Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καταρρέει η τουρκική λίρα στις 4,84/δολ. - Έκκληση στην κεντρική τράπεζα να αντισταθεί στον Erdogan

Καταρρέει η τουρκική λίρα στις 4,84/δολ. - Έκκληση στην κεντρική τράπεζα να αντισταθεί στον Erdogan
Οι πιέσεις στο τουρκικό νόμισμα εντάθηκαν μετά την προειδοποίηση του οίκου αξιολόγησης Fitch για τις πολιτικές παρεμβάσεις
(upd) Δεν έχει τέλος η κατάρρευση της τουρκικής λίρας, με τους αναλυτές να απευθύνουν έκκληση στην κεντρική τράπεζα της Τουρκίας να αναλάβει δράση, αψηφώντας τον πρόεδρο Erdogan.
Η λίρα πλησιάζει πλέον τις 5 λίρες ανά δολάριο, καθώς υποχώρησε κατά σε νέο ιστορικό χαμηλό, στις 4,845 ανά δολάριο, με την πτώση από τις αρχές του έτους να φτάνει το 21%.
Στη συνέχεια ανέκαμψε ελαφρά στις 4,8228.
Η λίρα σημείωσε μεγάλη πτώση και έναντι του ιαπωνικού γεν, εν μέσω αναφορών ότι Ιάπωνες μικροεπενδυτές πουλάνε τη λίρα, επειδή η ισοτιμία της έχει υποχωρήσει στα επίπεδα που ενεργοποιούν πωλήσεις (stop - loss levels), σύμφωνα με το Reuters.
Οι πιέσεις στο τουρκικό νόμισμα εντάθηκαν μετά την προειδοποίηση του οίκου αξιολόγησης Fitch για τις πολιτικές παρεμβάσεις στην άσκηση της νομισματικής πολιτικής.
Οι επενδυτές ζητούν αύξηση επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα, προκειμένου να σταθεροποιηθεί το νόμισμα και να μειωθεί ο πληθωρισμός, ο οποίος τον Απρίλιο ανήλθε στο 10,85%.
Παρόλα αυτά ο Erdogan εμμένει στη θέση τους και αντιστέκεται στην αύξηση των επιτοκίων, τα οποία μάλιστα αποκαλεί «πηγή όλων των κακών».
Οι δηλώσεις του αντιμετωπίζονται ως παρέμβαση στη νομισματική πολιτική και έχουν πλήξει την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας.
Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η κατάρρευση του τουρκικού νομίσματος ασκούν περαιτέρω πίεση στις επιχειρήσεις της Τουρκίας με υψηλά χρέη σε συνάλλαγμα.
Το βραχυπρόθεσμο εξωτερικό χρέος ανήλθε στα 181 δισ. δολ. τον Μάρτιο (20% του ΑΕΠ).
Το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης (Borsa Istanbul Group) ανέφερε σε σημερινή ανακοίνωσή της ότι μετέτρεψε σε λίρες τα ξένα νομίσματα, στα οποία διατηρούσε στοιχεία του ενεργητικού της, εκτός από τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες της, σε μία κίνηση στήριξης του τουρκικού νομίσματος.
 
 

S&P Global: Κίνδυνος δημοσιονομικής κρίσης στην Τουρκία

Τα δημόσια οικονομικά της Τουρκίας θα μπορούσαν να επιδεινωθούν ταχύτατα αν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να αντιμετωπίσει την τρέχουσα πίεση στο νόμισμα και στο κόστος δανεισμού της χώρας, προειδοποίησε στις 22/5/2018 η S&P Global.
Η S&P ήδη αξιολογεί την Τουρκία χαμηλότερα σε σχέση με τη Fitch και τη Moody’s, στο «ΒΒ-», αλλά ο αναλυτής του οίκου αξιολόγησης Frank Gill δήλωσε στο «Reuters» ότι μπορεί ενδεχομένως να υποβαθμίσει εκ νέου το τουρκικό αξιόχρεο αν συνεχιστεί η αναταραχή στις αγορές.
Ερωτηθείς εάν η S&P θα επανεξετάσει τις «σταθερές» προοπτικές στην αξιολόγηση της Τουρκίας εάν δεν υπάρξει κάποια χαλάρωση στην τρέχουσα πίεση της αγοράς, ο Gill δήλωσε: «πιθανώς».
«Η ανησυχία είναι ότι η κατάσταση στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών επιδεινώνεται και ότι αυτό αρχίζει να έχει αντίκτυπο στην ανάπτυξη και στα δημοσιονομικά σχετικά γρήγορα, και στις τράπεζες», τόνισε ο Gill.
O ίδιος πρόσθεσε πως οι τράπεζες έχουν χορηγήσει πολλά δάνεια σε δολάρια, τα οποία γίνεται πιο δύσκολο να αποπληρωθούν καθώς διολισθαίνει η λίρα.
«Πολλά θα εξαρτηθούν τελικά από το τι θα κάνει η κεντρική τράπεζα, αν κάνει τίποτα», συνέχισε ο Gill.
Πάντως, ο αναλυτής της S&P υπογράμμισε πως η Άγκυρα διαθέτει κάποια «σημαντικά μαξιλάρια ασφαλείας και πιστεύουμε ότι υπάρχει σίγουρα μια διέξοδος από αυτό», ενώ απηύθυνε έκκληση στις αρχές να αναλάβουν άμεσα δράση.

H προειδοποίηση της Fitch

Τα σχόλια του τούρκου προέδρου αυξάνουν την πιθανότητα να τεθούν υπό πίεση η πολιτική διακριτικής ευχέρειας και η προβλεψιμότητα των πολιτικών στην Τουρκία μετά τις εκλογές του Ιουνίου, προειδοποιεί η Fitch Ratings.
Όπως αναφέρεται σε έκθεση που δημοσίευσε σήμερα (22/5/2018) η Fitch Ratings, αυτό θα ήταν πιθανό να συμβεί σε μια εποχή που οι αυστηρότεροι παγκόσμιοι όροι χρηματοδότησης θα δοκιμάσουν την ευπάθεια που δημιούργησαν οι μεγάλες απαιτήσεις εξωτερικής χρηματοδότησης της Τουρκίας.
Η λίρα συνεχίζει την πτωτική της πορεία, «αγγίζοντας» και χθες (21/5) ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου.
Η πτώση του τουρκικού νομίσματος οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (16,4 δισ. δολ. κατά το α’ τρίμηνο του 2018, από 8,4 δισ. στο α’ τρίμηνο του 2017), ο πληθωρισμός, που συνεχίζει να εμφανίζει διψήφια επίπεδα, και οι πολιτικές και γεωπολιτικές πιέσεις.
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε το επιτόκιο δανεισμού κατά 75 μονάδες βάσης τον Απρίλιο, αλλά η λίρα εξακολούθησε να υποχωρεί, καθώς ο τούρκος πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan, δεσμεύτηκε προεκλογικά ότι τα επιτόκια θα μειωθούν περαιτέρω, αλλά και ότι θα αναλάβει περισσότερες ευθύνες αναφορικά με τη νομισματική πολιτική αν κερδίσει τις εκλογές του Ιουνίου.
Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκικής Δημοκρατίας (CBRT) ανέφερε στη συνέχεια ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις της αγοράς και ότι θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.
«Οι πρόσφατες εξελίξεις δεν μεταβάλλουν την άποψή μας ότι η κεντρική τράπεζα εξακολουθεί να είναι πρόθυμη να ανταποκριθεί στη νομισματική αδυναμία, όπως έχει κάνει σε περιόδους προηγούμενων πιέσεων στην αγορά, αν και όχι πάντα με τον πλέον έγκαιρο ή αποτελεσματικό τρόπο», αναφέρει η Fitch.
Η Fitch επικεντρώνεται σε μια συνέντευξη του Erdogan στο «Bloomberg», όπου ο τούρκος πρόεδρος υποδήλωσε την πρόθεσή του να αναλάβει τον έλεγχο της νομισματικής πολιτικής, τονίζοντας ότι η CBRT δεν θα μπορεί να αγνοεί τις απόψεις του για τα επιτόκια.
Αυτό, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης υπογραμμίζει τη σημασία των εκλογών, καθώς θα οδηγήσουν σε μια αλλαγή σε ένα σύστημα εκτελεστικής προεδρίας που εγκρίθηκε και με το περσινό δημοψήφισμα.
Όπως αναφέρει η Fitch, αυτό θα εντείνει τη διάβρωση των ελέγχων και των ισορροπιών και τη θεσμική ανεξαρτησία στην Τουρκία που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια και αποτέλεσαν τον λόγο για τον οποίο ο οίκος υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Τουρκίας σε «BB +» στις αρχές του 2017.
«Η νομισματική πολιτική στην Τουρκία δέχεται εδώ και καιρό πολιτικούς περιορισμούς, αλλά μια ξεκάθαρη απειλή περιορισμού της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας αυξάνει τα ρίσκα για την αποδοτικότητα των πολιτικών που εφαρμόζονται, όχι μόνο από την πολιτική εμπλοκή αλλά και από τις μεγαλύτερες πιέσεις στην κεντρική τράπεζα να αποδείξει την ανεξαρτησία της», αναφέρει η Fitch.
«Τα σχόλια του προέδρου αυξάνουν επίσης την πιθανότητα η συνολική οικονομική πολιτική, και όχι μόνο η νομισματική πολιτική, να καταστεί λιγότερο προβλέψιμη μετά τις εκλογές», τονίζει η Fitch.
Η μεγαλύτερη διάβρωση της ανεξαρτησίας της νομισματικής πολιτικής θα ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στο κυρίαρχο πιστωτικό προφίλ της Τουρκίας, ιδιαίτερα εάν συμβάλει σε σοβαρές εξωτερικές χρηματοπιστωτικές πιέσεις και σε μια επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος ή εάν υπονομεύσει την ευρύτερη αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής και το επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης