Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πιέσεις λόγω Trump και Β. Κορέας στη Wall Street - Απώλειες -0,3% για τον Dow Jones και -0,2% για τον S&P 500

tags :
Πιέσεις λόγω Trump και Β. Κορέας στη Wall Street - Απώλειες -0,3% για τον Dow Jones και -0,2% για τον S&P 500
Ψύχραιμη η αντίδραση της Wall Street στην ακύρωση της συνάντησης Donald Trump - Kim Jong Un
Η απόφαση του Donald Trump να ακυρώσει τη συνάντησή του με τον ηγέτη της Β. Κορέας Kim Jong Un ήταν αρκετή για να οδηγήσει σε αρνητική πορεία της Wall Street, αν και οι επενδυτές τελικά παρέμειναν αρκετά ψύχραιμοι.
Ο Trump μέσω επιστολής του ενημέρωσε τον Kim ότι δεν θα υπάρξει καμία συνάντηση μεταξύ τους, υποστηρίζοντας ότι η Β. Κορέα δεν τήρησε ακριβώς τη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών και ότι ο Kim εμφανίστηκε πολύ επιθετικός σε ομιλία του για τις πυρηνικές δυνατότητες της χώρας του.
Η εν λόγω εξέλιξη ήταν αρκετή για να υπάρξουν ορισμένες στοχευμένες ρευστοποιήσεις στο αμερικανικό χρηματιστήριο, οι οποίες οδήγησαν τον Dow Jones σε πτώση 0,3% και τις 24.811 μονάδες.
Ανάλογη εικόνα και για τον ευρύτερο βιομηχανικό δείκτη S&P 500, με απώλειες 0,2% στις 2.727 μονάδες, ενώ πιο ψύχραιμος εμφανίστηκε ο τεχνολογικός Nasdaq ο οποίος στην ουσία παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος, σημειώνοντας απώλειες 0,01% και κλείνοντας στις 7.424 μονάδες.
Άλλωστε και η μεταβλητότητα, αν και ενισχύθηκε, δεν ήταν εντυπωσιακή, με τον δείκτη «φόβου» VIX να κινείται 1% υψηλότερα στο επίπεδο των 12,71 μονάδων.
«Νομίζω ότι ο Trump ξεπέρασε ακόμη και τον εαυτό του», εκτίμησε ο Thomas Block, στρατηγικός αναλυτής στη Fundstrat Global Advisors, προσθέτοντας «από τον John Bolton στον Mike Pompeo έως στη CIA.
Νομίζω ότι λατρεύει να κάνει ό,τι δεν θα μπορούσε ποτέ να κάνει ο Obama και αυτό μάλλον του αρέσει πάρα πολύ».
Πάντως αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι τελικά αυτή η συνάντηση θα γίνει και ότι ο Trump προχώρησε, απλά, σε έναν τακτικό ελιγμό, καθώς αυτή τη στιγμή έχει αρκετά ανοικτά θέματα, όπως το Ιράν, τη Συρία αλλά και τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Κίνα.




Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη Dow Jones



Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη S&P 500



Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη Nasdaq



Fed

Ο συνδυασμός γεωπολιτικής αναταραχής και πολιτικής βεβαιότητας καθιστούν τις επιχειρήσεις πιο επιφυλακτικές όσον αφορά τις επενδύσεις, δήλωσε σήμερα (24/5/2018) ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα, Raphael Bostic.
Παράλληλα, αναφερθείς στην ακύρωση της συνάντησης μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, και του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Kim Jong Un, που ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ο Λευκός Οίκος, ο Bostic εξέφρασε την «έκπληξή» του, ενώ τόνισε ότι αποτελεί μέρος των καθοδικών κινδύνων για την οικονομία.
«Η αβεβαιότητα έχει τη δική της συμβολή», δήλωσε ο Bostic στο «CNBC».
Σε άλλα θέματα, ο Bostic δήλωσε ότι πιστεύει ότι η Fed πλησιάζει στο τέλος του κύκλου αυξήσεων των επιτοκίων.
Το λεγόμενο ουδέτερο επιτόκιο, δήλωσε, είναι πιθανώς γύρω στο 2,25% έως 2,75%, γεγονός που θα συνεπαγόταν άλλες τρεις με πέντε αυξήσεις.
«Για μένα, νομίζω ότι φτάνουμε στο ουδέτερο επίπεδο και επιτρέπουμε στην οικονομία να λειτουργήσει», δήλωσε ο Bostic.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια περίπου τέσσερις φορές πριν φτάσει σε επίπεδο ισορροπίας, δήλωσε σήμερα (24/5/2018) ο πρόεδρος της Fed του Ντάλας, Robert Kaplan.
Μιλώντας μία ημέρα αφότου η κεντρική τράπεζα εξέδωσε τα πρακτικά από τη συνεδρίαση του Μαΐου, ο Kaplan δήλωσε ότι η Fed έχει να κάνει ακόμα δουλειά για να είναι σε θέση να πει ότι το επιτόκιο αναφοράς βρίσκεται σε επίπεδο που να μπορεί να θεωρηθεί «ουδέτερο» για την ανάπτυξη.
«Η άποψή μου είναι ότι πρέπει να αυξάνουμε τα επιτόκια μέχρι να φτάσουμε σε ένα ουδέτερο επίπεδο», δήλωσε ο Kaplan στο «CNBC».
«Πρέπει να το κάνουμε σταδιακά.
Δεν είμαι ακόμη έτοιμος να πω ότι θα ήθελα να δω ένα επίπεδο πάνω από το ουδέτερο».

Μακροοικονομία

Αύξηση μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη κατέγραψαν την περασμένη εβδομάδα οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε σήμερα (24/5/2018) το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 11.000, στις 234.000, την εβδομάδα έως τις 19 Μαΐου 2018.
Οι αιτήσεις της προηγούμενης εβδομάδας αναθεωρήθηκαν ανοδικά, δείχνοντας 1.000 αιτήσεις περισσότερες από ό,τι είχαν ανακοινωθεί αρχικά.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μια μείωση των αιτήσεων στις 220.000.
Πάντως, οι αιτήσεις παρέμειναν κάτω του οροσήμου των 300.000 (που συνδέεται με μια ισχυρή αγορά εργασίας) για 168 συνεχόμενες εβδομάδες - στο μεγαλύτερο σερί από το 1969.
Την ίδια ώρα, ο αριθμός των ατόμων που λαμβάνουν παροχές μετά την πρώτη εβδομάδα επιδότησης αυξήθηκε κατά 29.000, στο 1,74 εκατ., την εβδομάδα έως τις 12 Μαΐου, ενώ ο κινητός μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων των λεγόμενων συνεχιζόμενων αιτήσεων μειώθηκε κατά 23.250, στα 1,75 εκατ., το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 1973.
Πτώση μεγαλύτερη από την αναμενόμενη κατέγραψαν τον Απρίλιο του 2018 οι πωλήσεις υπαρχουσών κατοικιών στις ΗΠΑ, καθώς οι χρόνιες ελλείψεις συνέχισαν να επιβαρύνουν την αγορά.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε σήμερα (24/5/2018) η Εθνική Ένωση Μεσιτών (NAR), οι μεταπωλήσεις κατοικιών μειώθηκαν κατά 2,5%, στις 5,46 εκατ. μονάδες τον Απρίλιο, ενώ οι πωλήσεις του Μαρτίου παρέμειναν αμετάβλητες.
Σημειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη πτώση μετά από δύο συνεχόμενους μήνες αύξησης.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μια μείωση των πωλήσεων κατά 0,2%.
Σε ετήσια βάση, οι μεταπωλήσεις κατοικιών μειώθηκαν κατά 1,4% τον Απρίλιο.
Την ίδια ώρα, η μέση τιμή κατοικίας αυξήθηκε για 74ο συνεχόμενο μήνα και διαμορφώθηκε στα 257.900 δολ., κατά 5,3% αυξημένη σε σχέση με τον Απρίλιο του 2017.
Αύξηση της τάξεως του 8,7%, σε ετήσια σύγκριση, κατέγραψε η μέση τιμή για τις αμερικανικές κατοικίες τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, με το ποσό να διαμορφώνεται πλέον στα 215.600 δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία του ιστότοπου ακινήτων «Zillow».
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για τον ταχύτερο ρυθμό αύξησης από τον Ιούνιο του 2006, πριν ξεσπάσει η άνευ προηγουμένου χρηματοπιστωτική κρίση.
Η νέα αύξηση αποδίδεται, όπως και τους προηγούμενους μήνες, στην «φτωχή» προσφορά, εν μέσω ισχυρής ζήτησης.
Όπως σημειώνει ο ιστότοπος, πλέον 21 από τις 35 αγορές κατοικιών παρουσιάζουν τιμές υψηλότερες των προ-κρίσης επιπέδων.
Στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν παρατηρηθεί από το 2011 αυξήθηκαν τα επιτόκια στεγαστικών δανείων στις Ηνωμένες Πολιτείες, εν μέσω εκτιμήσεων για περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τη Federal Reserve κατά τη συνεδρίαση των Ιουνίου 2018 και ανόδου στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.
Βέβαια, σήμερα οι αποδόσεις των αμερικανικών χρεογράφων υποχωρούν, στον απόηχο της απόφασης του Donald Trump να ακυρώσει τη συνάντηση με τον Kim Jong-un.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας Freddie Mac, το μέσο επιτόκιο για τα 30ετή στεγαστικά δάνεια διαμορφώθηκε σε 4,66% την εβδομάδα 18-24 Μαΐου 2018, αυξημένο κατά 5 μονάδες βάσης σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο επταήμερο.
Σε ό,τι αφορά στο 15ετές στεγαστικό δάνειο, το μέσο επιτόκιο ενισχύθηκε στο 4,15%, έναντι 4,08% μία εβδομάδα νωρίτερα.

Επιχειρήσεις

Τα καθαρά κέρδη της Best Buy  του α΄ τριμήνου του 2018 διαμορφώθηκαν στα 208 εκατ. δολάρια ή 72 σεντς ανά μετοχή, από τα 188 εκατ. δολάρια ή 60 σεντς ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.
Η εταιρεία αναμένει ότι τα έσοδα β΄ τριμήνου θα διαμορφωθούν στα 9,1-9,2 δισ. δολάρια, προσαρμοσμένα κέρδη 77-82 σεντς και αύξηση των συγκρίσιμων πωλήσεων 3%-4%.

Αναλύσεις

Για νέα υψηλά όλων των εποχών στη Wall Street προειδοποιεί η JP Morgan τους επενδυτές, στους οποίους συστήνει να αγνοήσουν τις πρόσφατες ανησυχίες της αγοράς.
«Να περιμένετε νεα υψηλά τους επόμενους μήνες» αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα του ο Jason Hunter.
Μάλστα, ο Hunter προβλέπει ότι εάν ο S&P 500 υπερβεί το σημείο αντίστασης των 2.800 μονάδων, θα κινηθεί προς νεά υψηλά.
Παράλληλα επισημαίνει ότι οι τραπεζικές μετοχές θα είναι ο οδηγός σε αυτό το ράλι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης