Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πιέσεις στις ασιατικές αγορές εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων - Στο -0,76% και τις 30.528 μονάδες ο Hang Seng

tags :
Πιέσεις στις ασιατικές αγορές εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων - Στο -0,76% και τις 30.528 μονάδες ο Hang Seng
Ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,40% στις 3.142,17 μονάδες
Με απώλειες έκλεισαν σήμερα Παρασκευή (25/5) οι περισσότερες αγορές στην Ασία, δεχόμενες πιέσεις από την αναβολή της συνάντησης του αμερικανού προέδρου Donald Trump με τον βορειοκορεάτη ηγέτη Kim Jong Un, η οποία θα μπορούσε να επαναφέρει τις γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή.
Ειδικότερα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,76% στις 30.528 μονάδες, με τις μετοχές του ενεργειακού κλάδου να δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις, ενώ παράλληλα ο δείκτης KOPSI στη Νότια Κορέα έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,21% στις 2.460,80 μονάδες.
Ο Trump αποφάσισε να αναβάλει την ιστορική συνάντηση με τον βορειοκορεάτη ηγέτη, επικαλούμενος την εχθρικότητα που χαρακτήρισε τις τελευταίες ανακοινώσεις της Πιονγιάνγκ, ενώ τόνισε ότι η σχετική εξέλιξη αποτελεί εμπόδιο τόσο για τη Βόρεια Κορέα όσο και για τον κόσμο.
Από την πλευρά της, η Βόρεια Κορέα χαρακτήρησε «απροσδόκητη και εξαιρετικά λυπηρή» την απόφαση του αμερικανού ποροέδρου, τονίζοντας ωστόσο ότι η Πιονγιάνγκ εξακολουθεί να επιθυμεί συνάντηση των δύο ηγετών.
Σε ότι αφορά την ευρύτερη περιοχή της Κίνας, ο δείκτης έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,40% στις 3.142,17 μονάδες, ενώ μεγαλύτερες ήταν οι απώλειες για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος υποχώρησε κατά -1,08% στις 10.449,86 μονάδες.
Αν και οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας παραμένουν ασταθείς, το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua ανέφερε σήμερα ότι ο αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Wilbur Ross, αναμένεται να επισκεφθεί την Κίνα στις αρχές του ερχόμενου μήνα, προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις των δύο χωρών.
Ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,07% στις 6.032,80 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν σημείωσε άνοδο κατά +0,05% στις 10.942,30 μονάδες.
Σε ότι αφορά την Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei κατέγραψε άνοδο της τάξεως του +0,12% στις 22.463 μονάδες, δεχόμενεος ώθηση από την άνοδο του αμερικανικού δολαρίου κατά +0,12% έναντι του γεν.
Πτωτικά κινείται και σήμερα Παρασκευή το πετρέλαιο, το οποίο απομακρύνεται ακόμα περισσότερο από τα υψηλά τρεισήμισι ετών, καθώς η Ρωσία ενδέχεται να αυξήσει την παραγωγή της μετά τη συνάντηση με τον ΟΠΕΚ τον Ιούνιο 2018.
Συγκεκριμένα, το Brent υποχωρεί κατά -0,36% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 78,51 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το αμερικανικό αργό καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,34% στα 70,47 δολ. ανά βαρέλι.
Από τις αρχές του 2017, τόσο ο ΟΠΕΚ όσο και η Ρωσία προχώρησαν σε σημαντικές περικοπές στην παραγωγή τους, με στόχο την εξισορρόπηση της αγοράς, με τη μείωση των εξαγωγών να ξεπερνάει τα 1,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Ωστόσο, η πλευρά της Μόσχας έχει εκφράσει την επιθυμία της να άρει τους περιορισμούς, με τον ρώσο υπουργό Ενέργειας, Alexander Novak, να αναφέρει ότι οι περιρισμοί στην παραγωγή θα μπορούσαν να «μετριαστούν» εάν οι χώρες που συμμετέχουν στη συμφωνία διαπιστώσουν ότι η αγορά πετρελαίου έχει σταθεροποιηθεί κατά τη συνάντηση του ερχόμενου μήνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης