Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κοτζιάς: Η λύση στα χέρια της ΠΓΔΜ – Σήμερα 24/5 νέος γύρος διαπραγματεύσεων με Dimitrov, Nimetz

Κοτζιάς: Η λύση στα χέρια της ΠΓΔΜ – Σήμερα 24/5 νέος γύρος διαπραγματεύσεων με Dimitrov, Nimetz
Τέσσερα ονόματα στο τραπέζι για την ονομασία, εκτός το «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και το «Μακεδονία του Ίλιντεν»
Έναν ακόμα κρίσιμο γύρο διαπραγματεύσεων για την ονομασία της ΠΓΔΜ θα έχουν αργά σήμερα το βράδυ στη Νέα Υόρκη ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς και ο Σκοπιανός ομόλογος του N. Dimitrov παρουσία του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ, M. Nimetz.
Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του με τον γ.γ. του ΟΗΕ, Antonio Guterres ο κ.Κοτζιάς ήταν σαφής, αναφέροντας πως η λύση και η επίτευξη συμφωνίας βρίσκεται στην πλευρά της  ΠΓΔΜ.
«Η Ελλάδα θα προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου επιθυμώντας έμπρακτα την επίτευξη λύσης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ» είπε ο κ.Κοτζιάς, ο οποίος κάλεσε την ΠΓΔΜ να επιδείξει διάθεση ρεαλισμού και συμβιβασμού.
Μάλιστα ο κ.Κοτζιάς τόνισε ότι περιμένει να δει τη στάση της ΠΓΔΜ, αναφέροντας με νόημα πως ο νέος γύρος των συνομιλιών μπορεί να διαρκέσει μόνο μια και όχι δύο ημέρες όπως είναι προγραμματισμένο.
«Κοιτάξτε, εγώ λέω ότι ούτε αισιόδοξος, ούτε απαισιόδοξος είμαι, αλλά έχω τη θέληση να βρω λύση.
Και πρέπει να έχει η άλλη πλευρά τον πραγματισμό και τον ρεαλισμό να βρει λύση.
Οι λύσεις είναι λύσεις συμβιβασμού.
Ξέρω ότι πολλές δυνάμεις και στις δύο κοινωνίες θα προτιμούσαν λύσεις κατά το δοκούν, αλλά δεν υπάρχουν στις διεθνείς σχέσεις τέτοιου είδους λύσεις», υπογράμμισε ο κ. Κοτζιάς.
Σημειώνεται πως βάσει των τελευταίων εξελίξεων, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης βρίσκονται τα 4 ονόματα που έχει προτείνει ο Nimetz (δηλαδή Άνω Μακεδονία, Νέα Μακεδονία, Βόρεια Μακεδονία, Μακεδονία του Βαρδάρη), ενώ εκτός είναι το «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και «Μακεδονία του Ίλιντεν», πρόταση που αν και η ελληνική πλευρά έχει απορρίψει κατηγορηματικά, τα Σκόπια εξακολουθούν να προσπαθούν να τη διατηρήσουν στο τραπέζι.
Πέρα από τη συνάντηση Κοτζιά – Dimitrov, θα εργάζονται παράλληλα και οι τεχνικές ομάδες, όπως είχε συμβεί σε Βιέννη και Σούνιο.
Όπως τόνισε ο κ.Κοτζιάς, η διαπραγμάτευση έχει χωριστεί σε δύο σκέλη, καθώς το πρώτο – και κυριότερο – μέρος αφορά τα αμιγώς πολιτικά ζητήματα και περιλαμβάνει τις συζητήσεις ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών που διεξάγονται υπό την εποπτεία του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ M. Nimetz, ενώ το δεύτερο σκέλος σχετίζεται με το κείμενο της γενικής συμφωνίας αλλά και τον κατάλογο των επιμέρους νομικών θεμάτων που προκύπτουν στο πλαίσιο της διπλωματικής διευθέτησης.
Αυτές οι επιμέρους τεχνικές λεπτομέρειες συζητώνται σε παράλληλο γύρο διαπραγματεύσεων, που διεξάγεται σε πιο τεχνοκρατικό επίπεδο.
«Άρα θα έχουμε μια διαπραγμάτευση των ειδικών και μια διαπραγμάτευση των υπουργών.
Η κύρια διαπραγμάτευση βέβαια και εκείνη που ενδιαφέρει όλους μας είναι η διαπραγμάτευση των υπουργών.
Αλλά και η διαπραγμάτευση των ειδικών θα διευκολύνει το συνολικό πακέτο.
Υπό τον Nimetz θα είναι μόνο των υπουργών των Εξωτερικών.
Των τεχνικών είναι μια διαδικασία που στηρίζεται στο κείμενο που έχουμε καταθέσει», διευκρίνισε ο κ. Κοτζιάς.

Συνάντηση με Guterres


Στην συνάντηση με τον γ.γ. του ΟΗΕ συζητήθηκε επιπλέον το θέμα του Κυπριακού και το πώς μπορεί να προχωρήσει η επανεκκίνηση των συνομιλιών.
«Συζητήσαμε για την μέλλουσα διαπραγμάτευση και πως πρέπει να προετοιμαστεί για το Κυπριακό...
Ο γ.γ. έχει προτείνει μια ειδική σύμβουλο και αυτό δεν έχει γίνει ακόμα αποδεκτό από την Τουρκία.
Μένει να επιβεβαιωθεί.
Εγώ του είπα ότι δεν την γνωρίζω την σύμβουλο που πρότεινε, αλλά έχω εμπιστοσύνη στις επιλογές του.
Δεν πρόκειται να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις πριν από τις τουρκικές εκλογές και πριν τελειώσουμε εμείς με (τις) άλλες (διαπραγματεύσεις).
Δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα ταυτόχρονα» είπε ο κ.Κοτζιάς
Σε δηλώσεις που έκανε νωρίτερα σε Έλληνες ανταποκριτές, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως από τις επαφές του στην Ουάσινγκτον προέκυψε πως η αμερικανική πλευρά αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει επανέλθει δυναμικά στη διεθνή σκηνή και έχει πλέον ανακτήσει έναν κομβικής σημασίας περιφερειακό ρόλο.
«Η αποδοχή του ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή είναι μεγαλύτερη από ποτέ άλλοτε.
Η αναγνώριση των πρωτοβουλιών που παίρνουμε στην εξωτερική πολιτική της χώρας αποτελεί αντικείμενο και διαβούλευσης και μελέτης από την πλευρά των Αμερικανών» τόνισε ο κ.Κοτζιάς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης