Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι αιτίες για την πτώση της τουρκικής λίρας - Αύξησε τα επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα

Οι αιτίες για την πτώση της τουρκικής λίρας - Αύξησε τα επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα
Στο 16,5% αυξήθηκε το βασικό επιτόκιο της Τουρκίας από την κεντρική τράπεζα της χώρας
Πτώση έως και 5% έναντι του δολαρίου εμφάνισε η τουρκική λίρα σήμερα 23/5, διολισθαίνοντας σε νέο ιστορικό χαμηλό  στα 4,63 δολάρια και τροφοδοτώντας ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα και των υπόλοιπων αναδυόμενων αγορών να αντέξουν στην αλλαγή νομισματικής πολιτικής εκ μέρους των ΗΠΑ, όπως σημειώνει εκτενές δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Η υποχώρηση της λίρας έναντι του δολαρίου έχει γίνει πιο επιθετική τόσο εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων από τη Fed, όσο και από τις ανησυχίες που επικρατούν για την πολιτική κατάσταση στην Τουρκία.


 
Όπως σημειώνει το δημοσίευμα η  Τουρκία είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στην αυστηρότερη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ επειδή έχει υψηλό δανεισμό σε δολάρια.
Η πτώση 22% της λίρας έναντι του δολαρίου από την αρχή του 2018 σημαίνει ότι όποιος έχει χρέος σε δολάρια στην Τουρκία θα κληθεί να το… πληρώσει αρκετά ακριβά. 



Εν τω μεταξύ, η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων οδηγεί τους επενδυτές να παίρνουν τα κεφάλαιά τους από τις αναδυόμενες αγορές (οι οποίες διαθέτουν υψηλότερες αποδόσεις αλλά είναι και πιο ριψοκίνδυνες) και να τα τοποθετούν σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα.
Η απόσυρση κεφαλαίων από τουρκικά κρατικά ομόλογα είναι ακόμη πιο έντονη το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα την εκτόξευση των αποδόσεών τους.



Όμως η τουρκική οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισροές ξένων κεφαλαίων προκειμένου να καλύψει τα δημοσιονομικά της ελλείμματα.
Επιπρόσθετα το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας αυξήθηκε απότομα κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους.


Η αναταραχή στις τουρκικές αγορές ασκεί ήδη πίεση στην οικονομία της χώρας, η οποία, πάντως, τα τελευταία χρόνια έχει εμφανίσει ιδιαίτερα εντυπωσιακό ρυθμό ανάπτυξης.
Η οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας αναμένεται να επιβραδυνθεί φέτος στο 4,4% από 7% το 2017, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Και η αδυναμία της λίρας καθιστά τις εισαγωγές της χώρας ακριβότερες, ωθώντας ακόμη υψηλότερα τον ήδη διογκωμένο πληθωρισμό.

Η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας σήμερα 23/5 να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων πιθανώς να διασώσει κάπως το τουρκικό νόμισμα.
Το επιτόκιο αυξήθηκε κατά 300 μονάδες βάσης σήμερα (23 Μαΐου 2018), στο 16,5%.
Σε ό,τι αφορά στο επιτόκιο επαναγοράς μιας εβδομάδας (One-Week Repo), διατηρήθηκε στο 8%, ενώ το επιτόκιο δανεισμού μιας ημέρας (Overnight Borrowing Rate) παρέμεινε στο 7,25%.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα, πάντως, είναι το κατά πόσο η τουρκική κρίση μπορεί να διαχυθεί και σε άλλες αναδυόμενες αγορές, ιδιαίτερα αυτές που έχουν υψηλό εξωτερικό χρέος σε δολάρια.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης