Τελευταία Νέα
Διεθνή

Coeure - Makuch (EKT): Μπορούμε ακόμη να τερματίσουμε το QE εντός του 2018

tags :
Coeure - Makuch (EKT): Μπορούμε ακόμη να τερματίσουμε το QE εντός του 2018
Η ΕΚΤ μπορεί ακόμα να τερματίσει το πρόγραμμα αγορών ομολόγων κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, ανέφεραν δύο αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μπορεί ακόμα να τερματίσει το πρόγραμμα αγορών ομολόγων (ποσοτική χαλάρωση - QE) κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, ανέφεραν σήμερα (23/5/2018) δύο αξιωματούχοι της, ακόμη και αν τα πρόσφατα στοιχεία εγείρουν αμφιβολίες σχετικά με την ευρωστία της οικονομίας της Ευρωζώνης.
Με το πρόγραμμα αγορών να αναμένεται να τερματιστεί στα τέλη του Σεπτεμβρίου, οι αρμόδιοι για τη χάραξη πολιτικής προσπαθούν να κατανοήσουν την πηγή της απροσδόκητης οικονομικής επιβράδυνσης και να συζητήσουν εάν η ΕΚΤ θα πρέπει να αλλάξει πορεία, καθώς η ανάπτυξη ενδέχεται να αποδειχθεί κατώτερη των προβλέψεων της κεντρικής τράπεζας.
Ωστόσο, ο Benoit Coeure, μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβακίας, Jozef Makuch, ισχυρίστηκαν ότι η υπόθεση για την κατάργηση του προγράμματος, ύψους 2,55 τρισ. ευρώ, παραμένει ισχυρή.
«Στο τέλος του περασμένου έτους, είπα ότι δεν ανέμενα μια νέα παράταση για το πρόγραμμα αγορών ομολόγων.
Δεν βλέπω κανένα λόγο να αλλάξω την άποψή μου», ανέφερε ο Coeure στη γερμανική εφημερίδα «Die Zeit».
«Αναμένουμε ότι η οικονομική επέκταση θα συνεχιστεί και είμαστε ολοένα και πιο σίγουροι ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί προς τον στόχο μας, ή κάτω, αλλά κοντά στο 2%», συνέχισε ο Coeure.
Από την πλευρά του, ο Makuch δήλωσε πως οι αγορές ομολόγων αποδίδουν και παρόλο που δεν έχουν ακόμη ωθήσει τον πληθωρισμό προς τον στόχο, αναμένει ότι αυτό θα γίνει μέχρι το 2020-2021.
«Το πρόβλημα τώρα δεν είναι η οικονομία, η πολιτική, οι παγκόσμιες κινήσεις, τα παγκόσμια προβλήματα, όπως οι κινήσεις των ΗΠΑ, οι εκλογές στην Ιταλία και ούτω καθεξής», δήλωσε ο Makuch σε δημοσιογράφους στη Μπρατισλάβα.
«Το ερώτημα είναι πώς αντιδράμε.
Οι οικονομικοί κίνδυνοι έχουν επιλυθεί και έχουν αντικατασταθεί από παγκόσμιους κινδύνους που είναι πιο δύσκολο να επιλυθούν», πρόσθεσε.
Ο Coeure πρόσθεσε ότι δεν έχει ακόμη αποφασιστεί πώς θα τερματιστούν οι αγορές ομολόγων, αναφερόμενος στη συζήτηση σχετικά με το εάν το πρόγραμμα θα πρέπει να τερματιστεί σταδιακά, σε ένα διάστημα αρκετών μηνών, ή να διακοπεί με μια κίνηση.

www.bankingnews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης