντάξαμε σε ένα ενιαίο κείμενο όπου το δεύτερο μέρος του κειμένου αφορά στις μελλοντικές συνεργασίες Ελλάδος - ΠΓΔΜ, η προοπτική δηλαδή σε ζητήματα εκπαίδευσης, έρευνας κοκ.
Το πρώτο μέρος αφορά σε ζητήματα που συνδέονται με το ονοματολογικό, προπάντων για τα αλυτρωτικά που πρέπει να τελειώνουμε, όπως επίσης και κεφάλαιο για την αναγνώριση όλων των διεθνών νομικών πραγματικοτήτων, όπως είναι τα σύνορα, το απαραβίαστο των συνόρων, ότι δεν μπορεί να γίνεται προπαγάνδα από καμία πλευρά ή να δίνεται χώρος για προπαγάνδα σε βάρος της άλλης κοκ» είπε ο κ. Κοτζιάς.
Σε δηλώσεις που έκανε στους Έλληνες ανταποκριτές, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε πως «η αποδοχή του ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή είναι μεγαλύτερη από ποτέ άλλοτε».
«Η αναγνώριση των πρωτοβουλιών που παίρνουμε στην εξωτερική πολιτική της χώρας αποτελεί αντικείμενο και διαβούλευσης και μελέτης από την πλευρά των Αμερικανών» τόνισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί σήμερα Τετάρτη 23/5 με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Antonio Guterres.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ένα σημαντικό χαρακτηριστικό που αναδείχθηκε στις πολυήμερες επαφές που πραγματοποίησε ο Έλληνας υπουργός στην Ουάσινγκτον ήταν η ανησυχία της αμερικανικής πλευράς για την απρόβλεπτη στάση της Τουρκίας και το πως αυτό θα επηρεάσει το μέλλον των αμερικανοτουρκικών σχέσεων.
«Επίσης, αυτό που ενδιέφερε πάρα πολύ τους Αμερικάνους ήταν το ζήτημα της Τουρκίας.
Θα έλεγα ότι η διάθεση τους ήταν να ακούσουν, να ακούσουν τις αναλύσεις.
Βρίσκονται, από ό,τι αντιλαμβάνομαι, σε μια αναζήτηση για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσουν τις νέες καταστάσεις, και τις νέες συμμαχίες στην περιοχή» εξήγησε ο κ. Κοτζιάς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης