Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Οι εισηγμένες που εκμεταλλεύονται αποτελεσματικά τα ίδια κεφάλαιά τους – Με απόδοση άνω του 10% πάνω από 30 εισηγμένες

Οι εισηγμένες που εκμεταλλεύονται αποτελεσματικά τα ίδια κεφάλαιά τους – Με απόδοση άνω του 10% πάνω από 30 εισηγμένες
Οι ποιοτικές μετοχές της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης ξεχώρισαν και λόγω της απόδοσης (κερδοφορία) που έχουν τα ίδια κεφάλαια
Με τον καλύτερο τρόπο εκμεταλλεύονται τα κεφάλαιά τους περισσότερες από 30 εισηγμένες του ΧΑ.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 2017, 33 εισηγμένες είχαν απόδοση άνω του 10%, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η απόδοση ξεπερνά ακόμη και το 45%.
Στην κορυφή με απόδοση 211% είναι η Νίκας, αλλά τα κέρδη είναι έκτακτα και προήλθαν από την διαγραφή δανείων και τόκων από τις τράπεζες.
Κορυφαία σε απόδοση εταιρεία με πραγματικά κέρδη από τη βασική δραστηριότητα είναι η Mermeren.
Το 2017 είχε απόδοση 48,7% και σημειώνεται πως ο δανεισμός είναι μηδενικός και πως στο πρώτο τρίμηνο του 2018 αύξησε κατακόρυφα την κερδοφορία της έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος.
Η Alpha Trust είχε απόδοση 32,3%, η Motor Oil 31,1%, αλλά στο πρώτο τρίμηνο υποχώρησαν τα μεγέθη λόγω χαμηλότερων περιθωρίων διύλισης και αδύναμου δολαρίου.
Η Ικτίνος είχε απόδοση 25% και ο καθαρός δανεισμός της ως προς τα ίδια κεφάλαια είναι χαμηλός, η Aegean είχε 24,3% απόδοση και η Paperpack 23,2%.
Η Medicon με έκτακτα κέρδη είχε απόδοση 22% και οι Αττικές εκδόσεις 18% αλλά ο καθαρός δανεισμός ως προς τα ίδια κεφάλαια είναι στις 2,5 φορές.
Ο ΟΠΑΠ είχε επίσης υψηλή απόδοση και διαμορφώθηκε στο 17,6%, τα ΕΛΠΕ ήταν στις 16,5%, η Performance στο 16,5% και η Νηρεύς με 15%, αλλά είναι ευνοημένη από αποτιμήσεις αποθεμάτων.
Η Κρι-Κρι με 14,8% βρίσκεται στην επόμενη θέση και με 14,3% η Σαράντης.
Πάνω από 14% απόδοση είχαν η Autohellas, η Coca Cola και η ΓΕΚΤΕΡΝΑ.
Κάτω από 14% είναι η απόδοση για την Ευρωπαϊκή Πίστη, την Μοτοδυναμική, την Καρέλιας και την Καράτζη, με την τελευταία να έχει και έκτακτα κέρδη από την πώληση οικοπέδου.
Τέλος μεταξύ 10% και 12% απόδοση ιδίων κεφαλαίων είχαν οι εισηγμένες Δάιος Πλαστικά, Flexopack, AS Company, Εntersoft, Πλαστικά Κρήτης, FF Group (αλλά η μετοχή κατακρημνίζεται εν μέσω φημών που μένουν αναπάντητες), Μυτιληναίος, ΙΑΣΩ (με έκτακτα), Κανάκης, ΕΥΑΘ (αρνητικός καθαρός δανεισμός), Τέρνα Ενεργειακή και Βογιατζόγλου(ελάχιστος καθαρός δανεισμός).

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης