Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: Εύσημα στη Γαλλία, συστάσεις στην Ιταλία για μείωση του χρέους

Κομισιόν: Εύσημα στη Γαλλία, συστάσεις στην Ιταλία για μείωση του χρέους
Οι τρέχουσες ευνοϊκές συνθήκες πρέπει να αξιοποιηθούν, ώστε να καταστούν οι οικονομίες και οι κοινωνίες της Ευρώπης ισχυρότερες και πιο ανθεκτικές
Η ευρωπαϊκή οικονομία αναπτύσσεται με τον ταχύτερο ρυθμό της τελευταίας δεκαετίας, καταγράφοντας ρεκόρ απασχόλησης, ανάκαμψη των επενδύσεων και βελτίωση των δημόσιων οικονομικών, αναφέρει η Κομισιόν εαρινές της συστάσεις προς το κράτη - μέλη.
Σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής  Επιτροπής για το 2018, η ανάπτυξη κατά τα επόμενα δύο έτη θα επιβραδυνθεί ελαφρώς, αλλά θα παραμείνει ισχυρή.
Οι τρέχουσες ευνοϊκές συνθήκες πρέπει να αξιοποιηθούν, ώστε να καταστούν οι οικονομίες και οι κοινωνίες της Ευρώπης ισχυρότερες και πιο ανθεκτικές.
Οι προτεινόμενες ανά χώρα συστάσεις σήμερα βασίζονται στην πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια και στοχεύουν στην αξιοποίηση των θετικών οικονομικών προοπτικών που θα καθοδηγήσουν τα κράτη μέλη να αναλάβουν περαιτέρω δράση.
«Πρέπει να αξιοποιήσουμε την ευνοϊκή περίοδο που διανύουμε για να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα των οικονομιών μας.
Να ισχυροποιήσουμε τις βάσεις μιας βιώσιμης και δίχως αποκλεισμούς ανάπτυξης», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis.
«Οι σημερινές συστάσεις αναδεικνύουν ότι η ΕΕ βρίσκεται σε "καλή φόρμα",  αλλά και την ανάγκη να συνεχιστούν οι προσπάθειες προκειμένου να εδραιωθεί η πρόοδος που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια», τόνισε ο Επίτροπος Οικονομικών της Κομισιόν, Pierre Moscovici.
«Έχουμε τώρα την ευκαιρία να κοιτάξουμε μπροστά και να επικεντρωθούμε στην οικοδόμηση βάσεων για βιώσιμη, χωρίς αποκλεισμούς και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη με ένα Ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών», τόνισε η Επίτροπος Εργασίας Marianne Thyssen.

Εκτός διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος η Γαλλία, έπειτα από 10 χρόνια

Την έξοδο της Γαλλίας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, έπειτα από 10 χρόνια, ανακοίνωσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Pierre Moscovici.
«Ύστερα από δέκα χρόνια κρίσης, η ευρωζώνη μπορεί να δει με νηφαλιότητα το ενδεχόμενο επέκτασης της» δήλωσε ο Moscovici.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία για το 2017, το έλλειμμα της Γαλλίας διαμορφώθηκε -για πρώτη φορά μετά το 2007- κάτω από το 3% και συγκεκριμένα στο 2,6% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 2,9%.
Πολύ σύντομα μετά την εκλογή στη γαλλική προεδρία, ο Emmanuel Macron έσπευσε να προωθήσει μεταρρυθμίσεις, που πυροδοτούν αντιδράσεις από τα συνδικάτα και την αντιπολίτευση, αλλά και περικοπές σε επιδόματα.
Στη βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών, ωστόσο, συνέβαλε και η αύξηση των φορολογικών εσόδων- απόροια των ισχυρότερων ρυθμών ανάπτυξης.

Η Ιταλία πρέπει να περιορίσει το χρέος της - Τα κόκκινα δάνεια επιβαρρύνουν την κερδοφορία των τραπεζών

Την ανάγκη περαιτέρω μείωση του ιταλικού χρέους επισημαίνει η Κομισιόν στη νέες συστάσεις για τις ευρωπαϊκές χώρες.
«Η Ιταλία πρέπει να συνεχίσει να μειώνει το χρέος της» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis.
Παράλληλα, η Κομισιόν αναφέρεται και στα κόκκινα δάνεια των ιταλικών τραπεζών επισημαίνοντας ότι επιβαρύνουν την κερδοφορία των τραπεζών αλλά και την ικανότητα για αύξησουν το κεφάλαιο τους και να το επενδύσουν.
Μάλιστα η Κομισιόν εντοπίζει κινδύνους λόγω του υψηλού χρέους αλλά και της αδύναμης δυναμικής της παραγωγικότητας σε συνδυασμό με τα υψηλά NPLs και την πολύ υψηλή ανεργία.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, είναι επιτακτική η ανάγκη για πρωτοβουλίες που θα μειώσουν τον κίνδυνο των δυσμενών επιπτώσεων στην ιταλική οικονομία και στη νομισματική ένωση, δεδομένου του μεγέθους της ιταλικής οικονομίας.

Moscovici: Προς το συμφέρον της Ιταλίας η μείωση του χρέους

Στην ιταλική οικονομία αναφέρθηκε και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Pierre Moscovici, επισημαίνοντας ότι οι προκλήσεις πρέπει να απαντηθούν.
«Όσον αφορά το χρέους, ως φίλος της χώρας νομίζω ότι θα πρέπει να μειωθεί για ένα απλό λόγο: είναι σημαντικό για το μέλλον της Ιταλίας και των Ιταλών».
Αναφερόμενος στη νέα ιταλική κυβέρνηση, ο Moscovici τόνισε ότι η Κομισιόν θα συνεργαστεί με την επόμενη ιταλική κυβέρνηση και με όλες τις άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
«Προσβλέπουμε σε εποικοδομητική συνεργασία βασισμένη στο διάλογο, τον σεβασμό και την κατανόηση» επεσήμανε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης