Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αναλυτές για Σαουδική Αραβία: Γιατί η αλλαγή δεν μπορεί να έρθει παρά από τη βασιλική οικογένεια

Αναλυτές για Σαουδική Αραβία: Γιατί η αλλαγή δεν μπορεί να έρθει παρά από τη βασιλική οικογένεια
Αναλυτές για Σαουδική Αραβία: Γιατί η αλλαγή δεν μπορεί να έρθει παρά από τη βασιλική οικογένεια
Η Σαουδική Αραβία χαρακτήρισε αυτή την εβδομάδα «προδότες» κάποιους υπέρμαχους των δικαιωμάτων των γυναικών, στέλνοντας, σύμφωνα με ακτιβιστές και αναλυτές, μια ξεκάθαρη προειδοποίηση: η αλλαγή στο βασίλειο μπορεί να προέλθει μόνο από πάνω.
Τουλάχιστον 10 ακτιβιστές, στην πλειονότητά τους γυναίκες, συνελήφθησαν λίγες εβδομάδες προτού επιτραπεί στις γυναίκες να οδηγούν, έπειτα από βασιλικό διάταγμα.
Οι συλληφθέντες μάχονταν για το δικαίωμα αυτό, το οποίο όμως παρουσιάστηκε από τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας ως μέρος της πολιτικής εκσυγχρονισμού του βασιλείου, την οποία προωθεί ο νεαρός πρίγκιπας διάδοχος M. B. Salmanν.
«Η στιγμή είναι κρίσιμη» και «το μήνυμα ξεκάθαρο», εξήγησε ένας ακτιβιστής που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
«Το να οδηγούν δεν είναι ένα δικαίωμα το οποίο μπορούν να διεκδικήσουν οι γυναίκες.
Δεν είναι το αποτέλεσμα μιας μάχης, είναι μια ευλογία την οποία ο βασιλιάς και η βασιλική οικογένεια έδωσαν στον λαό της Σαουδικής Αραβίας».
Η καταστολή, προσθέτει, έχει στόχο να σκοτώσει την ιδέα ότι οποιαδήποτε αλλαγή μπορεί να είναι αποτέλεσμα ενεργειών των ακτιβιστών.
Οι συλλήψεις αυτές «σίγουρα επιφέρουν ισχυρό πλήγμα στη διεθνή εκστρατεία δημόσιων σχέσεων» που ξεκίνησε κατά τις πρόσφατες επισκέψεις του πρίγκιπα διαδόχου στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, εκτιμά ο Κρίστιαν Ούλριχσεν του πανεπιστημίου Rice στο Χιούστον των ΗΠΑ.
Ενδέχεται «να κρύβουν την πιο βαθιά (εσωτερική) μάχη για τον ρυθμό και την κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων», προσθέτει επισημαίνοντας ότι η παρουσίαση των ακτιβιστών ως «προδοτών» στην πρώτη σελίδα εφημερίδων «στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στο εσωτερικό και το εξωτερικό, αν και για διαφορετικούς λόγους».
Στο βασίλειο η προειδοποίηση «θα είναι ξεκάθαρη προς οποιονδήποτε ενδέχεται να θελήσει να επικρίνει την κυβέρνηση», σημειώνει ο Ούλριχσεν.
Από την πλευρά της η K. Nouan του Arab Gulf States Institute στην Ουάσινγκτον εκτιμά ότι η βασιλική εξουσία προσπαθεί μάλλον να «επανατοποθετηθεί» μεταξύ των φιλελεύθερων και των συντηρητικών και όχι να «υπαναχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις».
«Η επίθεση εναντίον αυτών των αριστερών ακτιβιστών και η προσέγγιση κάποιων ανθρώπων του παλαιού θρησκευτικού καθεστώτος επιτρέπει στην εξουσία να επανατοποθετείται στο κέντρο, την ώρα που προωθεί τις αλλαγές», δηλώνει.
Το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων του πρίγκιπα διαδόχου, με την ονομασία Όραμα 2030, έχει οικονομικό και κοινωνικό χαρακτήρα, «δεν περιλαμβάνει τη διεύρυνση του πολιτικού χώρου».
Μια ακτιβίστρια εξηγεί στο AFP ότι το 2017 όταν ανακοινώθηκε το βασιλικό διάταγμα με το οποίο επιτρέπει στις γυναίκες να οδηγούν, πολλοί Σαουδάραβες πίστεψαν ότι θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στη λήψη κάποιων αποφάσεων, «όμως αυτό δεν συνέβη ποτέ».
«Η φύση και ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων ελέγχονται πλήρως από την απόλυτη μοναρχία», τόνισε.
Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας δεν ανακοίνωσαν τα ονόματα των συλληφθέντων, μόνο τα αίτια της σύλλυψής τους, μεταξύ των οποίων και η απόπειρα «να πληγεί η σταθερότητα του βασιλείου» και «οι ύποπτες επαφές με ξένους πράκτορες».
Αργότερα ο κυβερνητικός Τύπος έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των ακτιβιστών, χαρακτηρίζοντάς τους «προδότες».
Με τον τίτλο «Οι προδοσίες σας απέτυχαν» η εφημερίδα al Jazirah δημοσίευσε τις φωτογραφίες των ακτιβιστριών.
Ο δικηγόρος I. Madmieg που επίσης συνελήφθη, χαρακτηρίστηκε «δικηγόρος του διαβόλου».
Η εφημερίδα Okaz έφτασε στο σημείο να κάνει λόγο για την καταδίκη τους σε θάνατο, αν επιβεβαιωθούν οι κατηγορίες: «Το έγκλημα της προδοσίας και της συνεργασίας με τον εχθρό είναι εγκλήματα διαφθοράς που αξίζουν τον θάνατο».
Στο Twitter υποστηρικτές της κυβέρνησης καταγγέλλουν ότι οι συλληφθέντες «πρόδωσαν» την πατρίδα τους και τη θρησκεία τους.
Η ακτιβίστρια που μίλησε στο AFP εκτιμά ότι η εκστρατεία αυτή αποτελεί μια ξεκάθαρη προειδοποίηση προς οποιονδήποτε σκέφτεται να ακολουθήσει το παράδειγμα των συλληφθέντων.
Το μήνυμα είναι «αν θέλετε να γίνονται πράγματα, δεν έχετε παρά να συνεργάζεστε με τους επικεφαλής του σαουδαραβικού καθεστώτος».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης