Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

J P Morgan: Γιατί δεν μπορεί να «δουλέψει» το παράλληλο νόμισμα - Από την Ελλάδα στην Ιταλία

J P Morgan: Γιατί δεν μπορεί να «δουλέψει» το παράλληλο νόμισμα - Από την Ελλάδα στην Ιταλία
Στο αποκορύφωμα της ελληνικής κρίσης το 2015 ο Γιάνης Βαρουφάκης προετοίμαζε κρυφά το σχέδιο μιας εναλλακτικής μορφής χρηματοδότησης
Η ιδέα εισαγωγής ενός παράλληλου νομίσματος την οποία έχουν υποστηρίξει στο παρελθόν κάποια πολιτικά κόμματα στην Ιταλία, δεν είναι καινούρια, όπως εξηγούν οι αναλυτές της JP Morgan στην έκθεσή τους με τίτλο «Παράλληλο σύμπαν - Το δημοσιονομικό χρήμα στην Ευρωζώνη (Parallel Universe - Fiscal money in the Euro Area), την οποία παρουσιάζει το bankingnews.gr.
Όπως υπενθυμίζουν εν όψει της νέας κυβέρνησης Λέγκας του Βορρά - Κινήματος Πέντε Αστέρων στην Ιταλία, είχε προηγηθεί το 2015 η πρόταση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.
Στο αποκορύφωμα της ελληνικής κρίσης το 2015 ο Γιάνης Βαρουφάκης προετοίμαζε κρυφά το σχέδιο μιας εναλλακτικής μορφής χρηματοδότησης.
Το σχέδιο προέβλεπε αρχικά τη δημιουργία μιας ψηφιακής πλατφόρμας της φορολογικής αρχής, χρησιμοποιώντας τους υφιστάμενους φορολογικούς αριθμούς ιδιωτών και εταιρειών. Όποιος έχει αριθμό φορολογικού αρχείου (TFN) σε κάποια χώρα λαμβάνει δωρεάν λογαριασμό συνδεδεμένο με τον TFN. Τα άτομα και οι επιχειρήσεις θα μπορούν στη συνέχεια να προσθέσουν πίστωση στον λογαριασμό τους στο TFN, μεταφέροντας χρήματα από τον κανονικό τους τραπεζικό λογαριασμό, όπως κάνουν σήμερα για να πληρώσουν τους φόρους τους.
Σε αυτό το κλειστό σύστημα πληρωμών, καθώς τα δημοσιονομικά χρήματα πλησιάζουν την ωριμότητα, οι φορολογούμενοι που δεν έχουν στην κατοχή τους το πλεονέκτημα αυτό θα τροφοδοτήσουν την αυξανόμενη ζήτηση γι' αυτό, σύμφωνα με το σχέδιο του πρώην υπουργού Οικονομικών.
Για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του συστήματος, το δημόσιο ταμείο θα ελέγχει τη συνολική προσφορά χρήσιμων χρηματικών ποσών.
Αντίστοιχα στην Ιταλία έχουν παρουσιαστεί μια σειρά από σχέδια για το «δημοσιονομικό χρήμα».
Τα σχέδια έχουν κίνητρο την ανάγκη για τη δημιουργία «χώρου» επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής, στο πλαίσιο του υπάρχοντος πλαισίου της ΕΕ.
Ωστόσο οι αναλυτές της JP Morgan σχολιάζουν πως εφόσον υπάρξει μια συμφωνία με την ΕΕ για δημοσιονομική χαλάρωση, είναι απορία άξιο γιατί χρειάζεται το παράλληλο νόμισμα.
Σε κάθε περίπτωση, οι αναλυτές εκτιμούν ότι το παράλληλο σύστημα είναι απίθανο να αποδώσει.
Όπως εξηγούν, ακόμη και αν ξεπεραστούν με αποφασιστικότητα τα πολλά τεχνικά προβλήματα.
Το βασικό πρόβλημα είναι ότι το σχέδιο για το fiscal money στην Ευρωζώνη στην πραγματικότητα θα επιδεινώσει τη ρευστότητα.
Η εφαρμογή ενός τέτοιου σχεδίου θα ασκήσει πιέσεις στη ρευστότητα και θα οδηγήσει σε σύγκρουση με τους Ευρωπαίους εταίρους.
Τέλος, το ιστορικό προηγούμενο δεν καταδεικνύει τόνωση της ανταγωνιστικότητας, τονίζουν οι αναλυτές της JP Morgan.
Σύμφωνα με την JP Morgan όπου έχουν εφαρμοστεί παράλληλα νομίσματα στο παρελθόν, σε εθνικό επίπεδο, έχει συμβεί λόγω της δραματικής υποτίμησης του εγχώριου νομίσματος και η επανασταθεροποίηση της ισοτιμίας είναι πολύ δύσκολη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης