Διεθνή

Fed: Σύντομα νέες αυξήσεις επιτοκίων – Επωφελής μία μέτρια αύξηση του πληθωρισμού – Απειλή οι εμπορικές εντάσεις

tags :
Fed: Σύντομα νέες αυξήσεις επιτοκίων – Επωφελής μία μέτρια αύξηση του πληθωρισμού – Απειλή οι εμπορικές εντάσεις
Νέες αυξήσεις επιτοκίων «σύντομα» προαναγγέλλει η Fed – Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον αντίκτυπο των εμπορικών εντάσεων 
Για νέες αυξήσεις των επιτοκίων «άμεσα» σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για την αμερικανική οικονομία, δεσμεύθηκαν τα μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve, Fed), κατά τη συνεδρίαση (τη δεύτερη υπό την ηγεσία του κ. Jerome Powell) της 2ας Μαΐου 2018, οπότε και αποφασίστηκε το εύρος επιτοκίων να παραμείνει αμετάβλητο στο 1,50%-1,75%.
Να σημειωθεί ότι, με βάση την αγορά (federal funds futures market), η πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων (κατά 25 μονάδες βάσης) στην ερχόμενη συνεδρίαση του Ιουνίου 2018, φθάνει το 90%.
Όπως αναφέρεται στα πρακτικά της συνεδρίασης που δημοσιεύθηκαν σήμερα, 23 Μαΐου 2018, μία περαιτέρω «μέτρια» αύξηση του πληθωρισμού ενδέχεται να αποδειχθεί επωφελής για την αμερικανική οικονομία, ενώ, σε αντίθετο κλίμα, αρνητικά αναμένεται να συμβάλλει μία συνέχεια των εμπορικών εντάσεων.
Ειδικότερα, ένας εμπορικός πόλεμος θα έβλαπτε καίρια το επιχειρηματικό κλίμα και τις καταναλωτικές δαπάνες των Η.Π.Α., σημειώνεται.
Στα του πληθωρισμού, υπογραμμίστηκε για πρώτη φορά ότι η αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή δεν κρίνεται βέβαιο ότι θα παραμένει γύρω από τον στόχο του 2%.
Η πλειοψηφία αναμένει υποχώρησε, ενώ «ελάχιστοι» μίλησαν για «ελαφρά» υπέρβαση του στόχου.
Παράλληλα, τα μέλη της Επιτροπής εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τις υψηλές αποτιμήσεις των μετοχών της Wall Street, παρά την υποχώρηση των τελευταίων μηνών.
Επίσης, οι αξιωματούχοι της τράπεζας απέρριψαν τις εκτιμήσεις για μία επικείμενη ύφεση στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Να υπενθυμιστεί ότι στην ομόφωνη απόφαση της 2ας Μαΐου 2018, αναφερόταν ότι οι κίνδυνοι για τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου κρίνονται ως «ισορροπημένοι» μεσοπρόθεσμα, ενώ, σε ό,τι αφορά στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ), αναμένεται να σταθεροποιηθεί γύρω από τον στόχο του 2% -σε ετήσια σύγκριση.
Η Τράπεζα διαπίστωνε ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας με «μέτριο» ρυθμό, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι η εγχώρια αγορά εργασίας παρουσιάζει ισχυρές επιδόσεις.
Επίσης, υπογραμμίζει τον μετριασμό στην αύξηση των δαπανών των νοικοκυριών κατά τους πρώτους μήνες του 2018.
Κατά τη συνεδρίαση του περασμένου Μαρτίου, η Fed έκανε λόγο για δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων εντός του τρέχοντος έτους, ενώ προανήγγειλε περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής το 2019, με τρεις αυξήσεις επιτοκίων.
Η Τράπεζα «έβλεπε» το Fed Funds Rate στο 2,87% στα τέλη του 2019, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης που έκανε λόγο για επιτόκιο 2,688%.
Η Fed υπολογίζει σε 2,7% και 2,4% την πραγματική αύξηση του αμερικανικού ΑΕΠ, τα έτη 2018 και 2019, αντίστοιχα, ενώ, σε ό,τι αφορά την ανεργία, οι επιδόσεις διαμορφώνονται σε 3,8% και 3,6%.
Επισημαίνεται πως μέλη της Επιτροπής είναι οι Jerome H. Powell, William C. Dudley, Thomas I. Barkin, Raphael W. Bostic, Lael Brainard, Loretta J. Mester, Randal K. Quarles και John C. Williams.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης