Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το «μνημόνιο χωρίς λεφτά» θα σταθεροποιήσει το προφίλ ρίσκου της Ελλάδος – ΔΝΤ, Γερμανία κατά της πιστωτικής γραμμής ECCL

tags :
Το «μνημόνιο χωρίς λεφτά» θα σταθεροποιήσει το προφίλ ρίσκου της Ελλάδος – ΔΝΤ, Γερμανία κατά της πιστωτικής γραμμής ECCL
Το ΔΝΤ όμως δεν θα είναι στην Ελλάδα ως δανειστής, ούτως ή άλλως είναι δανειστής ελάσσονος σημασίας και όχι μείζονος σημασίας - Το ΔΝΤ χρειάζεται για την υπογραφή του στο ελληνικό χρέος.
Η διευθέτηση του ελληνικού χρέους έστω και με τον ημιτελή τρόπο που επιχειρείται, η παρουσία του ΔΝΤ μέσω ενός πλάνου αυστηρής επιτήρησης και ένα capital buffer κεφαλαιακό απόθεμα 18-20 δισεκ. μαζί με τα repos που δημιουργείται θα λειτουργήσουν πιο σταθεροποιητικά στο προφίλ ρίσκου της Ελλάδος σε αντίθεση με την πιστωτική γραμμή ECCL.
Αυτό που ορισμένοι ονομάζουν μνημόνιο χωρίς λεφτά θα είναι ουσιαστικά το πλαίσιο της μεταμνημονιακής Ελλάδος.
Το τελευταίο διάστημα όλο το ενδιαφέρον εστιάζεται στο ποιο θα είναι τελικώς το μοντέλο της μεταμνημονιακής Ελλάδος.

Ποιες είναι οι θέσεις των εμπλεκομένων μερών;

1)Η Γερμανία δεν θέλει ECCL πιστωτική προληπτική γραμμή γιατί θα πρέπει ο ESM να εισφέρει 20 δισεκ. κεφάλαια και αυτό το ειδικό προληπτικό πρόγραμμα θα πρέπει περάσει από τα κοινοβούλια.
2)Η ΕΚΤ θέλει την προληπτική πιστωτική γραμμή κυρίως γιατί ανησυχεί ότι αποχώρηση του ΔΝΤ θα πέσει πάνω της το θεσμικό βάρος προστασίας της Ελλάδος.
Ζητάει λοιπόν μια πιστωτική γραμμή ECCL αφενός για να δώσει waiver στις ελληνικές τράπεζες – το θέμα αυτό αφορά ρευστότητα και assets 3,5 – 4 δισεκ. – αφετέρου για να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα απρόσκοπτα θα συνεχίσει να έχει παρουσία στις αγορές.
Το βασικό πρόβλημα είναι η ημερομηνία λήξεως ακόμη και μετά από παρατάσεις της πιστωτικής γραμμής, της άρνησης της Ελλάδος και της άρνησης της Γερμανίας στην πιστωτική γραμμή.
3)Το ΔΝΤ θα ήθελε να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά θέτει όρους όπως η διευθέτηση του χρέους.
Η υβριδική παρουσία του ΔΝΤ στην μεταμνημονιακή εποχή είναι ένα σενάριο που υφίσταται και εξετάζεται.
4)Ο ESM αποτελεί ουρά της Γερμανικής θέσης, ωστόσο και στο χρέος συμφωνούν ότι τα μέτρα ελάφρυνσης θα πρέπει να δοθούν τμηματικά στην Ελλάδα.
5)Η Ελλάδα δεν θέλει πιστωτική προληπτική γραμμή, θέλει ελάφρυνση στο χρέος και θέλει επίσης να διαθέτει ένα κεφαλαιακό απόθεμα capital buffer περί τα 20 δισεκ. μαζί με χρήση των repos.

Τι θα συμβεί τελικώς;

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ευρώπη Thomsen συνεχίζει τις επαφές με την γερμανική κυβέρνηση.
Τα μέτρα για το χρέος σε μεγάλο βαθμό έχουν ξεκαθαρίσει πλην κάποιες λεπτομέρειες.
Επειδή δεν θα υπάρξει ECCL πιστωτική προληπτική γραμμή, η παρουσία του ΔΝΤ θα πρέπει υποχρεωτικά να επιβληθεί, δεν θα φθάνει μόνο μια αυστηρή επιτήρηση της Ελλάδος 4 φορές τον χρόνο από τους ευρωπαίους χωρίς την παρουσία του ΔΝΤ.
Το βασικό πρόβλημα είναι ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει – αυτό συνέβη στο Μεξικό στο παρελθόν – την Ελλάδα χωρίς πρόγραμμα.
Βέβαια έχει αλλάξει ο προληπτικός μηχανισμός στήριξης του ΔΝΤ και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η νέα μέθοδος διάσωσης χωρών που προϋποθέτει π.χ. διασφάλιση της υγείας των τραπεζών κ.α.
Το ΔΝΤ όμως δεν θα είναι στην Ελλάδα ως δανειστής, ούτως ή άλλως είναι δανειστής ελάσσονος σημασίας και όχι μείζονος σημασίας.
Το ΔΝΤ χρειάζεται για την υπογραφή του στο ελληνικό χρέος.
Το Ταμείο με βάση τα μέτρα διευθέτησης του ελληνικού χρέους θα αναφέρει ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο έως το 2030 και από το 2030 έως 2060 θα επισημαίνει ότι υπό παραδοχές θα μπορούσε να μετατραπεί σε βιώσιμο χωρίς όμως να είναι βιώσιμο.
Θα εγκαταλείψει την αναφορά εξαιρετικά μη βιώσιμο.
Το βασικό δίλημμα που πρέπει να απαντηθεί είναι ή παρουσία του ΔΝΤ ή πιστωτική προληπτική γραμμή, καθαρή έξοδος από τα μνημόνια δεν υπάρχει, δεν υφίσταται και δεν πρόκειται να συμβεί.
Η καθαρή έξοδος από τα μνημόνια είναι ουτοπία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης