Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: Τροποποιήσεις στους κανόνες για την εισαγωγή ΜμΕ στις κεφαλαιαγορές

tags :
Κομισιόν: Τροποποιήσεις στους κανόνες για την εισαγωγή ΜμΕ στις κεφαλαιαγορές
Η Κομισιόν τροποποιεί τους κανόνες για την εισαγωγή ΜμΕ στις κεφαλαιαγορές
Τέσσερις αλλαγές στους κανόνες για την εισαγωγή μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) στις κεφαλαιαγορές, πρότεινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποσκοπώντας στην ενίσχυση της πρόσβασης τους σε χρηματοδότηση.
Στη βάση της πρότασης που παρουσίασαν οι αντιπρόεδροι κκ. Valdis Dombrovskis και Jyrki Katainen, ο νέος κανονισμός θα προβλέπει τροποποίηση των ισχυουσών υποχρεώσεων τήρησης μητρώων, «ελαφρύτερο» ενημερωτικό δελτίο κατά τη μετάβασή τους σε ρυθμιζόμενη αγορά, διευκόλυνση των τόπων διαπραγμάτευσης που ειδικεύονται στην έκδοση ομολόγων και θέσπιση κοινού συνόλου κανόνων σχετικά με τις συμβάσεις ρευστότητας για τις αγορές ανάπτυξης ΜμΕ.
Σύμφωνα με την Κομισιόν ο στόχος είναι, αφενός, να μειωθεί η γραφειοκρατία για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που προσπαθούν να εκδώσουν και να διαπραγματευθούν κινητές αξίες στις «αγορές ανάπτυξης ΜμΕ», μια νέα κατηγορία τόπου διαπραγμάτευσης για μικρούς εκδότες και, αφετέρου, να ενισχυθεί η ρευστότητα των μετοχών των εισηγμένων ΜμΕ.
Οι νέοι κανόνες θα εισαγάγουν μια πιο αναλογική προσέγγιση όσον αφορά τη στήριξη της εισαγωγής των ΜμΕ σε δημόσιες αγορές, διασφαλίζοντας συγχρόνως την προστασία των επενδυτών και την ακεραιότητα της αγοράς.
Ειδικότερα:

1) Τροποποίηση των ισχυουσών υποχρεώσεων τήρησης μητρώων των προσώπων που έχουν πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με τις τιμές, ώστε να αποφευχθεί η υπερβολική διοικητική επιβάρυνση για τις ΜμΕ, διασφαλίζοντας παράλληλα τη δυνατότητα των αρμόδιων αρχών να διερευνούν υποθέσεις που αφορούν πράξεις προσώπων τα οποία κατέχουν προνομιακές πληροφορίες.

2) Παροχή στους εκδότες που είναι επί τουλάχιστον τρία έτη εισηγμένοι σε αγορές ανάπτυξης ΜμΕ της δυνατότητας να δημοσιεύουν ένα «ελαφρύτερο» ενημερωτικό δελτίο κατά τη μετάβασή τους σε ρυθμιζόμενη αγορά.
Το ενημερωτικό δελτίο είναι νομικό έγγραφο με πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζει ο επενδυτής προτού λάβει την απόφαση να επενδύσει στην εταιρεία.
Η σημερινή πρόταση προχωρεί ακόμη περισσότερο από ό,τι οι ήδη αναθεωρημένοι και απλουστευμένοι κανόνες περί ενημερωτικού δελτίου όσον αφορά τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων να αντλούν κεφάλαια από τις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές.

3) Διευκόλυνση των τόπων διαπραγμάτευσης που ειδικεύονται στην έκδοση ομολόγων να καταχωρούνται ως αγορές ανάπτυξης ΜμΕ.
Αυτό θα επιτευχθεί με έναν νέο ορισμό της έννοιας του «εκδότη αποκλειστικά χρεωστικών τίτλων».
Σύμφωνα με τον νέο ορισμό, εκδότες αποκλειστικά χρεωστικών τίτλων είναι οι εταιρείες που εκδίδουν ομόλογα αξίας κάτω των 50 εκατ. ευρώ εντός περιόδου 12 μηνών.

4) Θέσπιση κοινού συνόλου κανόνων σχετικά με τις συμβάσεις ρευστότητας για τις αγορές ανάπτυξης ΜμΕ σε όλα τα κράτη μέλη, παράλληλα με τους εθνικούς κανόνες.
Οι συμβάσεις ρευστότητας αποτελούν συμφωνίες μεταξύ εκδοτών και ενδιάμεσων χρηματοπιστωτικών οργανισμών (τραπεζών ή επιχειρήσεων επενδύσεων) για την αγοραπωλησία μετοχών του εκδότη και εξ ονόματος αυτού.
Με τον τρόπο αυτόν, ο ενδιάμεσος χρηματοπιστωτικός οργανισμός ενισχύει τη ρευστότητα των μετοχών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης