Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Αναστέλλεται η διαπραγμάτευση για τη μετοχή της Folli Follie για να αποφευχθεί το χάος - Τι θα γίνει με τον MSCI, τι λέει το QCM

tags :
Αναστέλλεται η διαπραγμάτευση για τη μετοχή της Folli Follie για να αποφευχθεί το χάος - Τι θα γίνει με τον MSCI, τι λέει το QCM
Η μετοχή έχει βυθιστεί μετά τις κατηγορίες του fund QCM και η διοίκηση της εταιρείας δεν έχει απαντήσει σε πολλά κρίσιμα θέματα
Ανεστάλη η διαπραγμάτευση για τη μετοχή της Folli Follie προκειμένου να αποφευχθεί η χρηματιστηριακή κατάρρευση.
Η μετοχή έχει βυθιστεί μετά τις κατηγορίες του fund QCM και η διοίκηση της εταιρείας δεν έχει απαντήσει σε πολλά κρίσιμα θέματα.
Στις τελευταίες συνεδριάσεις οι φήμες γιγαντώθηκαν και έκαναν λόγο ακόμα και για τοποθετήσεις ταμειακών διαθεσίμων σε bitcoin.
Το ερώτημα είναι για πόσο διάστημα θα παραμείνει εκτός διαπραγμάτευσης με δεδομένο ότι στο τέλος του μήνα θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων λόγω της εξόδου της μετοχής από τον MSCI Greece Standard, καθώς αναμένονται εκροές 25-30 εκατ. δολάρια.
Οι δραματικές εξελίξεις στη Folli Follie, οδήγησαν την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μετά από αίτημα της εταιρείας, στη απόφαση να ανασταλεί η διαπραγμάτευση της μετοχής, ώστε να αποφευχθεί η χρηματιστηριακή κατάρρευση, καθώς δεν μπορούσαν να αποτραπούν οι επιθετικές πωλήσεις στον τίτλο.
'Ηδη χθες έκλεισε στα 4,8 ευρώ με πτώση 25% και εάν δεν είχαμε σήμερα αναστολή διαπραγμάτευσης η κατάρρευση θα συνεχιζόταν.
Μάλιστα υπήρχαν εκτιμήσεις ότι η μετοχή θα κατέρρεε στα 3 ευρώ ή 200 εκατ. ευρώ κεφαλαιοποίηση.
Να σημειωθεί ότι πριν την κρίση με την έκθεση της GCM είχε χρηματιστηριακή αξία στα 1,34 δισεκ. και η αξία έχει καταρρεύσει στα 321 εκατ δηλαδή απώλειες -76%.
Η FF Group έχει 496 εκατ μακροπρόθεσμο δανεισμό εκ των οποίων 472 εκατ ομολογιακά δάνεια.
Από τα ομολογιακά 150 εκατ είναι σε ελβετικό φράγκο και 115 εκατ βραχυπρόθεσμος δανεισμός.
Λήγουν ομολογιακά 250 εκατ τον Ιούλιο 2019.

H αντίδραση του QCM

Το αμερικανικό fund QCM σχολίασε μέσω Twitter την αναστολή διαπραγμάτευσης, τονίζοντας ότι οι τράπεζες ζητούν από τη Folli Follie πρόσθετες εξασφαλίσεις για τα δάνεια.



Η ανακοίνωση της Folli Follie

Η εταιρεία με την επωνυμία «Folli Follie Ανώνυμη Εμπορική Βιοτεχνική και Τεχνική Εταιρεία» ανακοινώνει προς το επενδυτικό κοινό ότι, μετά την εξακολουθούμενη και συντονισμένη διασπορά παραπλανητικών ειδήσεων, η οποία έχει δημιουργήσει αδικαιολόγητα ένα έντονα αρνητικό κλίμα για την εταιρεία μας, με σχετικό έγγραφο αίτημά της, ζήτησε σήμερα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την αναστολή της διαπραγμάτευσης των κινητών αξιών της εταιρείας μας, που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο έλεγχος των οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας μας από την ανεξάρτητη ελεγκτική εταιρεία Ernst & Young, στην διάθεση της οποίας η εταιρεία μας ήδη θέτει όλα τα ζητούμενα στοιχεία.

H ανακοίνωση του ΧΑ


Μετά από αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σε συνέχεια σχετικού αιτήματος της εταιρίας FOLLI-FOLLIE Α.Ε.Β.Τ.Ε., αναστέλλεται η διαπραγμάτευση των μετοχών της εταιρίας, από σήμερα 25 Μαΐου 2018, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 17 του ν. 3371/2005.
Από την ίδια ημερομηνία αναστέλλεται και η διαπραγμάτευση των παραγώγων προϊόντων  και των προϊόντων δανεισμού των μετοχών της εν λόγω εταιρίας.

Σκανδαλώδης η απουσία της διοίκησης

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr, σκανδαλώδης είναι η σιωπή που επικρατεί από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στην υπόθεση της Follie, αφού τρεις εβδομάδες μετά την δημοσιοποίηση της έκθεσης της QCM, το μόνο για το οποίο έχει πληροφορηθεί η επενδυτική κοινότητα είναι η λίστα με τα καταστήματα που έδωσε στην δημοσιότητα η εισηγμένη, η ορθότητα των οποίων αμφισβητείται.
Είκοσι μέρες μετά έκθεση - κόλαφο της QCM, με την μετοχή χτες να υποχωρεί στα 4,88 ευρώ και την κεφαλαιοποίηση να υποχωρεί περαιτέρω στα 321 εκατ. Ευρώ, δεν έχει βγει κανεί να δώσει απαντήσεις για το τι πραγματικά συμβαίνει με τον Όμιλο που στις αρχές του 2000, υποστήριζε ότι «στη κινέζικη αγορά ανοίγει ένα κατάστημα κάθε εβδομάδα».
Πολλά και αναπάντητα τα ερωτήματα από την εξέλιξη της υπόθεσης και ουδείς φαίνεται μέχρι τώρα διατεθειμένος να δώσει απαντήσεις.
Από την μία πλευρά η διοίκηση της Folli Follie η οποία έχει εξαφανιστεί (οι τελευταίες πληροφορίες την θέλουν να βρίσκεται στην Κίνα) και παρά τις επανειλλημένες κρούσεις από αναλυτές, μετόχους αλλά και εκπροσώπους του τύπου, δεν υπάρxει κανείς που να δίνει την παραμικρή έστω πληροφόρηση.
Από την άλλη πλευρά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η οποία μαζεύει πίσω τα περί προσκόμισης στοιχείων από την πλευρά της Folli Follie για τα ταμειακά διαθέσιμα της, που είναι και το πιο κρίσιμο στοιχείο το οποίο αμφισβητείται.
Κύκλοι της Επιτροπής αναφορικά με την υπόθεση της Folli Follie δηλώνουν ότι «δεν περιμένουμε απαντήσεις, έχει φύγει από εμάς η υπόθεση».
Αυτό σημαίνει ότι η Επιτροπή αφενός μεν να θεωρεί ότι έχει εκτελέσει το έργο της και δεν υπάρχει κάτι άλλο να κάνει σχετικά με την υπόθεση που έχει συγκλονίσει τις τελευταίες τρεις εβδομάδες το Χρηματιστήριο και αφετέρου να αρνείται κατηγορηματικά τα όσα ακούστηκαν τις προηγούμενες ημέρες ότι έχει δοθεί προθεσμία στην διοίκηση του Ομίλου για την Παρασκευή 25 Μαϊου) να φέρει τα έγγραφα που θα αποδεικνύουν την ορθότητα των οικονομικών της στοιχείων.
Το μόνο που θεωρείται μέχρι στιγμή δεδομένο είναι ο επανέλεγχος των οικονομικών της Folli Follie ο οποίος έχει ξεκινήσει από τον Ernst & Young και ο οποίος δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά την παρέλευση τριμήνου.
Αδεκρίνιστη παραμένει και η στάση του κινέζικου Ομίλου Fosun, ο οποίος αν και αρχικώς αύξησε το ποσοστό της συμμετοχής του στην Folli Follie, κίνηση την οποία η αγορά εξέλαβε ως στήριξη στην ελληνική εταιρεία, εντούτοις στην συνέχεια έθεσε κρίσιμα ερωτήματα στην διοίκηση Folli Follie σχετικά με τις κατηγορίες του αμερικανικού fund QCM.
Η αλλαγή αυτή της στάση του κινέζικου Ομίλου χαρακτηρίστηκ ως άρση της εμπιστοσύνης στη διοίκηση της Folli Follie.
Ειδικότερα ο κινέζικος Όμιλος, που μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε από την έκθεση της QCM έσπευσε να αυξήσει το ποσοστό συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο της Folli Follie από το 13,89% στο 16,37%, κίνηση που ερμηνεύτηκε από την αγορά ως στήριξη στην εταιρεία, έρχεται τώρα να ζητήσει εξηγήσεις για τις κατηγορίες που διατυπώνονται.
Όμως ακόμη και τα σενάρια που ανέφερε το bankingnews σχετικά με τα ταμειακά διαθέσιμα του Ομίλου (ανέρχονται στα 446 εκατ. Ευρώ σύμφωνα με τα όσα ανέφερε Τζώρτζης Κουτσολιούτσος στην τελευταία τηλεφωνική διάσκεψη με τους αναλυτές) τα οποία δεν έχουν ακόμη παρουσιαστεί, είτε γιατί δεν υπάρχουν στο ταμείο όσα υποστηρίζει η εταιρεία ή ότι ενδεχομένως είναι τοποθετημένα σε προϊόντα που δεν μπορούν να ρευστοποιηθούν άμεσα (όπως bitcoin ή σε τίτλους χαμηλής ρευστότητας), δεν έχει ακόμη βγει να διαψεύσει κανένας.
Στο μεταξύ η απαξίωση της μετοχής της συνεχίζεται και η αξιοπιστία της εταιρείας κατακρεμνίζεται.
τι θα γίνει από εδώ και στο εξής; Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η τιμή της μετοχής θα συνεχίσει να καταγραφει απώλειες, ενώ οι εξελίξεις μάλλον θα είναι καταιγιστικές.
Όπως άλλωστε δήλωσε και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Χ. Γκότσης αν διαπιστωθεί ότι υπήρξε παραποίηση οικονομικών μεγεθών, τότε θα επιβληθούν τα ανάλογα πρόστιμα και η υπόθεση θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα.

www.bankingnews.gr
 
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης