Τελευταία Νέα
Διεθνή

WSJ: Ο πληθυσμός των αναπτυσσόμενων χωρών γερνά με ταχείς ρυθμούς

tags :
WSJ: Ο πληθυσμός των αναπτυσσόμενων χωρών γερνά με ταχείς ρυθμούς
Πριν οι γίνουν πλούσιες, οι αναπτυσσόμενες χώρες βλέπουν τους πληθυσμούς τους να γερνούν, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal 
Ορισμένες εκ των κύριων αναπτυσσόμενων χωρών βιώνουν μία ταχεία γήρανση του πληθυσμού, «πριν οι οικονομίες τους μετατραπούν σε πλούσιες», αναφέρει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal.
Ειδικότερα, η αμερικανική εφημερίδα εστιάζει περισσότερο στη Βραζιλία, υπογραμμίζοντας, μάλιστα, ότι η γήρανση του πληθυσμού παρουσιάζει ταχύτερο ρυθμό σε σύγκριση με τον ανεπτυγμένο κόσμο, παρέχοντας στις αναδυόμενες οικονομίες λιγότερο χρόνο για να προσαρμοστούν.
«Σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική και την Ασία, οι δεκαετίες μείωσης των ποσοστών γεννήσεων σε συνδυασμό με την αυξανόμενη διάρκεια ζωής, έχουν ως αποτέλεσμα περισσότερους συνταξιούχους και λιγότερους εργαζομένους να αναλάβουν τη φροντίδα τους.
Για τους φορείς χάραξης πολιτικής και τις κυβερνήσεις, αυτό μεταφράζεται σε αυξημένες προκλήσεις, καθώς το μεγαλύτερο ποσό συντάξεων και υγειονομικής φροντίδας αφήνουν λιγότερα χρήματα για την οικονομική ανάπτυξη.
Η γήρανση του πληθυσμού αποτελεί γνωστό φαινόμενο στις προηγμένες οικονομίες, όπως στις Η.Π.Α..
Ωστόσο, οι Η.Π.Α. διαθέτουν εκτεταμένες υποδομές και ιδρύματα, κάτι που δε συμβαίνει, για παράδειγμα, στη Βραζιλία», σχολιάζει η Wall Street Journal.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον οίκο Standard & Poors, η γήρανση του πληθυσμού θα συμβάλει στην αύξηση του δημόσιου χρέους στις μεγαλύτερες αναδυόμενες οικονομίες, σε 307% επί του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος στη Βραζιλία, 274% στην Κίνα και 341% στη Σαουδική Αραβία, έως το 2050.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης