Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

ΕΚΤ: Αδύναμη η κερδοφορία των τραπεζών - Οι 4 κίνδυνοι

ΕΚΤ: Αδύναμη η κερδοφορία των τραπεζών - Οι 4 κίνδυνοι
Τους συστημικούς κινδύνους που απειλούν τις τράπεζες υπογραμμίζει σε έκθεσή της η ΕΚΤ
Τέσσερις βασικούς κινδύνους «βλέπει» για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρωζώνης, σε έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Οι κίνδυνοι κατά κύριο λόγο οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες, ενώ είναι οι ακόλουθοι: «Ο πρώτος κίνδυνος αφορά τις παράπλευρες συνέπειες από τις μεταβολές στο risk premium των διεθνών χρηματοπιστωτικών αγορών.
Ο δεύτερος κίνδυνος σχετίζεται με ενδεχόμενη παρακώλυση της ικανότητας των τραπεζών να ξεπεράσουν τυχόν προβλήματα λόγω των ασθενών οικονομικών επιδόσεων που επιδεινώνονται από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Ο τρίτος κίνδυνος αφορά τις ανησυχίες σχετικά με τη διατηρησιμότητα του δημόσιου και του ιδιωτικού χρέους, με δεδομένο ότι έχει φθάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Όσο για τον τέταρτο κίνδυνο αυτός σχετίζεται με τους κινδύνους ρευστότητας που θα μπορούσαν να προκύψουν στον μη τραπεζικό χρηματοπιστωτικό τομέα, με διάχυση της συγκεκριμένης κρίσης στο σύνολο του συστήματος.
Όπως τονίζει η ΕΚΤ οι τέσσερις αυτοί κίνδυνοι συνδέονται άμεσα μεταξύ τους και ο καθένας εξ αυτών μπορούν να πυροδοτήσουν νέους.
Επιπρόσθετα η ΕΚΤ στην έκθεσή της τονίζει ότι ο συστημικός κίνδυνος για τη ζώνη του ευρώ παρέμεινε χαμηλός τους τελευταίους έξι μήνες, σύμφωνα με την τελευταία εξαμηνιαία ανασκόπηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
 Αυτό ενισχύθηκε από τις καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης, τόσο εκτός όσο και στη ζώνη του ευρώ.
Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα «ευαίσθητα» σημεία που δημιουργούνται στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.
Η άνοδος της μεταβλητότητας στις χρηματιστηριακές αγορές των ΗΠΑ στις αρχές Φεβρουαρίου υπογράμμισε ακόμη περισσότερο την ύπαρξη του τρέχοντος εύθραυστου κλίματος στις αγορές.
Τα σημάδια αυξημένης ανάληψης κινδύνου στις περισσότερες παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή.
Σε αυτό το στάδιο, δεν παρατηρούνται μεταβολές των τιμών των περιουσιακών στοιχείων.
Ωστόσο, εμφανίζονται κάποια assets με ιδιαίτερα υψηλές αποτιμήσεις, ιδίως για ομόλογα χαμηλότερης αξίας και σε ορισμένες αγορές ακινήτων.
Η κερδοφορία των τραπεζών της ζώνης του ευρώ βελτιώθηκε λόγω της καλύτερης κατάστασης στην οικονομία.
 Το επίπεδο κερδοφορίας, ωστόσο, παραμένει αδύναμο, αντανακλώντας τις διαρκείς διαρθρωτικές προκλήσεις.
Τα μεγαλύτερα κεφαλαιακά αποθέματα έχουν καταστήσει τις τράπεζες πιο ανθεκτικές και αυτές παράλληλα δεν έχουν εντείνει την ανάληψη κινδύνων για να αυξήσουν τα έσοδά τους.
Ο κρατικός τομέας της Ευρωζώνης έχει επίσης γίνει πιο ανθεκτικός χάρη στις βελτιωμένες μακροοικονομικές προοπτικές, γεγονός που συμβάλλει στη διατήρηση του κόστους χρηματοδότησης σε ορισμένες χώρες.
Τα βασικά δημοσιονομικά ισοζύγια και το χρέος των χωρών της ζώνης του ευρώ αναμένεται να βελτιωθούν κατά τα προσεχή έτη, με την υποστήριξη των θετικών κυκλικών οικονομικών συνθηκών.
Ωστόσο, η επιδείνωση του αναπτυξιακού περιβάλλοντος ή η χαλάρωση της δημοσιονομικής θέσης στις χώρες υψηλού χρέους ενδέχεται να επηρεάσουν τις δημοσιονομικές προοπτικές και, κατ 'επέκταση, το κλίμα των αγορών προς ορισμένους κρατικούς εκδότες της ζώνης του ευρώ.
Η έρευνα  υπογραμμίζει επίσης τον κίνδυνο που έχει δημιουργηθεί στον τομέα των επενδυτικών κεφαλαίων.
Με στόχο την ενίσχυση των αποδόσεων, τα επενδυτικά κεφάλαια έχουν παρατείνει τη διάρκεια των τοποθετήσεών τους και αυξάνουν τον πιστωτικό κίνδυνο των χαρτοφυλακίων τους.
Ταυτόχρονα, έχουν μειώσει τα αποθέματα ρευστότητας.
Μαζί, οι εξελίξεις αυτές καθιστούν τα επενδυτικά κεφάλαια πιο επιρρεπή στην ενίσχυση κάθε αναπροσαρμογής στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.
Στην έκθεση περιλαμβάνονται επίσης τρία ειδικά χαρακτηριστικά.
Το πρώτο ειδικό χαρακτηριστικό παρουσιάζει ένα νέο σύνθετο δείκτη κινδύνου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (FSRI) με στόχο την πρόβλεψη μεγάλων δυσμενών διαταραχών στην πραγματική οικονομία στο εγγύς μέλλον.
Το δεύτερο εισάγει έναν σύνθετο δείκτη κυκλικού συστημικού κινδύνου (CSRI), ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να υποδηλώνει κινδύνους μεσοπρόθεσμης χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Η τρίτη αναλύει την κατανομή του κινδύνου επιτοκίου στην οικονομία της ζώνης του ευρώ χρησιμοποιώντας στοιχεία ισολογισμού και πληροφορίες σχετικά με τις θέσεις παραγώγων από σημαντικά πιστωτικά ιδρύματα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης