Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Βόμβα» Trump - Ακύρωσε τη συνάντηση με τον Kim Jong un - Νέα ένταση με τη Β. Κορέα

tags :
«Βόμβα» Trump - Ακύρωσε τη συνάντηση με τον Kim Jong un - Νέα ένταση με τη Β. Κορέα
Πάντως, ο Αμερικανός πρόεδρος ευχαρίστησε τον Βορειοκορεάτη ομόλογο του για την απελευθέρωση των ομήρων
Τη συνάντηση του με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Kim Jong Un, ακύρωσε σήμερα (24/5/2018) με μια απλή επιστολή ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump.
Μάλιστα, σε μάλλον απειλητικό τόνο, ο Αμερικανός πρόεδρος υπενθύμισε ότι αν ο Kim Jong Un αναφέρεται στις πυρηνικές δυνατότητες της χώρας του «οι δικές μας είναι τόσο μαζικές και ισχυρές που προσεύχομαι στο Θεό να μην τις χρησιμοποιήσουμε ποτέ».
«Δυστυχώς, λόγω του θυμού και της ανοιχτής εχθρότητας στην πρόσφατη δήλωσή σας, νιώθω ότι είναι ακατάλληλο, στην παρούσα φάση, να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση που προγραμματίζεται εδώ και καιρό», τονίζει ο Trump.
Ωστόσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ευχαριστεί τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας για την απελευθέρωση των ομήρων.
«Στο μεταξύ, θέλω να σας ευχαριστήσω για την απελευθέρωση των ομήρων που βρίσκονται τώρα σπίτι με τις οικογένειές τους.
Ήταν μια υπέροχη χειρονομία και έτυχε μεγάλης εκτίμησης» σημειώνει.
Σημειώνεται ότι η συνάντηση είχε προγραμματιστεί για τις 12 Ιουνίου στη Σιγκαπούρη.
Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της ακύρωσης, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι «ο αμερικανικός στρατός παραμένει ανά πάσα στιγμή έτοιμος», σε περίπτωση που υπάρξει οποιαδήποτε πρόκληση από την πλευρά της Β. Κορέας.
Τόνισε, πάντως, ότι δεν υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας, αν και οι κυρώσεις ενάντια στη Β. Κορέα θα παραμείνουν.
Ταυτόχρονα άφησε ανοικτό και το ενδεχόμενο η συνάντησή του με τον Kim Jong Un να γίνει κάποια στιγμή στο μέλλον.



Λευκός Οίκος: Η απάντηση της Β. Κορέας στον Pence ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι

Η αντίδραση της Βόρειας Κορέας στα σχόλια του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Mike Pence, ήταν «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι», που οδήγησε τον Λευκό Οίκο στην ακύρωση της προγραμματισμένης Συνόδου Κορυφής μεταξύ του αμερικανού προέδρου, Donald Trump, και του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Kim Jong Un, όπως δήλωσε σήμερα (24/5/2018) αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, λίγο αφότου έγινε γνωστό ότι η πολυαναμενόμενη συνάντηση δεν θα πραγματοποιηθεί.
Ο υφυπουργός Eξωτερικών της Βόρειας Κορέας είχε χαρακτηρίσει «ανόητες» τις δηλώσεις του Pence και είχε προτείνει οι δύο χώρες να συναντηθούν είτε για σύνοδο κορυφής είτε για πυρηνική επίδειξη.
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ είχε προειδοποιήσει την Πιονγκγιάνγκ ότι μπορεί να καταλήξει όπως η Λιβύη αν δεν καταφέρει να έρθει σε συμφωνία με την Ουάσιγκτον σε ό,τι αφορά το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, που επικαλείται το «Reuters», ανέφερε ότι εξακολουθεί να υπάρχει ελπίδα για ειρήνη με τη Βόρεια Κορέα, αλλά τόνισε ότι η χώρα πρέπει να αλλάξει τη ρητορική της για να φτάσουν εκεί οι δύο χώρες.
«Υπάρχει μια πίσω πόρτα που παραμένει ανοιχτή αν οι Βορειοκορεάτες είναι πρόθυμοι να περάσουν από αυτή.
Αλλά περιλαμβάνει κάποιες αλλαγές στη ρητορική τους... τουλάχιστον », τόνισε ο αξιωματούχος.

Guterres (ΟΗΕ): Έκκληση για διάλογο μετά την ακύρωση της συνόδου ΗΠΑ - Β. Κορέας

Τη βαθιά του ανησυχία για την ακύρωση της - προγραμματισμένης για τον επόμενο μήνα - συνάντησης μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, και του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Kim Jong Un, που ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα (24/5/2018) ο Λευκός Οίκος, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Antonio Guterres.
«Είμαι βαθιά ανήσυχος για την ακύρωση της προγραμματισμένης συνάντησης στη Σιγκαπούρη μεταξύ του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών και του ηγέτη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας», δήλωσε ο Guterres.
Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ κάλεσε τις δύο πλευρές να συνεχίσουν τον διάλογο, προκειμένου να «βρουν μια πορεία προς μια ειρηνική και επαληθεύσιμη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου».

Πρόεδρος Ν. Κορέας: Πολύ λυπηρή και απογοητευτική η απόφαση Trump να μη συναντήσει τον Kim

Την έντονη δυσαρέσκειά του για την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου να ακυρώσει τη συνάντηση (12 Ιουνίου 2018) με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Kim Jong Un, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Moon Jae-In.
Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του προεδρικού γραφείου της Σεούλ, η απόφαση του Donald Trump είναι «πολύ λυπηρή και απογοητευτική».
Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας «προσπαθεί να καταλάβει τις προθέσεις του Προέδρου Trump και την ακριβή έννοιά τους», πρόσθεσε.
«Η αποπυρηνικοποίηση και η διαρκής ειρήνη στην κορεατική χερσόνησο δεν μπορούν να εγκαταλειφθούν ή να καθυστερήσουν, καθώς είναι ιστορική εξέλιξη.
Η ειλικρίνεια των εμπλεκομένων για την επίλυση του προβλήματος δεν έχει αλλάξει, είναι δύσκολο να επιλυθούν ευαίσθητα και δύσκολα διπλωματικά ζητήματα με τον σημερινό τρόπο επικοινωνίας», σημειώνει χαρακτηριστικά η Σεούλ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης