Αχτσιόγλου: Εργαζόμαστε ήδη για την αύξηση του κατώτατου μισθού και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις

Αχτσιόγλου: Εργαζόμαστε ήδη για την αύξηση του κατώτατου μισθού και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις
Κομβικό σημείο για τους εργαζόμενους η έξοδος από το καθεστώς των μνημονίων είπε η υπουργός Εργασίας
Την θέση ότι η κυβέρνηση εργάζεται ήδη για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων διατύπωσε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.
«Η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η αύξηση του κατώτατου μισθού αποτελούν τα δύο βασικά εργαλεία με τα οποία η κυβέρνησή μας θα βοηθήσει τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα να ανακτήσουν μέρος των όσων απώλεσαν στα χρόνια της κρίσης, ενισχύοντας παράλληλα τη ζήτηση και συμβάλλοντας στην περαιτέρω απομείωση της ανεργίας» αναφέρει σε συνέντευξη της στην Εφημερίδα των Συντακτών η κα.Αχτσιόγλου.
«Η αύξηση του κατώτατου μισθού συμπεριλήφθηκε ως κεντρικός στόχος στην αναπτυξιακή στρατηγική που συντάξαμε, η οποία συζητήθηκε στη Βουλή και παρουσιάστηκε στο Eurogroup, ακριβώς για να είναι εκ των προτέρων γνωστός στην ελληνική κοινωνία, τις αγορές και τους εταίρους μας.
Η προεργασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, θα προχωρήσουμε με επιστημονική τεκμηρίωση και σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους» τόνισε η κα.Αχτσιόγλου, επισημαίνοντας ότι η έξοδος από τα μνημόνια αποτελεί μια ευκαιρία για τους εργαζομένους να εξασφαλίσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας και αμοιβές.
«Η έξοδος από το καθεστώς των μνημονίων αποτελεί κομβικό σημείο για τους εργαζόμενους της χώρας.
Αφενός διότι με τα δύο πρώτα μνημόνια περικόπηκαν κύρια εργατικά δικαιώματα, όπως η μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22% και κατά 32% για τους νέους, η συρρίκνωση της αποζημίωσης απόλυσης, η διάλυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Αφετέρου διότι η αυστηρή επιτροπεία από θεσμούς που θεωρούν, όπως εξάλλου και η αξιωματική αντιπολίτευση, ότι η συμπίεση του εργατικού κόστους αποτελεί τον κύριο δρόμο για την επίτευξη της ανάπτυξης, περιόριζε τους δικούς μας βαθμούς ελευθερίας για την άσκηση όλου του εύρους των πολιτικών ενίσχυσης της εργασίας.
Επομένως η έξοδος από το πρόγραμμα αναμφίβολα θα διαμορφώσει μια νέα κατάσταση» υποστήριξε η υπ. Εργασίας.
«Τον Αύγουστο επανέρχονται οι δύο βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Οι εργαζόμενοι επανακτούν ουσιαστικά τη δυνατότητα να διαπραγματεύονται και να κερδίζουν καλύτερους μισθούς και όρους εργασίας.
Η ανάκτηση αυτή νομοθετήθηκε ήδη, μέσα από σκληρή διαπραγμάτευση.
Ομοίως νομοθετήθηκαν ήδη μέτρα καταπολέμησης της αδήλωτης, υποδηλωμένης και απλήρωτης εργασίας (....).
Τα δεδομένα αυτά επιβεβαιώνουν την πορεία προς την κανονικότητα, μαρτυρούν όμως και κάτι επιπλέον: ότι η κανονικότητα δεν έρχεται νομοτελειακά, έρχεται με σχέδιο, δουλειά και προσανατολισμό.
Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει την αποφασιστικότητά της και αυτή είναι η βασική διαχωριστική μας γραμμή από τη ΝΔ» είπε η κα.Αχτσιόγλου.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS