Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η πολιτική αναταραχή τρόμαξε τις αγορές της Ν. Ευρώπης - Πτώση -1,7% για IBEX 35 στην Ισπανία, στο -1,54% ο FTSE MIB στην Ιταλία

Η πολιτική αναταραχή τρόμαξε τις αγορές της Ν. Ευρώπης - Πτώση -1,7% για IBEX 35 στην Ισπανία, στο -1,54% ο FTSE MIB στην Ιταλία
Οριακές μεταβολές στους δείκτες της Wall Street, εν μέσω βελτιωμένου κλίματος στις σχέσεις ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας
(upd) Πιέσεις δέχτηκαν σήμερα (25/5/2018) τα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τις αγορές της Ιταλίας και της Ισπανίας να καταγράφουν ισχυρές απώλειες, εν μέσω της πολιτικής αναταραχής στις δύο χώρες.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,14% υψηλότερα, με τους κλάδους να τερματίζουν με μεικτά πρόσημα.
Στο Μιλάνο, ο δείκτης FTSE MIB βρέθηκε εκ νέου υπό πίεση, λόγω της επίμονης πολιτικής αβεβαιότητας στη χώρα, κλείνοντας με πτώση 1,54% στις 22.398,15 μονάδες, ενώ ισχυρές πιέσεις δέχτηκε και το ισπανικό χρηματιστήριο, με τον IBEX 35 να καταγράφει πτώση 1,70% στις 9.826,50 μονάδες, λόγω της νέας πολιτικής κρίσης στη χώρα.



Ο DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 0,65% στις 12.938,01 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,18% στις 7.730,28 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 0,11% χαμηλότερα στις 5.542,55 μονάδες.
Απώλειες 0,91% κατέγραψε το χρηματιστήριο της Πορτογαλίας, ενώ το χρηματιστήριο της Αθήνας έκλεισε με πτώση σχεδόν 2%.
Λίγα 24ωρα μετά τον ορισμό της νέας κυβέρνησης στην Ιταλία, που έβαλε τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο μηνών αλλά δημιουργεί παράλληλα ανησυχίες στην ΕΕ για την πολιτική που θα ακολουθήσει το νέο κυβερνητικό σχήμα του ιταλού πρωθυπουργού Giuseppe Conte, μια νέα εστία κρίσης διαμορφώνεται στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Ισπανία καθώς η κυβέρνηση του Mariano Rajoy είναι αντιμέτωπη με προτάσεις μομφής από την αντιπολίτευση και το σενάριο των πρόωρων εκλογών επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο.
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας ξεκαθάρισε ότι δεν θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές και υποστήριξε ότι η πρόταση μομφής βλάπτει την Ισπανία.
Αιτία για αυτές τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις η απόφαση ειδικού δικαστηρίου που καταδίκασε το Λαϊκό Κόμμα και κορυφαία στελέχη του για την εμπλοκή τους στο μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς που είναι γνωστό ως υπόθεση Γκουρτέλ.
Συγκεκριμένα, το δικαστήριο καταδίκασε το Λαϊκό Κόμμα ότι διέθετε μαύρο ταμείο από το δίκτυο που ανέθετε δημόσια συμβόλαια με αντάλλαγμα προμήθειες σε δήμους των περιοχών της Μαδρίτης και της Καστίλλης-Λεόν από το 1999 έως το 2005 και του καταλόγισε πρόστιμο ύψους 245.000 ευρώ, ενώ καταδίκασε με 351 χρόνια φυλάκισης 29 από τους 37 κατηγορούμενους, εκ των οποίων οι περισσότεροι ήταν στελέχη του Λαϊκού Κόμματος.
Μετά από αυτήν την απόφαση – για την οποία το Λαϊκό Κόμμα ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση -, ακολούθησαν άμεσα ισχυρές πολιτικές αντιδράσεις με τους Σοσιαλιστές και τους Ciudadanos να καταθέτουν πρόταση μομφής κατά του Rajoy.
Εν τω μεταξύ, νέα άνοδο καταγράφουν σήμερα οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, με το επιτόκιο του 10ετούς στο 2,46%, ενώ το spread με το αντίστοιχο γερμανικό ξεπέρασε ενδοσυνεδριακά τις 200 μονάδες βάσης, για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2017.
Η απόδοση του ισπανικού 10ετούς σημειώνει άνοδο εν μέσω των πολιτικών ανησυχιών, στο 1,46%, έχοντας νωρίτερα ανέλθει στο 1,51%.
Το spread μεταξύ των 10ετών ομολόγων Ιταλίας και Ισπανίας ανήλθε στις 106 μ.β.


Οριακές απώλειες στη Wall Street 

Εν τω μεταξύ, οριακές απώλειες καταγράφει η Wall Street, καθώς οι γεωπολιτικές ανησυχίες αντισταθμίζουν την αισιοδοξία από ορισμένα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα.
Περί τις 21:00, ο Dow Jones Industrial average υποχωρούσε κατά 0,4% στις 24.719 μονάδες, o S&P 500 σημείωνε πτώση 0,4% στις 2.718 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείτο κατά 0,1% υψηλότερα, στις 7.428 μονάδες.
Η χθεσινή αναβολή της συνάντησης μεταξύ των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας εξέγειρε ανησυχίες για νέες εντάσεις στην περιοχή της ανατολικής Ασίας.
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ο αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, επικαλέστηκε την «εχθρότητα» από την πλευρά της Βόρειας Κορέας ως κύρια αιτία για την αναβολή της συνάντησής του με τον Kim Jong Un, η Πιονγκιάνγκ δήλωσε σήμερα ότι εξακολουθεί να ευελπιστεί ότι τα οποιαδήποτε ζητήματα μεταξύ των δύο πλευρών θα επιλυθούν και ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί κανονικά, αν και χαρακτήρισε την εξέλιξη «απροσδόκητη και εξαιρετικά λυπηρή».
Εξάλλου, ο ίδιος ο Trump εμφανίστηκε σήμερα πιο… διαλλακτικός, αφήνοντας εκ νέου ανοικτό το ενδεχόμενο να συναντήσει τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας.
«Θα δούμε τι θα συμβεί.
Αυτή τη στιγμή μιλάμε μαζί τους.
Θα μπορούσε η συνάντηση να είναι ακόμη και στις 12 Ιουνίου...
Θα θέλαμε να το κάνουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Trump σε δημοσιογράφους.
Νωρίτερα σήμερα, ο Ρεπουμπλικάνος έκανε λόγο για «καλά νέα», αναφερόμενος στην απάντηση της Βόρειας Κορέας για την ακύρωση της συνόδου κορυφής.
Εν τω μεταξύ, μια σειρά από ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα αντισταθμίζουν περαιτέρω τις ανησυχίες.
Η μετοχή της Foot Locker σημειώνει άνοδο άνω του 18%, καθώς η εταιρεία αθλητικών ειδών ανέφερε κέρδη καλύτερα των προσδοκιών.
Κέρδη 2,5% σημειώνει η μετοχή της Tiffany & Co, έχοντας νωρίτερα ανέλθεi έως και 23%, με την εταιρεία κοσμημάτων να αναφέρει καλύτερες των προσδοκιών συγκρίσιμες πωλήσεις, αυξημένες κατά 7%.
Εν τω μεταξύ, πιέσεις δέχονται οι ενεργειακές μετοχές, καθώς υποχωρούν σημαντικά οι τιμές του πετρελαίου, καθώς ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία εξετάζουν το ενδεχόμενο αύξησης της παραγωγής κατά τη συνεδρίαση του ερχόμενου μήνα.
Ειδικότερα, περί τις 21:00, το Brent υποχωρεί κατά 3,2% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 76,3 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το αμερικανικό αργό καταγράφει πτώση της τάξεως του 4,1% στα 67,8 δολ. ανά βαρέλι.
Νωρίτερα, ο ρώσος υπουργός Ενέργειας, Alexander Novak, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης της παραγωγής πετρελαίου, σχολιάζοντας το σχετικό δημοσίευμα του Reuters, το οποία κάνει λόγο για άνοδο της παραγωγής του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Όπως ανέφερε ο Novak, οι χώρες που συμμετέχουν στη συμφωνία του ΟΠΕΚ θα συζητήσουν όλες τις διαθέσιμες προτάσεις κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα έχουν στις 22 Ιουνίου στη Βιέννη.
Ωστόσο, ο ρώσος υπουργός Ενέργειας έσπευσε να διευκρινίσει ότι η Μόσχα «θα εφαρμόσει πλήρως τη συμφωνία του ΟΠΕΚ και κατά τον Μάιο του 2018», παρά το γεγονός ότι το ποσοστό συμμόρφωσης των χωρών απέναντι στη συμφωνία είναι μεγαλύτερο σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Khalid Al Falih, ανέφερε ότι είναι πιθανό να σημειωθεί μία σταδιακή αύξηση στην παραγωγή πετρελαίου κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Το ελληνικό ETF GREK υποχωρεί κατά 3,4%, στα 9 δολ.

Ασία

Με απώλειες έκλεισαν σήμερα οι περισσότερες αγορές στην Ασία, δεχόμενες πιέσεις από την αναβολή της συνάντησης του αμερικανού προέδρου Donald Trump με τον βορειοκορεάτη ηγέτη Kim Jong Un, η οποία θα μπορούσε να επαναφέρει τις γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή.
Ειδικότερα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε πτώση 0,56% στις 30.588,04 μονάδες, με τις μετοχές του ενεργειακού κλάδου να δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις, ενώ παράλληλα ο δείκτης KOPSI στη Νότια Κορέα έκλεισε με απώλειες 0,21% στις 2.460,80 μονάδες.
Σε ότι αφορά την ευρύτερη περιοχή της Κίνας, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με απώλειες 0,42% στις 3.141,30 μονάδες, ενώ μεγαλύτερες ήταν οι απώλειες για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος υποχώρησε κατά 1,1% στις 10.448,22 μονάδες.
Αν και οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας παραμένουν ασταθείς, το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua ανέφερε σήμερα ότι ο αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Wilbur Ross, αναμένεται να επισκεφθεί την Κίνα στις αρχές του ερχόμενου μήνα, προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις των δύο χωρών.
Ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε με απώλειες τ0,07% στις 6.032,80 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν σημείωσε άνοδο 0,05% στις 10.942,30 μονάδες.
Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei κατέγραψε άνοδο 0,06% στις 22.450,79 μονάδες, δεχόμενος ώθηση από την άνοδο του δολαρίου έναντι του γεν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης