Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Αυξάνονται τα φέσια στη ΔΕΗ στέλνει 350 χιλ ειδοποιητήρια - Η Qualco κυνηγά οφειλές 400 εκατ.

tags :
Αυξάνονται τα φέσια στη ΔΕΗ στέλνει 350 χιλ ειδοποιητήρια - Η Qualco κυνηγά οφειλές 400 εκατ.
Η διοίκηση του Μανώλη Παναγιωτάκη σχεδιάζει να συμμαζέψει τις οφειλές
Το «κυνήγι» οφειλετών της ΔΕΗ συνολικού ύψους 350 εκατ. ευρώ μόλις άρχισε από την Qualco σε συνεργασία με εισπρακτικές εταιρείες.
Τις επόμενες ημέρες έχει προγραμματισθεί η αποστολή τουλάχιστον 350.000 ειδοποιητηρίων σε οφειλέτες που εμφανίζονται να έχουν χρέη άνω των 1000 ευρώ.
Το συνολικό ποσό των απαιτήσεων που θέλει να εισπράξει η ΔΕΗ  όμως ξεπερνά περνά τα 400 εκατ. ευρώ καθώς στην ατζέντα της Qualco  περιλαμβάνονται  και οι αγρότες που χρωστούν 90 εκατ. ευρώ μέσω των ΤΟΕΒ στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.
Πιο αναλυτικά οι συσσωρευμένες οφειλές των ΤΟΕΒ ανέρχονται σε 40 εκατ. ευρώ, και των μεμονωμένων αγροτών σε 50 εκατ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΗ οι οφειλές αυτές έχουν συσσωρευτεί από χρόνια, και αφορούν ορισμένους ΤΟΕΒ και αγρότες, οι οποίοι, σε αντίθεση με την πλειοψηφία έχουν επιλέξει να μην είναι συνεπείς προς την Επιχείρηση.
Υπάρχουν ΤΟΕΒ με οφειλές που αποτυπώνονται με επταψήφια νούμερα, και αγρότες με οφειλές δεκάδων χιλιάδων ευρώ.
Η διοίκηση του Μανώλη Παναγιωτάκη σχεδιάζει να συμμαζέψει τις οφειλές έχοντας όμως ως δεδομένο ότι οι εθνικές εκλογές  θα γίνουν το 2019 διότι γίνεται αντιληπτό ότι σε προεκλογικό έτος δεν θα μπορεί να μαζέψει τα χρωστούμενα καθώς είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν πολιτικές παρεμβάσεις.
Σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή της επιχείρησης η προσπάθεια της διοίκησης να κυνηγήσει τους οφειλέτες αποκαλύπτει  ότι  …περιφερειακά κινείται ένας δεύτερος μηχανισμός παρεμβάσεων έτσι ώστε να αποτραπεί η είσπραξη ενώ στις περιπτώσεις που οι διαδικασίες προχωρούν και φθάνουν στις διακοπές ρεύματος εντοπίζεται ένας ακόμη παράλληλος μηχανισμός που κινείται στην κατεύθυνση της ακύρωσης της αρχικής διαδικασίας.
Η ίδια πηγή λέει στο bankingnews ότι πρόκειται για «κύκλωμα» το οποίο κινείται με άλλα κίνητρα χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η διοίκηση της ΔΕΗ διαπιστώνει ότι οι οφειλές κινούνται ανοδικά το τελευταίο εξάμηνο με τους καταναλωτές να μην πληρώνουν το ρεύμα που καταναλώνουν καθώς  … νοιώθουν ασφαλείς ότι η επιχείρηση δεν θα προχωρήσει στη διακοπή ρεύματος σε αντίθεση με αυτό που κάνουν οι ιδιώτες πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας.
Στέλεχος της ΔΕΗ εκτιμά ότι η αύξηση των οφειλών δεν προέρχονται από τη αδυναμία των καταναλωτών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους αλλά πρόκειται για στρατηγική επιλογή που λέει δεν πληρώνω καθώς δεν βλέπουν να έχουν κάποια δυσμενή επίπτωση.
Την ίδια στιγμή αναλυτές που παρακολουθούν στενά τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας όπως και τις υποχρεώσεις της λένε ότι οι εισπράξεις από τις αρχές του 2019 μπορεί να μειωθούν και να αυξηθούν τα «φέσια» καθώς το νέο έτος αναμένεται η περικοπή των συντάξεων έως 18%.
H διοίκηση της ΔΕΗ δεν έχει κάνει προβολή των δεδομένων για τη μελλοντική εξόφληση λογαριασμών καθώς θα περιορισθούν οι οικονομικές δυνατότητες των συνταξιούχων με το ύψος των περικοπών θα διαμορφώνεται στο 1,8 δισ. ευρώ γα τους  συνταξιούχους που προκύπτει προσωπική  διαφορά.     

Τα χρέη προς τη ΔΕΗ

Στα 3 δισ. ευρώ ενδέχεται να εκτοξευθούν τα χρέη προς τη ΔΕΗ στα τέλη Ιουνίου του 2018 σύμφωνα με αναλυτές ενώ η διοίκηση της ΔΕΗ αρκείται  μόνο να πει ότι η τάση είναι ανοδική.  
Οι εμπορικές απαιτήσεις της ΔΕΗ από τη μέση και χαμηλή τάση ανήλθαν σε  2,98 δισ. ευρώ  το 2017 με τους καταναλωτές να συμμετέχουν με 2,96 δισ. ευρώ ενώ το 2016 είχαν διαμορφωθεί σε 2,8 δισ. ευρώ.
Η εταιρεία προχώρησε σε προβλέψεις απομείωσης ανεβάζοντας  τις προβλέψεις στα 704, εκατ. ευρώ το 2017  έναντι  638,9 εκατ. ευρώ το 2016.
Με βάση τις ημέρες καθυστέρησης των απαιτήσεων και συγκεκριμένα για τις 365 ημέρες σχηματίστηκε πρόβλεψη 61 εκατ. ευρώ από 42 εκατ. ευρώ το 2016.
Να σημειωθεί ότι οι προβλέψεις  για απαιτήσεις κάτω των 45 ημερών αυξήθηκαν κατά  56 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 176 εκατ. ευρώ  το 2017 έναντι 120,2 εκατ. ευρώ το 2016.
Για το διάστημα από 45 έως 180 ημερών οι προβλέψεις μειώθηκαν σε 103 ,8 εκατ. ευρώ το 2017 έναντι 272,6 εκατ. ευρώ το 2016.
Η διοίκηση της ΔΕΗ έχει αλλάξει τακτική για την είσπραξη οφειλών με το μηχανισμό να βρίσκεται σε ετοιμότητα μόλις δεν πληρωθεί ο λογαριασμός του τετραμήνου.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr   
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης