Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Χωρίς τραπεζικά άγχη και επιτοκιακές ανησυχίες περί τις 30 εισηγμένες – Αναλυτικά στοιχεία για τη ρευστότητά τους

Χωρίς τραπεζικά άγχη και επιτοκιακές ανησυχίες περί τις 30 εισηγμένες – Αναλυτικά στοιχεία για τη ρευστότητά τους
Ποιες εισηγμένες ετοιμάζουν επενδύσεις, ποιες μπορούν να επενδύσουν αλλά περιμένουν και ποιες απλά διατηρούν επί χρόνια υψηλή ρευστότητα
Με γεμάτα ταμεία και απαλλαγμένες από το άγχος της ανόδου ή της πτώσης των επιτοκίων, της αναχρηματοδότησης δανείων και γενικότερα της πίεσης που δέχονται πολλές εισηγμένες από τις τράπεζες είναι περίπου 30 εταιρείες του ΧΑ.
Γνωστές οι περισσότερες στο επενδυτικό κοινό, που παρακολουθεί τα αποτελέσματα που δημοσιεύουν, και φυσικά κατάφεραν να ξεχωρίσουν για ακόμα μία φορά.
Για κάποιες το ύψος των ταμειακών διαθεσίμων είναι το ίδιο με τον καθαρό δανεισμό (τραπεζικά δάνεια μείον ταμειακά διαθέσιμα) που σημαίνει πως έχουν μηδενικό τραπεζικό δανεισμό, ενώ κάποιες άλλες έχουν έκθεση σε τράπεζες αλλά το ταμείο τους υπερκαλύπτει τον τραπεζικό δανεισμό.
Από αυτές κάποιες έχουν προγραμματίσει επενδύσεις και ίσως στο επόμενο χρονικό διάστημα ανεβάσουν δανεισμό, ενώ άλλες διατηρούν χωρίς λόγο υψηλά ταμειακά διαθέσιμα, ενώ κάλλιστα θα μπορούσαν να μηδενίσουν τα δάνειά τους και να αυξήσουν τα καθαρά κέρδη, αφού θα γλιτώσουν τόκους.
Τον υψηλότερο αρνητικό καθαρό δανεισμό έχει η Jumbo, σύμφωνα με το εξάμηνό της.
Αν από το ταμείο των 478 εκατ. ευρώ αφαιρεθούν τα δάνεια, μένει ρευστό ύψους 333 εκατ. ευρώ.
Η Καρέλιας έχει 334 εκατ. ευρώ σε ταμείο και επενδύσεις, ενώ έχει μηδενικό τραπεζικό δανεισμό.
Η υψηλή ρευστότητα διατηρείται εδώ και χρόνια και όπως αναφέρει στα ετήσια αποτελέσματα, παρακολουθεί τις εξελίξεις αναφορικά με τις νέες τεχνολογίες γύρω από το κάπνισμα αλλά η επένδυση που απαιτείται είναι δυσθεώρητη και ανέφικτη για την εταιρεία.
Η ΕΥΔΑΠ έχει μηδενικό τραπεζικό δανεισμό και ταμειακά διαθέσιμα 295 εκατ. ευρώ που θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν επενδυτικά πλάνα.
Η Aegean έχει καθαρό δανεισμό -269 εκατ. ευρώ, αλλά έχει μπροστά της ένα πολύ μεγάλο επενδυτικό πλάνο (αγορά αεροσκαφών).
Η ΕΧΑΕ 86 εκατ. ευρώ, ο ΟΛΘ 81 εκατ. ευρώ, η Alpha Αστικά Ακίνητα 73,8 εκατ. ευρώ και η ΕΥΑΘ 65 εκατ. ευρώ.
Η ΕΥΑΘ επίσης θα μπορούσε με τα κεφάλαια που διαθέτει να χρηματοδοτήσει μέρος του επενδυτικού της προγράμματος και να εκσυγχρονίσει το δίκτυό της.
Η Πλαίσιο έχει 37 εκατ. ευρώ περισσότερα ταμειακά διαθέσιμα σε σύγκριση με τα δάνειά της.
Τα Πλαστικά Κρήτης έχουν αρνητικό καθαρό δανεισμό 29,6 εκατ. ευρώ, η Σαράντης 13,2 εκατ. ευρώ, η Centric 10 εκατ. ευρώ και η Κανάκης 7,6 εκατ. ευρώ.
Η εταιρεία έχει αποφασίσει την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,28 ευρώ ανά μετοχή στους μετόχους της αλλά και την αγορά ιδίων μετοχών.
Περίπου 8 εκατ. ευρώ έχει στο ταμείο της η Profile, αν αφαιρεθούν τα δάνεια, από τα ταμειακά διαθέσιμα και τις επενδύσεις.
Η εταιρεία θέλει να προχωρήσει σε εξαγορές εταιρειών και έχει καταλήξει σε μία λίστα επιλογών, ενώ αν χρειαστεί μπορεί να γίνει μέχρι και αύξηση κεφαλαίου.
Η ΓΕΚΕ έχει επίσης αρνητικό καθαρό δανεισμό ύψους 6,2 εκατ. ευρώ, η ΕΚΤΕΡ 4,8 εκατ. ευρώ, η Mermeren, η οποία δημοσίευσε εξαιρετικό πρώτο τρίμηνο, έχει περίσσευμα 4,6 εκατ. ευρώ και η Nexans 4,4 εκατ. ευρώ.
Η AS Company έχει 3,6 εκατ. ευρώ περίσσευμα, η BriQ 2,5 εκατ. ευρώ.
Μικρές εταιρείες από το χώρο της μικρής κεφαλαιοποίησης και της εναλλακτικής αγοράς έχουν μικρό αρνητικό καθαρό δανεισμό και συγκεκριμένα κάτω από 1 εκατ. ευρώ.
Mediterra, Alpha Trust, Trastor, Optronics, Vidavo και Λογισμός, ενώ λίγο πάνω από 1 εκατ. ευρώ έχουν Ιντεάλ, Εντερσοφτ και Ε-NET.
Σημειώνεται πως την επεξεργασία των στοιχείων έχει κάνει το τμήμα μελετών και αναλύσεων της Beta ΑΧΕΠΕΥ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης