Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Mises Institute: Γιατί η Κίνα «φλερτάρει» με την Βενεζουέλα - Τα σχέδια του Πεκίνου

Mises Institute: Γιατί η Κίνα «φλερτάρει» με την Βενεζουέλα - Τα σχέδια του Πεκίνου
Mises Institute: Γιατί η Κίνα «φλερτάρει» με την Βενεζουέλα - Τα σχέδια του Πεκίνου
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Nicolás Maduro μπορεί να κέρδισε τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές, αλλά η χαμηλή προσέλευση των ψηφοφόρων θεωρείται ευρέως ως μορφή διαμαρτυρίας ενάντια στο όλο και πιο καταπιεστικό σοσιαλιστικό καθεστώς του αναφέρει σε εκτενή ανάλυσή του το The Mises Institute.
Εφόσον η κυβέρνηση του Maduro ελέγχει τη διαδικασία ψηφοφορίας, οι αντίπαλοί του θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τα μποϊκοτάζ στις εκλογές για να προσπαθήσουν να διαβρώσουν τη νομιμότητα της κυβέρνησής του.
Η πραγματική πρόκληση για το καθεστώς του Maduro δεν θα προέλθει από τις εκλογές, αλλά την αυξανόμενη απειλή πραξικοπήματος.
Ενώ ο πολιτικός κληρονόμος του Chavez κατάφερε να κρατήσει τους στρατιωτικούς πιστούς σε αυτόν, επιτρέποντάς τους να επωφεληθούν από την προσφορά ζωτικών προμηθειών, η συνεχιζόμενη επιδείνωση της οικονομίας της Βενεζουέλας, προκάλεσε την αυξανόμενη εξέγερση, θυμό και απελπισία μεταξύ των πολιτών της χώρας.
Καθώς η κυβέρνηση Maduro συνέχισε να διπλασιάζει τις ίδιες αποτυχημένες σοσιαλιστικές πολιτικές που δημιούργησαν μία από τις σοβαρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο, η δράση του στρατού θεωρείται ολοένα και πιο αναπόφευκτη - μεταξύ άλλων και από τους ηγέτες των γειτονικών χωρών.
Φυσικά η καταστροφή της Βενεζουέλας δεν είναι αποτέλεσμα ενός μόνο ανθρώπου και τα ζητήματα που μαστίζουν τη χώρα δεν θα εξαφανιστούν απλά με την απομάκρυνσή της.
Επομένως, το ερώτημα είναι ποιες επιλογές υπάρχουν ρεαλιστικά για μια μετα-Maduro της Βενεζουέλα και ποιες θα είναι οι συνέπειες τόσο για τους ανθρώπους της όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο.
Σύμφωνα με το The Mises Institute αυτό που ο Ludwig von Mises θα συνιστούσε να κάνει η Βενεζουέλα, αντλώντας έμπνευση από τα κείμενά του στην Αυστρία μετά τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο, θα ήταν η καταδίκη της σοσιαλιστικής ιδεολογίας που κατέστρεψε τη χώρα, η μαζική ιδιωτικοποίηση της οικονομίας, η εγκατάλειψη του bolivar και την εγκατάλειψη όλων των εμπορικών περιορισμών.
Ενώ αυτά θα εξακολουθούσαν να είναι ο ιδανικός τρόπος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας, το πνευματικό κλίμα της Βενεζουέλας απέχει πολύ από τον κλασσικό φιλελευθερισμό του Mises.
Αυτό αποδεικνύεται από τη θλιβερή πραγματικότητα ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένης του Justice First, Popular Will, Democratic Unity Roundtable και του Democratic Action, είναι αντίδραση στη βίαιη καταστολή και στην αύξηση του αντισυνταγματικού αυταρχισμού της κυβέρνησης Maduro, αντί της ίδιας της σοσιαλιστικής ιδεολογίας.
Στην πραγματικότητα, όλα τα πολιτικά κόμματα εκτός από το Justice First εξακολουθούν να κάνουν ρητά σοσιαλιστικές εκκλήσεις στις πολιτικές εκστρατείες τους.
Έτσι, εάν δεν υπάρχει κοινό για να αγκαλιάσει πραγματικές μεταρρυθμίσεις της αγοράς, ποιες είναι οι επιλογές για τη χώρα;
Το πρώτο ζήτημα που αντιμετωπίζει η Βενεζουέλα είναι η μετάβαση από το Bolivar, το οποίο έχει καταστεί το πλέον αδύναμο νόμισμα παγκοσμίως χάρη στις υπερπληθωριστικές πολιτικές του Maduro.
Το πιο πρόσφατο παράδειγμα της μετάβασης από ένα τέτοιο νομισματικό χάος είναι η Ζιμπάμπουε, η οποία σταμάτησε να εκτυπώνει το δικό της άχρηστο νόμισμα το 2009 και προχώρησε στη χρήση του δολαρίου με συναλλαγματική ισοτιμία 1 δολάριο 35.000.000.000.000.000 δολάρια Ζιμπάμπουε.
Είναι πιθανό ότι η Βενεζουέλα θα μπορούσε να κάνει μια παρόμοια κίνηση - ειδικά καθώς τα δολάρια κυκλοφορούν ήδη στις λίγες αγορές που εξακολουθούν να λειτουργούν στη χώρα.
Δυστυχώς αυτό μπορεί να μην λειτουργήσει τόσο καλά στη σημερινή Βενεζουέλα.
Ενώ οι επαγγελματίες μπορούν ακόμα να αντισταθμίσουν τα μειονεκτήματα για να υιοθετήσουν επίσημα το δολάριο, μπορεί να υπάρχει μια άλλη επιλογή για τη Βενεζουέλα, το κινεζικό γουάν.

Θα βοηθήσει η Κίνα στη διάσωση της Βενεζουέλας;

Ακόμη και κατά τη διάρκεια της πετρελαϊκής άνθησης, η σοσιαλιστική οικονομία της Βενεζουέλας βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στην κινεζική κυβέρνηση.
Η Κίνα είναι ήδη ο μεγαλύτερος δανειστής της Βενεζουέλας και έχει ήδη αναγκαστεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της Βενεζουέλας.
Φυσικά η Βενεζουέλα θα χρειαστεί περισσότερη αναδιάρθρωση του χρέους της για να σταθεροποιήσει την οικονομική της κατάσταση.
Δεδομένης της επιθυμίας της να επεκτείνει το παγκόσμιο οικονομικό της αποτύπωμα, η Κίνα μπορεί να δει ευκαιρία σε ένα ευρύ πακέτο διάσωσης της Βενεζουέλας, το οποίο θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη χώρα που υιοθετεί επίσημα το γιουάν.
Το 2015, η κυβέρνηση Mugabe στη Ζιμπάμπουε προσπάθησε να κερδίσει από την υιοθέτηση του γουάν ως νόμιμου νομίσματος με αντάλλαγμα την ακύρωση του χρέους της.
Το πρόβλημα είναι ότι η ανακοίνωση αγνόησε ότι το γουάν είχε ήδη νόμιμο νόμισμα που χρονολογείται από το 2009 και ότι το πακέτο κουρέματος χρέους ήταν σε γενικές γραμμές "ένα μιράζ".
Αυτό είναι κατανοητό.
Η Ζιμπάμπουε έχει μέτρια αξία στην Κίνα εκτός από τη χρήση της για την προβολή μιας αυξανόμενης παγκόσμιας κινεζικής επιρροής - με την καπνοβιομηχανία της να είναι το πιο προσοδοφόρο εμπόριο που έχει το αφρικανικό έθνος με τον εξ ανατολής ευεργέτη του.
Τα αποθέματα πετρελαίου της Βενεζουέλας, από την άλλη πλευρά, έχουν μακροχρόνια ενδιαφέρον για την Κίνα και η κυβέρνηση Maduro ήδη το τιμολογεί σε renminbi, ως τρόπο για να αποφύγει το δολάριο.
Τι θα συμβεί εάν η Κίνα προσφέρει ένα πακέτο διάσωσης - συμπεριλαμβανομένων ίσως εξειδικευμένων εργαζομένων για να αντικαταστήσουν εκείνους που έχουν εγκαταλείψει την κρατική ετιαρία πετρελαίου PDVSA - ως αντάλλαγμα η Βενεζουέλα να λαμβάνει πληρωμές για το πετρέλαιο της σε γουάν;
Λαμβάνοντας υπόψη πόσο ζωτικής σημασίας είναι η οικονομία πετρελαίου για τη Βενεζουέλας - που ανέρχεται στο 50% του ΑΕΠ - τ γιουάν θα αρχίσει να κυκλοφορεί γρήγορα μέσω της οικονομίας της Βενεζουέλας με τρόπο που δεν συνέβη στις αγορές της Ζιμπάμπουε.
Η Κίνα θα επωφεληθεί από αυτή τη ρύθμιση με τρόπους πέρα από τη δική της κατανάλωση ενέργειας.
Η επίσημη υιοθέτηση του γουάν θα δώσει στη χώρα την ισχυρότερη θέση της στη Λατινική Αμερική μέχρι σήμερα, έναν νέο εταίρο στην πρωτοβουλία της "One Belt, One Road", και θα σηματοδοτήσει την πιο σημαντική πρόκληση για την ηγεμονία του δολαρίου στις ενεργειακές αγορές λόγω του τεράστιου μεγέθους των αποθεμάτων πετρελαίου της Βενεζουέλας.
Δεδομένου ότι οι Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν καταστήσει σαφές ότι θέλουν να μειώσουν την παγκόσμια εξάρτηση από το δολάριο στο μέλλον, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα ισχυρό παιχνίδι εξουσίας.
Φυσικά, ο υπερπληθωρισμός της Βενεζουέλας είναι πραγματικά μια συνέπεια των μεγαλύτερων οικονομικών δεινών της χώρας.
Η καταστροφή της οικονομικής παραγωγικότητας λόγω της εθνικοποίησης της βιομηχανίας και ενός δαπανηρού κράτους πρόνοιας.
Η άνοδος της Κίνας αποτελεί από μόνη της μια απόδειξη για το τι μπορούν να κάνουν ακόμη και τα μέτρια βήματα προς την απελευθέρωση της αγοράς σε μια πρώην σοσιαλιστική οικονομία.

Η Κίνα δεν μπορεί να σώσει τη Βενεζουέλα

Ενώ ένα κινεζικό σχέδιο διάσωσης της Βενεζουέλας θα μπορούσε να προσφέρει ανακούφιση στη χώρα, αυτή η τρίτη προσέγγιση δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα.
Ακόμη πιο ανησυχητική είναι η εξάρτηση της Κίνας από το χρέος για να διατηρήσει την οικονομία της να αυξάνεται.
Ενώ στερούνται τα ογκώδη προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας του Chavez και του Maduro, η Κίνα έχει επιδοθεί σε ένα μακροπρόθεσμο χρέος δεκαετιών, με μαζικές κυβερνητικές δαπάνες για τα πάντα, από τις υποδομή, τη βιομηχανία και τη δημιουργία νησιών.
Ενώ η δύναμη της κυβέρνησης της Κίνας της νει σημαντική δύναμη στην κλοπή του δοχείου κάτω από το δρόμο, οι παγκόσμιοι αξιωματούχοι - όπως η Τράπεζα των ΗΠΑ - αρχίζουν να ανησυχούν.
Η απειλή για την Κίνα προέρχεται από τον ίδιο λόγο που θα την καθιστούσε ελκυστική για μια μελλοντική κυβέρνηση της Βενεζουέλας.
Την κοινή σοσιαλιστική ιδεολογία και την πίστη τους στον κρατικό προγραμματισμό.
Η κινεζική οικονομία προφανώς εξαρτάται πολύ από τα κρατικά σχέδια που χρηματοδοτούνται από το κράτος, όπως αυτές οι κατασκευές κτιρίων.
Αυτό που μας διδάσκει η Κίνα για την οικονομία και την οικονομική πολιτική είναι το μάθημα που γενικά δεν παρέχεται στις σχολικές σχολές: η σημαντική διάκριση στην παραγωγή μεταξύ της δημιουργίας αξίας και της κατανάλωσης κεφαλαίου.
Η ιστορία της οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας είναι σε μεγάλο βαθμό μία από τις μη βιώσιμες, κεντρικά προγραμματισμένες εξελίξεις, ειδικά όσον αφορά το ΑΕΠ - αλλά την έλλειψη δημιουργίας βιώσιμης αξίας, τη συσσώρευση κεφαλαίων και την επιχειρηματικότητα.
Ενώ οι πραγματικότητες της σύγχρονης Βενεζουέλας - σε συνδυασμό με τις παγκόσμιες φιλοδοξίες της Κίνας - θα μπορούσαν να καταστήσουν μια συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών ένα λογικό αποτέλεσμα, το κινεζικό μοντέλο δεν είναι αυτό που θα φέρει παρατεταμένη ευημερία.
Η αληθινή ελπίδα για τη Βενεζουέλα και την υπόλοιπη Λατινική Αμερική πρέπει να προέρχεται από την απόρριψη των αναπόφευκτων αποτυχιών του μαρξισμού και το αγκάλιασμα του κλασσικού φιλελευθερισμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης