Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σύγκρουση εφ’ όλης της ύλης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και... στο βάθος εκλογές

Σύγκρουση εφ’ όλης της ύλης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και... στο βάθος εκλογές
Όπλο της κυβέρνησης, προκειμένου να αποφευχθεί η προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο του 2018, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, είναι και το ζήτημα του χρέους
Μπορεί το αίτημα που κατέθεσε η Φώφη Γεννηματά για την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή να είχε ως θέμα την οικονομία, ωστόσο, στην πράξη, η συζήτηση, τα περιελάμβανε όλα: φαινόμενα βίας, έξοδο από τα μνημόνια, αίτημα για πρόωρες εκλογές αλλά και τις διαπραγματεύσεις με την πΓΔΜ για το όνομα.
Εφ’ όλης της ύλης ήταν η συζήτηση η οποία πυροδότησε και σύγκρουση σε όλα τα μέτωπα  ανάμεσα σε Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκο Μητσοτάκη στην ολομέλεια της Βουλής.
Η ανάρτηση μέλους του Ρουβίκωνα με απειλές κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και η επίθεση στο Γιάννη Μπουτάρη προκάλεσαν έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των δύο αρχηγών οι οποίοι αντήλλαξαν πυρά σε υψηλούς τόνους.

Τα σενάρια για τις εκλογές στα πηγαδάκια της Βουλής

Πάντως, τον τόνο έδωσαν τα πηγαδάκια, τόσο στους διαδρόμους της Βουλής, όσο και στο περιστύλιο με την αντιπαράθεση ανάμεσα στους βουλευτές να επικεντρώνεται στο γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας, ναι, μεν, επιτέθηκε στη Φώφη Γεννηματά όταν επανέλαβε το αίτημα για εκλογές εδώ και τώρα, λέγοντάς της, ότι αυτό «σημαίνει να μη βγούμε από το μνημόνιο», αφετέρου δε, ο πρωθυπουργός αυτή τη φορά, από το βήμα της Βουλής, δεν έκανε λόγο για εκλογές το φθινόπωρο του 2019.  
Κι ενώ τα σενάρια έδιναν κι έπαιρναν, ο προβληματισμός ήταν κοινός κι εστιάστηκε στο γεγονός ότι η ενισχυμένη εποπτεία μετά την έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018 αλλά κυρίως η μείωση των συντάξεων που θα ακολουθήσει την έξοδο, μοιραία, θα έχει κόστος για την κυβέρνηση.  
Εκεί, μάλιστα, συνέτειναν, πως βρίσκεται το κλειδί για το χρόνο των εκλογών καθώς η περικοπή των συντάξεων αποτελεί μεγάλο βραχνά ακόμη και για την προσφυγή στις κάλπες.
«Πως θα μπορέσει, η κυβέρνηση να πάει σε εκλογές τον Μάιο του 2019, αν τέσσερις μήνες νωρίτερα υπάρξει ψαλίδι στις συντάξεις;», διερωτώνταν  πολλοί από τους βουλευτές.
Από τις συζητήσεις προέκυψε, ότι στην κυβέρνηση, ήδη, αναζητούν λύσεις.
Ίσως, βρεθεί μια φόρμουλα που θα επιτρέπει να μοιραστεί η περικοπή των συντάξεων σε βάθος χρόνου με βάση τα δημοσιονομικά αποτελέσματα ή τη βιωσιμότητα των ταμείων.
Όπλο της κυβέρνησης, προκειμένου να αποφευχθεί η προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο του 2018, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, είναι και το ζήτημα του χρέους, για το οποίο όπως υποστηρίζουν, το Μέγαρο Μαξίμου, από τις συζητήσεις που γίνονται, λαμβάνει κάποια θετικά μηνύματα.

Υπό το βλέμμα του διεθνούς μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς οι συναντήσεις Κοτζιά - Ντιμιτρόφ

Στην αίθουσα της ολομέλειας, τα αίματα άναβαν συχνά πυκνά και κάθε φορά που εναλλάσσονταν τα θέματα που ετίθεντο στο τραπέζι.
Σε ό,τι αφορά το ονοματολογικό για τα Σκόπια, ο πρωθυπουργός, δεν αναφέρθηκε στη «Μακεδονία του Ίλιντεν» ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται στη βάση τεσσάρων ονομάτων που προτάθηκαν με το πακέτο του Μάθιου Νίμιτς.
Άλλωστε, με εμφανές το ενδιαφέρον από Ουάσιγκτον και Βερολίνο, Ελλάδα και Σκόπια ετοιμάζονται για ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων.
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, την Πέμπτη, στις δέκα και μισή τοπική ώρα, θα συναντηθεί με τον Σκοπιανό ομόλογό του παρουσία του ειδικού επιτετραμμένου του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά προσέρχεται με ένα κείμενο το οποίο περιλαμβάνει τις βασικές προτάσεις του κ. Νίμιτς ειδικά σε σχέση με το όνομα αλλά και το πλαίσιο γενικότερα.
Κατά τη διάρκεια των επαφών του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με Αμερικανούς αξιωματούχους, εκφράστηκε σαφώς το ενδιαφέρον τους για εξεύρεση λύσης όπως είπε ο κ. Κοτζιάς, χωρίς όμως να τον πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση, ωστόσο, οι πληροφορίες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, λένε, ότι δεν είναι εφικτό να υπάρχει λύση στο θέμα μέχρι τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης