Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Σοβαρές διαφωνίες: Γερμανία και ΔΝΤ δεν θέλουν ECCL αλλά χάσμα στο χρέος - Η ΕΚΤ θέλει πιστωτική γραμμή και ΔΝΤ

Σοβαρές διαφωνίες: Γερμανία και ΔΝΤ δεν θέλουν ECCL αλλά χάσμα στο χρέος - Η ΕΚΤ θέλει πιστωτική γραμμή και ΔΝΤ
Η προληπτική πιστωτική γραμμή ECCL με 20 δισεκ. κεφαλαιακό απόθεμα πλην της ΕΚΤ δεν βρίσκει σύμφωνους το ΔΝΤ, την Γερμανία και βεβαίως την Ελλάδα.
Η έξοδος της Ελλάδος από τα μνημόνια και η διευθέτηση του ελληνικού χρέους συνεχίζουν να αποτελούν σοβαρότατα ζητήματα που ακόμη δεν έχουν επιλυθεί.
Μεταξύ των θεσμών υπάρχει διάσταση απόψεων και για το χρέος και για το μοντέλο της μεταμνημονιακής Ελλάδος.
Πάντως όλοι συμφωνούν ότι δεν υφίσταται η έννοια της καθαρής εξόδου της Ελλάδος από τα μνημόνια.
Μια υβριδική λύση με το ΔΝΤ να παραμένει στην Ελλάδα αλλά χωρίς να συμμετάσχει στο τρίτο μνημόνιο αλλά αργότερα αποτελεί μια επιλογή που έχει πιθανότητες επιβεβαίωσης.
Η προληπτική πιστωτική γραμμή ECCL με 20 δισεκ. κεφαλαιακό απόθεμα πλην της ΕΚΤ δεν βρίσκει σύμφωνους το ΔΝΤ, την Γερμανία και βεβαίως την Ελλάδα.
Όμως η Ελλάδα στην προσπάθεια της να δημιουργήσει το δικό της κεφαλαιακό απόθεμα 14 δισεκ. και μαζί με τα repos να φθάσει στα 20 δισεκ. βρίσκει εμπόδια.
Ποια είναι τα εμπόδια…το κλίμα των αγορών, η πολιτική κρίση στην Ιταλία που εκτόξευσε τις αποδόσεις των ομολόγων, η κρίση στις αναδυόμενες αγορές με την τουρκική λίρα να υποχωρεί σε ιστορικά χαμηλά παρά την αύξηση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας.
Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων δείχνουν εύθραυστες, ευάλωτες και σίγουρα δεν ενδείκνυνται για έξοδο στις αγορές για να αντληθούν νέα κεφάλαια.
Ο κίνδυνος να εκδηλωθεί ακραία κερδοσκοπία στα ελληνικά ομόλογα είναι πιθανότατο σενάριο αφού ενώ η Ελλάδα βρίσκεται σε μνημόνιο και οι αποδόσεις εκτοξεύονται, τι θα συμβεί εάν δεν υπάρχει κάποια ομπρέλα προστασίας στην μεταμνημονιακή εποχή;
Παράγοντας διεθνούς οίκου με μεγάλη εμπλοκή στα ελληνικά δρώμενα αναφέρει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει εκτός μνημονίου χωρίς ΔΝΤ και χωρίς ECCL πιστωτική προληπτική γραμμή.
Θα βγει από τα μνημόνια αλλά θα έχει το ΔΝΤ ή θα βγει από τα μνημόνια έχοντας συνοδευτικά προληπτική πιστωτική γραμμή.

Ποιες είναι οι θέσεις των εμπλεκομένων μερών;

1)Η Γερμανία δεν θέλει ECCL πιστωτική προληπτική γραμμή γιατί θα πρέπει ο ESM να εισφέρει 20 δισεκ. κεφάλαια και αυτό το ειδικό προληπτικό πρόγραμμα θα πρέπει περάσει από τα κοινοβούλια.
Η Ελλάδα επίσης δεν θέλει προληπτική πιστωτική γραμμή, ο Τσίπρας ακόμη και εάν πιεστεί δεν θα υποβάλλει αίτημα για προληπτική πιστωτική γραμμή καθώς θα θωρηθεί μεγάλη πολιτική ήττα.
Αν και η προληπτική γραμμή δίδεται ως εξασφάλιση, μπορεί να μην χρησιμοποιηθεί, ωστόσο θα αποτελέσει μεγάλη πολιτική ήττα και αυτό η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να υποστεί.

2)Η ΕΚΤ θέλει την προληπτική πιστωτική γραμμή κυρίως γιατί ανησυχεί ότι αποχώρηση του ΔΝΤ θα πέσει πάνω της το θεσμικό βάρος προστασίας της Ελλάδος.
Ζητάει λοιπόν μια πιστωτική γραμμή ECCL αφενός για να δώσει waiver στις ελληνικές τράπεζες – το θέμα αυτό αφορά ρευστότητα και assets 3,5 – 4 δισεκ. – αφετέρου για να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα απρόσκοπτα θα συνεχίσει να έχει παρουσία στις αγορές.
Το βασικό πρόβλημα είναι η ημερομηνία λήξεως ακόμη και μετά από παρατάσεις της πιστωτικής γραμμής, της άρνησης της Ελλάδος και της άρνησης της Γερμανίας στην πιστωτική γραμμή.
Η πιστωτική προληπτική γραμμή δεν απαντάει σε ένα ακανθώδες ερώτημα, τι θα συμβεί όταν ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο;
Θα υπάρξει νέα παράταση 6 μηνών;
Τι είναι προτιμότερο ένα ελληνικό capital buffer για 2 χρόνια ή μια ECCL πιστωτική γραμμή για 1,5 χρόνο;

3)Το ΔΝΤ θα ήθελε να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά θέτει όρους με βασικότατο την διευθέτηση του χρέους.
Η λύση του χρέους είναι το απόλυτο προαπαιτούμενο του ΔΝΤ.
Έχει κάνει υποχωρήσεις σε πολλά ζητήματα αλλά και σε ορισμένα μέτρα για το χρέος αλλά χωρίς να πάρει μια στοιχειώδη λύση το ΔΝΤ δεν θα εμπλακεί.
Να σημειωθεί ότι στο 3ο μνημόνιο το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει κάτω από οποιαδήποτε σενάριο, η διαπραγμάτευση είναι να παραμείνει στην Ελλάδα…μετά την λήξη του 3ου μνημονίου.  
Η υβριδική παρουσία του ΔΝΤ στην μεταμνημονιακή εποχή είναι ένα σενάριο που υφίσταται και εξετάζεται.

4)Ο ESM αποτελεί ουρά της Γερμανικής θέσης, ωστόσο και στο χρέος συμφωνούν ότι τα μέτρα ελάφρυνσης θα πρέπει να δοθούν τμηματικά στην Ελλάδα με μια σχέση 20% εφάπαξ και 80% τμηματικά και σε βάθος ετών και υπό όρους ότι θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις.
Μάλιστα πρώτα θα υλοποιούνται οι μεταρρυθμίσεις και μετά θα δίνονται τμηματικά τα μέτρα για το χρέος.  

5)Η Ελλάδα δεν θέλει πιστωτική προληπτική γραμμή, θέλει ελάφρυνση στο χρέος και θέλει επίσης να διαθέτει ένα κεφαλαιακό απόθεμα capital buffer περί τα 20 δισεκ. μαζί με χρήση των repos.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης