Τελευταία Νέα
Διεθνή

BBC: H Ιταλία δεν είναι... Ελλάδα - Είναι η 3η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης

BBC: H Ιταλία δεν είναι... Ελλάδα - Είναι η 3η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης
«Θα πρέπει να φοβάται η Ευρώπη τους Ιταλούς λαϊκιστές;» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος του BBC
Μετά τις εκλογές της Ιταλίας έχει αναζοπυρωθεί η συζήτηση σχετικά με το ξέσπασμα μιας νέας οικονομικής κρίσης στην ευρωζώνη, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που παραλληλίζουν την κατάσταση με την ελληνική κρίση.
Ωστόσο το BBC σε δημοσίευμα του με τίτλο «Θα πρέπει να φοβάται η Ευρώπη τους Ιταλούς λαϊκιστές;» ξεκαθαρίζει ότι πρόκειται για τελείως διαφορετικές περιπτώσεις, καθώς το μέγεθος της ιταλικής οικονομίας δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συγκριθεί με της ελληνικής.
«Ό,τι συμβαίνει στην Ιταλία είναι σημαντικό.
Δεν μιλάμε για την Ελλάδα.
Η Ιταλία είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης» επισημαίνεται δημοσίευμα.
debt

«Οι Ιταλοί έχουν μετανιώσει πικρά για το ενιαίο νόμισμα και θεωρούν πως οι κανόνες του ευρώ ευνοούν τη Γερμανία και όχι τη χώρα τους.
Επικρίνουν το πλεόνασμα και το χαμηλό ποσοστό ανεργίας της Γερμανίας ενώ την ίδια στιγμή οι ίδιοι έχουν γονατίσει από την ασθενή ανάπτυξη, τη στασιμότητα στην αγορά εργασίας και το τεράστιο εθνικό χρέος (…).
Οι προτάσεις που προωθεί η κυβέρνηση συνασπισμού θα διαλύσουν τους κανόνες κοινοτικού προϋπολογισμού και θα τεθούν σε πορεία σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες» επισημαίνεται στο δημοσίευμα του BBC.

To... φλερτ με τον σύγχρονο λαϊκισμό

Η Ιταλία, σημειώνεται στο δημοσίευμα, είναι μια χώρα που φλέρταρε με το σύγχρονο λαϊκισμό πολύ πριν τις ΗΠΑ και την υπόλοιπη Ευρώπη, και αυτό συνέβη με την πρώτη κυβέρνηση Berlusconi το 1994.
Επιπλέον, είναι μια χώρα που απείλησε με κατάρρευση την ευρωζώνη το 2011 κατά την περίοδο κρίσης χρέους.
Εξίσου σημαντικό είναι ότι το πολιτικό σύστημα της Ιταλίας επανασχεδιάστηκε μετά τη φασιστική δικτατορία και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτρέπεται σε έναν πολιτικό ή ένα κόμμα να συγκεντρώνει πολλή εξουσία.
Επομένως, αν πετύχει ο γάμος μεταξύ Λέγκας και Κινήματος Πέντε Αστέρων οποιαδήποτε έγκριση σημαντικής μεταρρύθμισης θα αποτελέσει Γολγοθά.
Παρά τα εγγενή στοιχεία της ιταλικής πολιτικής σκηνής, οι προτάσεις των δύο ιταλικών κομμάτων θα μπορούσαν να προκαλέσουν αναστάτωση στην ευρωπαϊκή πολιτική.
Οι Βρυξέλλες είναι τρομαγμένες όπως και οι χρηματαγορές και οι επενδυτές καθώς δεν προτιμούν την έλλειψη προβλεψιμότητας και την παράβαση των κανόνων.
Ωστόσο, αυτό ακριβώς έχει υποσχεθεί η μελλοντική κυβέρνηση της Ιταλίας στους ψηφοφόρους: την ανατροπή του κατεστημένου (…).


www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης