Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αγώνας δρόμου για τα προαπαιτούμενα με ορίζοντα τις κάλπες - Ναυάγησε το αφήγημα για καθαρή έξοδο

Αγώνας δρόμου για τα προαπαιτούμενα με ορίζοντα τις κάλπες - Ναυάγησε το αφήγημα για καθαρή έξοδο
Μακρινό... όνειρο το αφήγημα για καθαρή έξοδο από το μνημόνιο
Με επικαιροποιημένες, μέσα από την τεχνική συμφωνία, τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η κυβέρνηση για τα επόμενα χρόνια προκειμένου να κλείσει η 4η αξιολόγηση, το αφήγημα περί καθαρής εξόδου από το μνημόνιο φαντάζει μακρινό ενώ αλλάζουν τα δεδομένα αναφορικά με τα σενάρια για επίσπευση της προσφυγής στις κάλπες.
Η συμφωνία θα αποτυπώνεται και στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2019 - 2022, το οποίο επίσης θα ψηφίσει η Βουλή στις αρχές Ιουνίου, μαζί με όλα τα άλλα εκκρεμή προαπαιτούμενα που αποδέχτηκε η κυβέρνηση.
Άλλωστε, μόλις, λίγες ημέρες νωρίτερα, στο υπουργικό συμβούλιο, ο Αλέξης Τσίπρας, έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας την ανάγκη να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα μέχρι τις 10 Ιουνίου.
Έτσι, ώστε, στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου να μην υπάρχουν εκκρεμότητες από ελληνικής πλευράς και να ανάψει το πράσινο φως για την έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018.
Η κυβέρνηση όμως είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει 76 προαπαιτούμενα από τα 88 συνολικά,  καθώς και να υλοποιήσει δεκάδες αποκρατικοποιήσεις με το Ελληνικό που είναι η ναυαρχίδα των ιδιωτικοποιήσεων να έχει μπλοκάρει στη Δικαιοσύνη.
Τα δεδομένα λοιπόν, που έχει μπροστά της η κυβέρνηση είναι πολλά και κρίσιμα.
Οικονομία, έξοδος από το μνημόνιο, μεταμνημονιακό πρόγραμμα, χρέος και βεβαίως το εθνικό μας ζήτημα, το Σκοπιανό καθώς και τα ελληνοτουρκικά συνθέτουν το παζλ της εικόνας της χώρας το οποίο, κάποια στιγμή, θα ολοκληρωθεί με την προσφυγή στις κάλπες.
Άλλωστε, σε ένα χρόνο, παρά λίγες μόνο ημέρες, έχουμε ευρωεκλογές, επομένως, διανύουμε ήδη μια περίοδο πριν από τις κάλπες.
Δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν ότι εθνικές εκλογές μπορεί να προκηρυχθούν ανά πάσα στιγμή από εδώ και στο εξής.
Ωστόσο, το πότε θα γίνουν θα εξαρτηθεί από το πως θα προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια, πως θα καταλήξει ο Τόμσεν με τον Σολτς τη διαπραγμάτευσή τους για το τι μέλει γενέσθαι με μας, μετά τον Αύγουστο του 2018 και πως θα διατυπωθεί το μεταμνημονιακό πρόγραμμα.

Μαίνεται η πολιτική αντιπαράθεση για το χρόνο των εκλογών

Πάντως οι συζητήσεις για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες φουντώνουν ολοένα και περισσότερο με την κυβέρνηση, επισήμως, να επιμένει να μιλάει για ευφάνταστα σενάρια επαναλαμβάνοντας ότι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας.
Είναι αξιοσημείωτο βέβαια, το γεγονός, ότι ο πρωθυπουργός την Τετάρτη, για πρώτη φορά από το βήμα της βουλής, απέφυγε να δηλώσει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εμμένουν στο αίτημα τους για εκλογές το ταχύτερο ενώ εκτιμούν ότι η κυβέρνηση δεν θα φτάσει ως το 2019.
Πάντως μέσα σε αυτό το κλίμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και υπουργοί κλείνουν το μάτι ότι μπορεί να ξανασυζητηθεί το θέμα της περικοπής των συντάξεων, καλλιεργώντας προσδοκίες αν και η κυβέρνηση επισήμως ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.
Έτσι κι αλλιώς στις Βρυξέλλες είναι κατηγορηματικοί ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς επισημαίνουν ότι, μόλις έκλεισε η συμφωνία και δεν τίθεται θέμα για μια τέτοια επαναδιαπραγμάτευση. 
Άλλωστε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφεύγει να δηλώσει ότι ο ίδιος αν αναλάβει τη διακυβέρνηση θα δώσει αυξήσεις στους συνταξιούχους ή ότι θα επαναφέρει τις συντάξεις στα σημερινά ύψη.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης