Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Fed διέσωσε τη Wall Street - Κέρδη 0,21% για τον Dow Jones και 0,32% για S&P 500

tags :
Η Fed διέσωσε τη Wall Street - Κέρδη 0,21% για τον Dow Jones και 0,32% για S&P 500
Στις 24.886 μονάδες διαμορφώθηκε ο Dow Jones
Με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τη σημερινή (23/5) συνεδρίαση οι αμερικανικές μετοχές, με τους επενδυτές να εμφανίζονται ικανοποιημένοι από τη Fed και την πρόθεσή της να «αφήσει» τον πληθωρισμό να ξεπεράσει το όριο του 2% πριν προχωρήσει στην επόμενη αύξηση των βασικών επιτοκίων των ΗΠΑ.
Η δημοσιοποίηση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Fed έδειξε, πάντως, πέραν της παραπάνω πρόθεσης και τη διάθεση της τράπεζας να προχωρήσει και σε νέες αυξήσεις επιτοκίων εάν, όμως, επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις της για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.
Η Fed φροντίζει να δώσει και συμβουλές στην αμερικανική κυβέρνηση να αποφύγει το ενδεχόμ2ενο ενός εμπορικού πολέμου, τονίζοντας ότι αυτός θα έβλαπτε το επιχειρηματικό κλίμα αλλά και τις διαθέσεις των Αμερικανών καναλωτών.
Αποτέλεσμα των παραπάνω ανακοινώσεων ήταν ο Dow Jones να μηδενίσει όλες τις απώλειές του και τελικά να ολοκληρώσει τη συνεδρίαση με άνοδο 0,21% στις 24.886 μονάδες, παραμένοντας, πάντως, χαμηλότερα από το ψυχολικό όριο των 25.000 μονάδων.
Κέρδη 0,32% για τον S&P 500 στις 2.733 μονάδες, ενώ 0,64% υψηλότερα κινήθηκε ο Nasdaq φθάνοντας στο επίπεδο των 7.425 μονάδων.
Σε επίπεδο μετοχών κέρδη 1,1% σημείωσε ο τίτλος της Boeing, ενώ κατά 1,4% υψηλότερα κινήθηκε η μετοχή της McDonald's.



Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώσηγ στο δείκτη Dow Jones



Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώσηγ στο δείκτη S&P 500



Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώσηγ στο δείκτη Nasdaq



Fed

Για νέες αυξήσεις των επιτοκίων «άμεσα» σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για την αμερικανική οικονομία, δεσμεύθηκαν τα μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve, Fed), κατά τη συνεδρίαση (τη δεύτερη υπό την ηγεσία του κ. Jerome Powell) της 2ας Μαΐου 2018, οπότε και αποφασίστηκε το εύρος επιτοκίων να παραμείνει αμετάβλητο στο 1,50%-1,75%.
Να σημειωθεί ότι, με βάση την αγορά (federal funds futures market), η πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων (κατά 25 μονάδες βάσης) στην ερχόμενη συνεδρίαση του Ιουνίου 2018, φθάνει το 90%.
Όπως αναφέρεται στα πρακτικά της συνεδρίασης που δημοσιεύθηκαν σήμερα, 23 Μαΐου 2018, μία περαιτέρω «μέτρια» αύξηση του πληθωρισμού ενδέχεται να αποδειχθεί επωφελής για την αμερικανική οικονομία, ενώ, σε αντίθετο κλίμα, αρνητικά αναμένεται να συμβάλλει μία συνέχεια των εμπορικών εντάσεων.
Ειδικότερα, ένας εμπορικός πόλεμος θα έβλαπτε καίρια το επιχειρηματικό κλίμα και τις καταναλωτικές δαπάνες των Η.Π.Α., σημειώνεται.
Στα του πληθωρισμού, υπογραμμίστηκε για πρώτη φορά ότι η αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή δεν κρίνεται βέβαιο ότι θα παραμένει γύρω από τον στόχο του 2%.
Η πλειοψηφία αναμένει υποχώρησε, ενώ «ελάχιστοι» μίλησαν για «ελαφρά» υπέρβαση του στόχου.
Παράλληλα, τα μέλη της Επιτροπής εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τις υψηλές αποτιμήσεις των μετοχών της Wall Street, παρά την υποχώρηση των τελευταίων μηνών.
Επίσης, οι αξιωματούχοι της τράπεζας απέρριψαν τις εκτιμήσεις για μία επικείμενη ύφεση στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Να υπενθυμιστεί ότι στην ομόφωνη απόφαση της 2ας Μαΐου 2018, αναφερόταν ότι οι κίνδυνοι για τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου κρίνονται ως «ισορροπημένοι» μεσοπρόθεσμα, ενώ, σε ό,τι αφορά στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ), αναμένεται να σταθεροποιηθεί γύρω από τον στόχο του 2% -σε ετήσια σύγκριση.
Η Τράπεζα διαπίστωνε ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας με «μέτριο» ρυθμό, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι η εγχώρια αγορά εργασίας παρουσιάζει ισχυρές επιδόσεις.
Επίσης, υπογραμμίζει τον μετριασμό στην αύξηση των δαπανών των νοικοκυριών κατά τους πρώτους μήνες του 2018.
Κατά τη συνεδρίαση του περασμένου Μαρτίου, η Fed έκανε λόγο για δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων εντός του τρέχοντος έτους, ενώ προανήγγειλε περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής το 2019, με τρεις αυξήσεις επιτοκίων.
Η Τράπεζα «έβλεπε» το Fed Funds Rate στο 2,87% στα τέλη του 2019, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης που έκανε λόγο για επιτόκιο 2,688%.
Η Fed υπολογίζει σε 2,7% και 2,4% την πραγματική αύξηση του αμερικανικού ΑΕΠ, τα έτη 2018 και 2019, αντίστοιχα, ενώ, σε ό,τι αφορά την ανεργία, οι επιδόσεις διαμορφώνονται σε 3,8% και 3,6%.
Επισημαίνεται πως μέλη της Επιτροπής είναι οι Jerome H. Powell, William C. Dudley, Thomas I. Barkin, Raphael W. Bostic, Lael Brainard, Loretta J. Mester, Randal K. Quarles και John C. Williams.

Μακροοικονομία

Επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας από τις επιχειρήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών διαπιστώνει για τον τρέχοντα μήνα η Markit, με τον σύνθετο (περιλαμβάνει όλους τους επιμέρους κλάδους) δείκτη PMI (Purchase Managers Index) να διαμορφώνεται στις 55,7 μονάδες, έναντι 54,9 τον Απρίλιο 2018.
Να σημειωθεί ότι μία τιμή άνω των 50 μονάδων για τον δείκτη συνεπάγεται μεγέθυνση της δραστηριότητας για τον εκάστοτε κλάδο, ενώ, αντιθέτως, μία τιμή των 50 μονάδων συνεπάγεται συρρίκνωση.
Μεταξύ άλλων, ο PMI περιλαμβάνει τις τιμές παραγωγού και την απασχόληση.
Σε ό,τι αφορά στους επιμέρους κλάδους των Ηνωμένων Πολιτειών, ο PMI μεταποίησης διαμορφώθηκε στις 56,6 μονάδες για τον Μάιο 2018, βελτιωμένος κατά 10 μονάδες βάσης σε σύγκριση με ένα μήνα νωρίτερα.
Παράλληλα, ο PMI υπηρεσιών για το ίδιο χρονικό διάστημα ανήλθε σε 55,7 μονάδες, έναντι 54,6 τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους.
Πτώση μικρότερη από την αναμενόμενη κατέγραψαν οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Απρίλιο του 2018, όπως προκύπτει από στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα (23/5/2018) το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.
Ειδικότερα, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 1,5%, στον εποχικά προσαρμοσμένο αριθμό των 662.000 κατοικιών.
Τα στοιχεία του Μαρτίου αναθεωρήθηκαν πτωτικά, δείχνοντας πωλήσεις 672.000 κατοικιών, έναντι των 694.000 που είχαν αναφερθεί αρχικά.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μια μείωση των πωλήσεων κατά 2%, στις 679.000 κατοικίες, για τον Απρίλιο.
Σε ετήσια βάση, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 11,6%.

Επιχειρήσεις

Καθαρά κέρδη ύψους 41,3 εκατ. δολαρίων παρουσίασε η Ralph Lauren για το πρώτο τρίμηνο του 2018, έπειτα από ένα πολύ δύσκολο έτος που χαρακτηρίστηκε από οικονομικές ζημίες και κλείσιμο εκατοντάδων καταστημάτων, εν μέσω κρίσης στον κλάδο λιανικής από την «επέλαση» των εταιρειών διαδικτυακών πωλήσεων.
Ενδεικτικά, το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του περασμένου έτους η κολοσσιαία εταιρεία ρουχισμού κατέγραψε καθαρές ζημίες ύψους 204 εκατ. δολαρίων.
Τα EBITDA διαμορφώθηκαν σε 90 σεντς ανά μετοχή, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών -σε έρευνα της FactSet.
Τα έσοδα για τους τρεις πρώτους μήνες του 2018 ανήλθαν σε 1,53 δισεκ. δολάρια, επίδοση συρρικνωμένη από τα 1,57 δισεκ. ένα χρόνο νωρίτερα.
Οι πωλήσεις στη Βόρεια Αμερική συνέχισαν την πτωτική πορεία (14%), καθώς διαμορφώθηκαν στα 759 εκατ. δολάρια.
Κόντρα στο αρνητικό κλίμα, η μετοχή της εταιρείας στη Νέα Υόρκη έχει εκτοξευθεί κατά 72% το τελευταίο 12μηνο.
Περί τις 1.800 θέσεις εργασίας στη Γαλλία σχεδιάζει να δημιουργήσει η IBM στα επόμενα δύο χρόνια, σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ), το blockchain, το cloud computing και το Internet of Things.
Την ίδια στιγμή, η εταιρεία σχεδιάζει να επεκτείνει το δίκτυο εκπαιδευτικών προγραμμάτων και να προσλάβει συμβούλους επιχειρήσεων, αρχιτέκτονες πληροφορικής, προγραμματισμένες και τεχνικούς.
Η Tiffany & Co ανακοίνωσε ότι εμφάνισε καθαρά κέρδη 142,3 εκατ. δολαρίων ήτοι 1,14 δολαρίων ανά μετοχή στο τρίμηνο μέχρι τις 30 Απριλίου, υψηλότερα από τα 92,9 εκατ. δολάρια ή 74 σεντς ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.
Οι πωλήσεις αυξήθηκαν 15% στα 1 δισ. δολάρια και οι συγκρίσιμες πωλήσεις αυξήθηκαν 10%.
Το δ.σ. της εταιρείας ενέκρινε πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών μέχρι και 1 δισ. δολάρια.
H Qorvo ανακοίνωσε νέο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών ύψους 1 δισ. δολαρίων.
Το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει τα 126 εκατ. δολάρια που είχαν μείνει από το προηγούμενο πρόγραμμα.
Τα καθαρά κέρδη της Target  για το τρίμηνο μέχρι τις 5 Μαΐου αυξήθηκαν στα 718 εκατ. δολάρια ή 1,33 δολάρια ανά μετοχή, από τα 678 εκατ. δολάρια ή 1,22 δολάρια ανά μετοχή στην αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.
Τα έσοδα αυξήθηκαν 3,4% στα 16,78 δισ. δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 16,58 δισ. δολάρια. Οι συγκρίσιμες πωλήσεις αυξήθηκαν 3% έναντι εκτιμήσεων για αύξηση 2,8%.
Οι οικονομικές επιδόσεις για τις ενεργειακές δραστηριότητες (ανεμογεννήτριες κλπ) της General Electric (GE) αναμένεται να παραμείνουν αδύναμες έως το 2020, σύμφωνα με όσα εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλος του αμερικανικού κολοσσού, John Flannery.
Παράλληλα ο κ. Flannery επιβεβαίωσε τους στόχους για τα κέρδη και τις ταμειακές ροές του 2018, ενώ, ειδικά για τη Baker Hughes και τις δραστηριότητες αεροδιαστημικής, προβλέπει αύξηση κερδών κατά 50% και 15% το τρέχον έτος, αντίστοιχα.

Αναλύσεις

Στον δρόμο που χάραξε πριν από λίγες ημέρες η Berenberg και κόντρα στην πλειοψηφία, η εταιρεία Baird επιβεβαίωσε τη σύσταση «outperform» (σσ: «buy») για τη μετοχή της Tesla, αναμένοντας, μάλιστα, «εκτόξευση» κατά περίπου 50%, στα 411 δολάρια!
Αφού απορρίψει τις «bearish» εκτιμήσεις, η Baird επικαλείται μεταξύ άλλων την επικείμενη αύξηση παραγωγής για το «Model 3», όπως και τη βελτίωση για το σύνολο της παραγωγής.
Επί αυτού, πριν δύο ημέρες οι αναλυτές της Berenberg όρισαν την τιμή-στόχο 12μήνου για τη μετοχή της Tesla στα 500 δολάρια, όταν, σήμερα στις 20:20, διαπραγματεύεται -στη Νέα Υόρκη- στα 274,6 δολάρια, με χρηματιστηριακή αξία ύψους 46,9 δισεκ. δολαρίων.
Να σημειωθεί ότι στις 21 Μαΐου 2018, ο διευθύνων σύμβουλος Elon Musk γνωστοποίησε την παραγωγή μίας νέας έκδοσης του μοντέλου «Model 3».
Για το περασμένο 12μηνο, η μετοχή έχει υποχωρήσει 8%, επισημαίνεται.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet, η μέση τιμή-στόχος για τη μετοχή διαμορφώνεται στα 312,7 δολάρια, επίδοση κατά πολύ υποδεέστερη.
Οι αναλυτές της Berenberg επικαλούνται τη μελλοντική ισχυρή κερδοφορία της αυτοκινητοβιομηχανίας, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι δεν υφίσταται κίνδυνος από τον ανταγωνισμό, καθώς η Tesla είναι πρωτοπόρος στον κλάδο ηλεκτρικών οχημάτων.
Η απόφαση του Κογκρέσου να εγκρίνει το νομοσχέδιο (Dodd-Frank Act) για χαλάρωση του συνόλου κανόνων «Dodd-Frank» αναμένεται να επιδράσει αρνητικά στην πιστοληπτική ικανότητα των αμερικανικών τραπεζών, ιδιαίτερα των μικρότερων, σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, αναφέρει σε έκθεσή της η Fitch Ratings.
Μεταξύ άλλων, ο αμερικανικός οίκος επικαλείται την πιθανή μείωση των αποθεματικών διαθεσίμων για τις τράπεζες των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ υπογραμμίζει ότι ο αντίκτυπος θα εξαρτηθεί αρκετά και από τον τρόπο αντίδρασης των τραπεζών στο νέο ρυθμιστικό πλαίσιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε σχετική της μελέτη τον περασμένο Μάρτιο, πριν ψηφιστεί και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων το νομοσχέδιο, η Fitch ανέφερε ότι η χαλάρωση στους κανόνες του πακέτου νόμων «Dodd-Frank» δεν αναμένεται να αποτελέσει βραχυπρόθεσμο κίνδυνο για την πιστοληπτική ικανότητα των αμερικανικών τραπεζών.
Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο αυξάνει το κατώτατο όριο ενεργητικού κατά το οποίο οι τράπεζες θεωρούνται «πολύ μεγάλες για να αποτύχουν», στα 250 δισεκ. από 50 δισεκ. δολάρια, αφήνοντας μόνο δώδεκα αμερικανικές τράπεζες -συμπεριλαμβανομένων των JPMorgan Chase, Bank of America και Wells Fargo- αντιμέτωπες με τους αυστηρότερους κανονισμούς.
Επίσης, προστατεύσει δεκάδες τράπεζες από την εποπτεία της Federal Reserve, ενώ εξαιρεί ιδρύματα με περιουσιακά στοιχεία λιγότερα των 10 δισεκ. δολαρίων, από την υποχρέωση συμμόρφωσης με τον κανόνα «Volcker», ενώ σταματά τις τράπεζες με 500 ή λιγότερα στεγαστικά δάνεια ετησίως από το να συλλέγουν φυλετικά στοιχεία.
Οι μικρές και μεσαίες τράπεζες, με περιουσιακά στοιχεία μεταξύ 50 και 250 δισεκ. δολαρίων, ενδέχεται να έχουν κάποιο σημαντικό όφελος από τη χαλάρωση των κανόνων, εκτιμούσε ο αμερικανικός οίκος.
Ειδικά για τον κανόνα «Volcker», να επισημανθεί ότι, εκτός από τη Fed, αρμόδιες αρχές για την αναθεώρηση του κανόνα είναι το Γραφείο Επιθεωρητή (Office of the Comptroller of the Currency), η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (Securities and Exchange Commission) και η Επιτροπή Εμπορίας Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης (Commodity Futures Trading Commission).
Ο «Volcker» -ο οποίος καταργήθηκε στο πλαίσιο της ρυθμιστικής χαλάρωσης- περιορίζει την ικανότητα των (επενδυτικών) τραπεζών να «στοιχηματίζουν» με δικά τους χρήματα.
Στις 3 Φεβρουαρίου 2017, ο Donald Trump υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα για την επανεξέταση του πακέτου νόμων «Dodd-Frank» για τις τράπεζες που εφαρμόστηκε στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 – 2009.
Το ρυθμιστικό πλαίσιο του Dodd-Frank εφαρμόστηκε το 2010 και αποσκοπεί στη δραστική μείωση του ρίσκου για τις τράπεζες, προκειμένου να μην επέλθει νέα κατάρρευση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Μερικοί μόνο από τους νόμους που εμπεριέχει είναι η διακράτηση μεγαλύτερων ποσών κεφαλαίων ώστε να διασφαλίζεται η ρευστότητα, η απαγόρευση ανάληψης υψηλού επενδυτικού ρίσκου κλπ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης