Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Υεμένη: Το λιμάνι της Χοντέιντα, στόχος του συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία

Υεμένη: Το λιμάνι της Χοντέιντα, στόχος του συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία
Υεμένη: Το λιμάνι της Χοντέιντα, στόχος του συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία
Υεμένη: Το λιμάνι της Χοντέιντα, στόχος του συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία

 Η Χοντέιντα, το βασικό λιμάνι από το οποίο εισέρχονται στην Υεμένη η ανθρωπιστική βοήθεια και εισαγόμενα προϊόντα, βρίσκεται στο στόχαστρο του υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμού εναντίον των Σιιτών ανταρτών Χούτι, ο οποίος πείθεται ολοένα και περισσότερο ότι αυτό το μεγάλο λιμάνι στα δυτικά χρησιμοποιείται για στρατιωτικούς σκοπούς από τους αντάρτες.
Ένα τουρκικό φορτηγό πλοίο, το οποίο μετέφερε σιτάρι, «δέχθηκε σκόπιμη επίθεση κατά την είσοδό του στο λιμάνι της Χοντέιντας», που ελέγχεται από τους Σιίτες αντάρες, ανακοίνωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του αραβικού συνασπισμού, συνταγματάρχης Τούρκι αλ Μάλικι. Το πλοίο έγινε στόχος επίθεσης με ρουκέτες στα ανοικτά της Χοντέιντας, στην Ερυθρά Θάλασσα.
Χθες, Τετάρτη, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, άλλος πυλώνας του αραβικού συνασπισμού, ανακοίνωσαν ότι κατέστρεψαν στην Ερυθρά Θάλασσα δύο πλοία των Χούτι τα οποία «απειλούσαν πετρελαιοφόρα».
Ο αραβικός συνασπισμός, που στηρίζει τον κυβερνητικό στρατό στην Υεμένη, εκτιμά ότι τα επεισόδια αυτά ενισχύουν την άποψη ότι η Χοντέιντα χρησιμοποιείται από τους Χούτι, οι οποίοι φέρονται να στηρίζονται από το Ιράν, για να απειλούν τη ναυσιπλοΐα και να δημιουργούν την εντύπωση ότι ο ανεφοδιασμός μέσω θαλάσσης είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος.
Μέχρι στιγμής ο ΟΗΕ, που ανησυχεί ότι ενδέχεται να δημιουργηθούν προβλήματα στις εισαγωγές και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Υεμένη, προειδοποιεί κατά οποιασδήποτε στρατιωτικής επιχείρησης του συνασπισμού για την κατάληψη της Χοντέιντας.
Όμως, από τα μέσα Μαΐου, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν αναλάβει πρωτοβουλία και έχουν ενισχύσει την επιχείρηση που έχει στόχο την κατάληψη της πόλης αυτής.
Οι μάχες είναι σκληρές και η πρόοδος που σημειώνουν περιορισμένη, εξαιτίας των ναρκών που έχουν τοποθετήσει οι αντάρτες, σύμφωνα με πηγές από τον κυβερνητικό στρατό της Υεμένης.
Οι γραμμές του μετώπου βρίσκονται βόρεια της παράκτιας πόλης Μόκα, η οποία βρίσκεται 180 χιλιόμετρα νότια της Χοντέιντας, καθώς και στη Χάις και την αλ Τζαράχι, στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος στο εσωτερικό της Υεμένης.
«Έχουμε προχωρήσει περισσότερο από 20 χιλιόμετρα», δήλωσε ο αλ Χάσαν Τάχερ, κυβερνήτης της επαρχίας της Χοντέιντας, της διοίκησης που πρόσκειται στην κυβέρνηση της Υεμένης και έχει την έδρα της στη Μόκα, επιχειρησιακό κέντρο των Εμιράτων.
 Ωστόσο, παραδέχθηκε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα φιλοκυβερνητικά στρατεύματα εξαιτίας των ναρκών, ενώ διαβεβαίωσε ότι οι άμαχοι προφυλάσσονται από τις μάχες.
«Φροντίζουμε οι δυνάμεις μας να μην δρουν σε περιοχές όπου υπάρχουν πολλοί άμαχοι», τόνισε.
Η Διεθνής Αμνηστία είχε ανακοινώσει στις 17 Μαΐου ότι ανησυχεί για την τύχη δεκάδων χιλιάδων αμάχων που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους εξαιτίας των συγκρούσεων στην επαρχία Χοντέιντα.
Στρατιωτικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι η εμπροσθοφυλακή της επίθεσης βρίσκεται σε κάποιες περιοχές μόλις 70 χιλιόμετρα νότια της Χοντέιντας.
Οι μάχες είναι περιορισμένες τοπικά, όμως συχνά πολύ αιματηρές. Τουλάχιστον 64 αντάρτες και 19 μέλη του φιλοκυβερνητικού στρατού σκοτώθηκαν σε διάστημα 24 ωρών την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με απολογισμό που έδωσαν στη δημοσιότητα στις 17 Μαΐου ιατρικές και νοσοκομειακές πηγές.
Πιο πρόσφατα, 26 αντάρτες και 9 στρατιώτες σκοτώθηκαν μέσα σε λίγες ώρες, όπως έγινε γνωστό την Τρίτη.
Για τη διεξαγωγή της επιχείρησης αυτής τα Εμιράτα χρειάστηκε να συνεργαστούν με ετερόκλητες δυνάμεις, γεγονός που προκάλεσε προβλήματα συντονισμού.
Η βασική δύναμη αποτελείται από τις «Ταξιαρχίες των Γιγάντων», τις πρώην ειδικές δυνάμεις του στρατού της Υεμένης, οι οποίες ανασυστάθηκαν από τα Εμιράτα με την ενίσχυση χιλιάδων μαχητών από τη νότια Υεμένη.
Η δεύτερη δύναμη αποτελείται από πιστούς στον πρώην πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, ο οποίος δολοφονήθηκε τον Δεκέμβριο από τους πρώην συμμάχους του Χούτι. Επικεφαλής της είναι ο Τάρεκ Σάλεχ, ανιψιός του πρώην προέδρου, ο οποίος τον Απρίλιο συντάχθηκε με τον αραβικό συνασπισμό, χωρίς, ωστόσο, να αναγνωρίσει τον Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι, πρόεδρο της Υεμένης.
Η τρίτη δύναμη αποκαλείται «Αντίσταση της Τιχάμα» και αποτελείται από στρατιώτες πιστούς στον Χάντι.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης