Τελευταία Νέα
Οικονομία

CNBC: Χωρίς σαφή μέτρα για το χρέος, οι επενδυτές θα γυρίσουν την πλάτη στην Ελλάδα

CNBC: Χωρίς σαφή μέτρα για το χρέος, οι επενδυτές θα γυρίσουν την πλάτη στην Ελλάδα
Ενόψει της αυριανής (24/5/2018) συνεδρίασης του Eurogroup, το CNBC περιγράφει τις συζητήσεις για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους
Την ανάγκη συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα επισημαίνει τo CNBC ενόψει της αυριανής (24/5/2018) συνεδρίασης του Eurogroup.
Όπως αναφέρεται μετά τον Αύγουστο, η Ελλάδα θα επιχειρήσει την αναχρηματοδότηση της από τις αγορές.
Ωστόσο χωρίς σαφή μέτρα -ή σημαντικές αλλαγές- σχετικά με το χρέος, η Αθήνα θα έρθει αντιμέτωπη με υψηλότερα κόστη καθώς οι επενδυτές θα της γυρίσουν την πλάτη, κάτι που θα αυξήσει τις πιθανότητες για μεγαλύτερο οικονομικό πόνο.
Αυτή τη στιγμή το ελληνικό χρέος διαμορφώνεται στο 180%, που είναι το υψηλότερο στην ευρωζώνη.
Από την πλευρά του, το ΔΝΤ έχει δηλώσει ότι χρειάζεται μια συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους έως αύριο ώστε να έχει στη διάθεση του επαρκή χρόνο για να προλάβει να ενεργοποιήσει το πρόγραμμα του, που περιλαμβάνει την εκταμίευση 1,6 δισ. ευρώ.
«Αν και τα χρήματα από το ΔΝΤ δεν είναι ένα σημαντικό ποσό σε σχέση με τα 86 δισ. ευρώ των Ευρωπαίων δανειστών, η οικονομική δέσμευση του είναι ουσιώδης για λόγους αξιοπιστίας» σχολιάζει το CNBC.
Μάλιστα, ο Constantine Fraser της TS Lombard δήλωσε ότι «η συμμετοχή του ΔΝΤ θα είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να πιστέψουν οι αναλυτές ότι η Ελλάδα θα μπορεί να φροντίσει τον εαυτό της».
Ο ίδιος δήλωσε ότι και η Γερμανία είναι υπέρ της συμμετοχής του ΔΝΤ.
«Εξάλλου, η συμμετοχή του ΔΝΤ ήταν προϋπόθεση για τη Bundestag (γερμανικό κοινοβούλιο) που συμφώνησε με τη διάσωση του 2015» επεσήμανε.
Όσον αφορά τις συζητήσεις για το ελληνικό χρέος, το CNBC επισημαίνει ότι οι δανειστές δεν συμφωνούν για το εάν ο μηχανισμός θα πρέπει να είναι αυτόματος ή θα πρέπει να λαμβάνει την έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια.
Πάντως, ο Fraser της TS Lombard πιστεύει ότι θα επιτευχθεί συμφωνία στο Eurogroup της Πέμπτης (24/5/2018).
Ωστόσο, όπως είπε, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μια μικρής καθυστέρησης έως το Eurogroup του Ιουνίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης