Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

EY: Θετικές παραμένουν οι προοπτικές για τις δημόσιες εγγραφές, μετά τα ελπιδοφόρα αποτελέσματα του α΄ 3μηνου 2018

tags :
EY: Θετικές παραμένουν οι προοπτικές για τις δημόσιες εγγραφές, μετά τα ελπιδοφόρα αποτελέσματα του α΄ 3μηνου 2018
Τα αντληθέντα κεφάλαια παγκοσμίως αυξήθηκαν κατά 28% το πρώτο τρίμηνο, παρά τη μείωση του αριθμού των δημοσίων εγγραφών κατά 27% σε ετήσια βάση
Παρά τη γεωπολιτική αβεβαιότητα και την αστάθεια των αγορών, η παγκόσμια δραστηριότητα δημοσίων εγγραφών κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2018 κατέγραψε θετικά αποτελέσματα.
Οι παγκόσμιες αγορές δημοσίων εγγραφών συγκέντρωσαν 42,8 δις δολάρια κατά το α’ τρίμηνο του 2018, σημειώνοντας αύξηση 28% σε ετήσια βάση, έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2017.
Ωστόσο, ο αριθμός των δημοσίων εγγραφών, με 287 συμφωνίες, μειώθηκε κατά 27%, σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2017, το οποίο αποτέλεσε το ισχυρότερο α’ τρίμηνο με βάση τον αριθμό των δημοσίων εγγραφών από το 2007.
Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται στα ευρήματα της τριμηνιαίας έκθεσης της ΕΥ, Global IPO trends: Q1 2018.
Ισχυρές επιδόσεις στην ΕΜΕΙΑ, λόγω των μεγάλων συμφωνιών (mega deals) στην Ευρώπη και της έντονης δραστηριότητας στην Ινδία
Οι αγορές στην περιοχή της EMEIA συγκέντρωσαν 16 δις δολάρια κατά το α’ τρίμηνο του 2018, με 86 δημόσιες εγγραφές, κατατάσσοντας την περιοχή στη δεύτερη θέση, μετά την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, με βάση τον αριθμό των εγγραφών.
Τα αντληθέντα κεφάλαια αυξήθηκαν κατά 191%, λόγω των μεγάλων συμφωνιών (mega deals).
Από τη δραστηριότητα αυτή, στην Ευρώπη καταγράφηκαν 39 δημόσιες εγγραφές, συγκεντρώνοντας 14,7 δις δολάρια. Αξιοσημείωτο είναι πως έξι μόνο δημόσιες εγγραφές κατάφεραν να συγκεντρώσουν 9,8 δις δολάρια.
Η μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου (LSE) ήταν αυτή της ελληνικής Energean Oil & Gas S.A., η οποία συγκέντρωσε 500 εκατομμύρια δολάρια.
Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έκθεσης της ΕΥ, ο κ Τάσος Ιωσηφίδης, Εταίρος και Επικεφαλής του τμήματος Χρηματοοικονομικών Συμβούλων της ΕΥ Ελλάδος, αναφέρει:
«Η παρουσία μιας ελληνικής εταιρείας μεταξύ των μεγαλύτερων δημοσίων εγγραφών που πραγματοποιήθηκαν το α’ τρίμηνο του 2018, αποτελεί μια υπενθύμιση της σημασίας μιας υγιούς χρηματιστηριακής αγοράς για τη λειτουργία των ελληνικών επιχειρήσεων και την ανάπτυξη της οικονομίας.
Δυστυχώς, παρά τις συστηματικές προσπάθειες και τις σημαντικές πρωτοβουλίες του Χρηματιστηρίου Αθηνών προς αυτήν την κατεύθυνση, πολλές επιχειρήσεις αναγκάζονται να στραφούν εκτός ελληνικών συνόρων για να αντλήσουν τα απαραίτητα κεφάλαια.
Η τάση αυτή, αν δεν αντιστραφεί σύντομα, θα συνεχίσει να υποσκάπτει την αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας μας».
Ισχυρό α’ τρίμηνο στην Αμερικανική Ήπειρο, ενώ η περιοχή Ασίας - Ειρηνικού προσβλέπει ανάκαμψη, μετά από ένα υποτονικό τρίμηνο
Η χρονιά ξεκίνησε δυναμικά για την Αμερικανική Ήπειρο, καθώς είναι η μόνη γεωγραφική περιοχή που κατέγραψε αύξηση κατά το α’ τρίμηνο, τόσο ως προς τα αντληθέντα κεφάλαια, όσο και ως προς τον αριθμό των εγγραφών, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017.
Συνολικά, ολοκληρώθηκαν 44 δημόσιες εγγραφές, οι οποίες συγκέντρωσαν 15,4 δις δολάρια, καταγράφοντας αύξηση 29% ως προς τον αριθμό, και 22% ως προς τα κεφάλαια, σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2017.
Την ίδια ώρα, η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού κατέγραψε μείωση της δραστηριότητας δημοσίων εγγραφών κατά 39% το α’ τρίμηνο του 2018, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017, με 157 δημόσιες εγγραφές, αριθμός που αντιπροσωπεύει τον χαμηλότερο που έχει καταγραφεί από το β’ τρίμηνο του 2016.
Παρομοίως, τα συνολικά αντληθέντα κεφάλαια αυτό το τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 11,4 δις δολάρια, μειωμένα κατά 26% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2017, η χαμηλότερη επίδοση από το α’ τρίμηνο του 2016.
Ωστόσο, παρά τη μείωση στη δραστηριότητα, η περιοχή Ασίας - Ειρηνικού παρέμεινε η περιοχή με τις περισσότερες νέες δημόσιες εγγραφές στο α’ τρίμηνο του 2018.
Θετικές οι προοπτικές για το 2018, παρά τις μικτές ενδείξεις
Οι προοπτικές για το 2018 εμφανίζονται πολλά υποσχόμενες, εξαιτίας των ισχυρών χρηματιστηριακών αγορών και των καλών επιδόσεων των επιχειρήσεων.
Παρά τις αναμενόμενες αυξήσεις των επιτοκίων αργότερα μέσα στη χρονιά και την αβεβαιότητα γύρω από τις υπό διαμόρφωση εμπορικές πολιτικές, η σταθερή εμπιστοσύνη των επενδυτών δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα σημαντικό αριθμό δημοσίων εγγραφών αυτή τη χρονιά.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης