Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Σε ανοδική πορεία η νορβηγική κορώνα, με ώθηση από το πετρέλαιο – Υποτιμημένο το σουηδικό νόμισμα

tags :
Σε ανοδική πορεία η νορβηγική κορώνα, με ώθηση από το πετρέλαιο – Υποτιμημένο το σουηδικό νόμισμα
Άνοδος για τη νορβηγική κορώνα, υποτιμημένη η σουηδική
Η σημαντική άνοδος των τιμών του «μαύρου χρυσού» κατά τους τελευταίους τρεις μήνες ώθησε τη νορβηγική κορώνα μακριά από τα πολύ χαμηλά επίπεδα του περασμένου Ιανουαρίου, τη στιγμή, που, ωστόσο, το νόμισμα της γειτονικής σκανδιναβικής χώρας παραμένει πάνω από το ορόσημο των 10 ανά ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δύο νομίσματα έχουν παρουσιάσει παρόμοιες ισοτιμίες κατά το παρελθόν, σε αντίθεση με την ισχυρότερη κορώνα Δανίας.
Πλέον, μετά και το χαμηλό εννέα ετών (10,65) νωρίτερα μέσα στον μήνα, η σουηδική κορώνα διαπραγματεύεται στο εύρος 10,2-10,3 ανά ευρώ, έχοντας απωλέσει περίπου το 2% της αξίας της για το τρέχον έτος, έπειτα από υποχώρηση της τάξεως του 5% για το 2017.
Την ίδια στιγμή, η κορώνα Νορβηγίας, μίας χώρας που βασίζεται κατά πολύ στις εξαγωγές πετρελαίου, ξεπέρασε το όριο των 9,5 ανά ευρώ.



Η Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας διατηρεί επί του παρόντος το επιτόκιο repos στο ιστορικό χαμηλό του -0,5%, ενώ οι αναλυτές αμφισβητούν ότι η τελευταία πρόβλεψή της για αύξηση των επιτοκίων «προς το τέλος του 2018» θα κρατήσει.
Ενδεικτικά, η UBS εκτιμά ότι οι ανησυχίες σχετικά με την αγορά ακινήτων και τον πληθωρισμό έχουν συμβάλει στην αδυναμία της σουηδικής κορώνας.
Ωστόσο, αν και οι αναλυτές της UBS εκτιμούν ότι η αδυναμία του σουηδικού νομίσματος ήταν υπερβολική, ο καταλύτης για μια διόρθωση δεν θα λάβει χώρα έφτανε μέχρι ο πληθωρισμός να αυξηθεί με βιώσιμο τρόπο προς τον στόχο του Riksbank.
Τα δύο βασικά μέτρα του βασικού δείκτη πληθωρισμού του Riksbank ήταν 1,68% και 1,55% τον Μάρτιο, σε σύγκριση με το στόχο του 2%.
«Διάφορα μέτρα χαλάρωσης στη Σουηδία (χάσμα ωρών εργασίας, χάσμα απασχόλησης, χάσμα παραγωγής και δείκτης χρησιμοποίησης των πόρων της Riksbank) δείχνουν ότι αυξάνεται ο υποκείμενος πληθωρισμός.
Είναι επίσης ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η ανάκαμψη των τιμών είναι ευρεία με βάση τα περισσότερα στοιχεία, παρά την πρόσφατη απαλότητα», τονίζει η UBS.
Ωστόσο, η Bank of America Merrill Lynch εκτιμά ότι η περαιτέρω μείωση του πληθωρισμού θα καθυστερήσει την αύξηση των επιτοκίων πέρα από τις προσδοκίες της αγοράς.
Η Bank of America Merrill Lynch προειδοποιεί επίσης ότι «ως μια αρχετυπική μικρή ανοιχτή οικονομία, η Σουηδία εκτίθεται επίσης σε ενδεχόμενες επιπτώσεις από τους εμπορικούς πολέμους και τις αλλαγές στη γεωπολιτική σκακιέρα.
Σε εσωτερικό πεδίο, η πορεία προς τις γενικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2018, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένη αβεβαιότητα πολιτικής κατά τους καλοκαιρινούς μήνες».



Σουηδική και νορβηγική κορόνα τα πιο υποτιμημένα κύρια νομίσματα παγκοσμίως

Η σουηδική και η νορβηγική κορόνα παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη απόκλιση από τις «δίκαιες» τιμές, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα κύρια νομίσματα παγκοσμίως -των 10 μεγαλύτερων οικονομιών-, όπως απορρέει από την ανάλυση της ΑΝΖ (Australia and New Zealand Banking Group), μίας τράπεζας που δραστηριοποιείται στην Ωκεανία.
Ως αποτέλεσμα, τα παραπάνω δύο νομίσματα κρίνονται ως τα πιο υποτιμημένα, ενώ, επίσης, χαμηλή θεωρείται η αξία τόσο της βρετανικής λίρας, όσο και του ιαπωνικού γεν.
Σε αντίθετο κλίμα, όπως φαίνεται παρακάτω, άκρως υπερτιμημένη θεωρείται η αξία του ελβετικού φράγκου, όπως και του δολαρίου Νέας Ζηλανδίας.



Να σημειωθεί ότι το μοντέλο που δημιούργησε και χρησιμοποιεί η τράπεζα, είναι το BEER (behavioural equilibrium exchange rate) - PPP (purchasing power parity), το οποίο αφορά στα ονομαστικά επιτόκια και τις διαφορές στον πληθωρισμό, μαζί με τους σχετικούς όρους του εμπορίου και των αναλογιών των επενδύσεων ως προς το ΑΕΠ, για μεμονωμένα νομίσματα.
Αναλυτικότερα, οι προβλέψεις της τράπεζας:


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης