Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Δυσκολότερο το «bail-in» μικρομεσαίων τραπεζών με τις νέες οδηγίες της ΕΕ

tags :
Fitch: Δυσκολότερο το «bail-in» μικρομεσαίων τραπεζών με τις νέες οδηγίες της ΕΕ
Δυσκολότερο και πιο περίπλοκο το «bail-in» μικρομεσαίων τραπεζών με τις νέες οδηγίες της ΕΕ
Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις της νομοθεσίας από την αρμόδια ευρωπαϊκή τραπεζική αρχή (EU Bank Recovery and Resolution Directive, BRRD) καθιστά δυσκολότερη και πιο περίπλοκη τη διάσωση των μικρομεσαίων τραπεζών από τους μετόχους («bail-in»), αναφέρει σε σημείωμά της η Fitch Ratings.
Μεταξύ άλλων, η οδηγία εισάγει ένα κατώτατο όριο χρέους (subordinated) μειωμένης εξασφάλισης.
Βέβαια, το παραπάνω κατώτατο όριο μπορεί να εφαρμοστεί μόνο για τις μεγάλες συστημικές τράπεζες (G-SIBs), με υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία άνω των 100 δισεκ. δολαρίων.
Τράπεζες τέτοιου μεγέθους εντοπίζονται σε Ισπανία και Ιταλία, υπογραμμίζει ο οίκος, συμπληρώνοντας:
«Για τις τράπεζες κάτω από αυτό το όριο, θα μπορούσε να είναι δύσκολο και δαπανηρό να εκδίδονται μεγάλα ποσά χρέους μειωμένης εξασφάλισης, ιδίως για μικρότερες τράπεζες με περιορισμένο αποτύπωμα στις αγορές κεφαλαίων δανεισμού.
Κατά συνέπεια, οι ανώτεροι (senior) πιστωτικοί φορείς των τραπεζών μεσαίου μεγέθους ενδέχεται να χάσουν την προστασία που θα είχε παράσχει το χρέος μειωμένης εξασφάλισης.
Το κατώτατο ποσό για το χρέος μειωμένης εξασφάλισης υπήρξε πάντα ζήτημα.
Ορισμένα κράτη-μέλη βόρεια της ΕΕ επιθυμούν μια ευρύτερη εμβέλεια που να καλύπτει όλες τις "συστημικές τράπεζες", προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μετάδοσης μίας κρίσης», σχολιάζει ο οίκος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης