Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ανακοίνωση κόλαφος από την ΕΚ: Η Folli Follie δήλωσε αδυναμία παροχής στοιχείων - QCM: Σάπιο μήλο η Folli Follie - Χρειάζεται εισαγγελέας

Ανακοίνωση κόλαφος από την ΕΚ: Η Folli Follie δήλωσε αδυναμία παροχής στοιχείων - QCM: Σάπιο μήλο η Folli Follie - Χρειάζεται εισαγγελέας
H Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προέβη σήμερα, πριν την έναρξη της διαπραγμάτευσης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, στην αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της Folli Follie
Οι εξελίξεις δικαιώνουν πλήρως το bankingnews που από την πρώτη ημέρα είχε αναφέρει ότι η εταιρία Folli Follie παρουσιάζει πλασματικά στοιχεία και δεν διαθέτει τα 446 εκατ ταμειακά διαθέσιμα.
Η ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είναι καταλυτική και επιβεβαιώνει αυτό που γνώριζε η χρηματιστηριακή αγορά, ότι δεν μπορεί να παράσχει στοιχεία η Folli Follie.
Πρόκειται για μια συγκλονιστική ανακοίνωση που αποδεικνύει ότι η Folli Follie έχει καταρρεύσει.
Ταυτόχρονα φαίνεται ότι δικαιώνεται πλήρως η έκθεση της QCM που αποκάλυψε ότι δεν υπάρχουν τα ταμειακά διαθέσιμα που παρουσιάζει η εταιρία Folli Follie.

Αδυναμία παροχής στοιχείων δήλωσε η Folli Follie, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Ειδικότερα, όπως τονίζεται, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προέβη σήμερα, πριν την έναρξη της διαπραγμάτευσης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, στην αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της Folli Follie A.E., μετά από επιστολή - αίτηση αναστολής διαπραγμάτευσηςπου απέστειλε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η εταιρία.
Στην επιστολή αυτή η εταιρία δήλωσε αδυναμία παροχής στοιχείων που αφορούν στις οικονομικές της καταστάσεις και για το λόγο αυτό η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζήτησε από το Χρηματιστήριο Αθηνών την αναστολή διαπραγμάτευσης.

Πλασματικά τα στοιχεία της Folli Follie – Tι δηλώνει η αδυναμία της να προσκομίσει αποδείξεις

Σκάνδαλο πολύ μεγαλύτερο από αυτό που αρχικά υπολόγιζε η αγορά, αποδεικνύεται η υπόθεση της Folli Follie.
H εταιρεία σε ανακοίνωση της απέδωσε το αίτημα αναστολής της μετοχής σε λόγους προστασίας.
Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Μετά την εξακολουθούμενη και συντονισμένη διασπορά παραπλανητικών ειδήσεων, η οποία έχει δημιουργήσει αδικαιολόγητα ένα έντονα αρνητικό κλίμα για την εταιρεία μας, με σχετικό έγγραφο αίτημά της, ζήτησε σήμερα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την αναστολή της διαπραγμάτευσης των κινητών αξιών της εταιρείας μας, που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο έλεγχος των οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας μας από την ανεξάρτητη ελεγκτική εταιρεία Ernst & Young, στη διάθεση της οποίας η εταιρεία μας ήδη θέτει όλα τα ζητούμενα στοιχεία».
Η Επιτροπή όμως Κεφαλαγοράς ήρθε να σώσει διαφορετική εξήγηση, τονίζοντας ότι η εταιρεία δήλωσε αδυναμία παροχής στοιχείων επί των οικονομικών της καταστάσεων.
«Στην επιστολή αυτή η εταιρεία δήλωσε αδυναμία παροχής στοιχείων που αφορούν στις οικονομικές της καταστάσεις και για το λόγο αυτό η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζήτησε από το Χρηματιστήριο Αθηνών την αναστολή διαπραγμάτευσης», σημειώνεται στην ανακοίνωση της Αρχής.
Τι σημαίνει η αδυναμία παροχής στοιχείων επί των οικονομικών
Η αδυναμία παροχής στοιχείων της διοίκησης της Folli Follie επί των οικονομικών της μεγεθών, όπως αναφέρουν κύκλοι της αγοράς σημαίνει το αυτονόητο: Δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν όσα αναφέρει η εταιρεία στις λογιστικές της καταστάσεις. Ούτε όσον αφορά τα ταμειακά της διαθέσιμα, ούτε τις πωλήσεις αλλά ούτε και το ύψος των αποθεμάτων της. ΄'Αλλωστε για τα ταμειακά διαθέσιμα που είναι και το ζητούμενο έχουν κυκλοφορήσει φήμες – που όμως δεν έχουν επιβεβαιωθεί – ότι τα ταμειακά διαθέσιμα είναι σχεδόν 50% χαμηλότερα από αυτά που αναφέρονται 446 εκατ δηλαδή 220 εκατ ευρώ ενώ μια ακραία περίπτωση είναι ότι κινούνται κάτω από 150 εκατ ευρώ.  Στελέχη της αγοράς θεωρούν ότι υπάρχουν σοβαρές αλχημείες, ενώ ο ορκωτός ελεγκτής ο οποίος υπέγραφε τις οικονομικές καταστάσεις στην Κίνα, «έβαζε την υπογραφή του σε λευκό χαρτί». Η παραποίηση οικονομικών στοιχείων είναι ξεκάθαρο όπως λένε νομικές πηγές στο bankingnews, επισύρει σοβαρές ποινικές ευθύνες.  

QCM: Ορθή η απόφαση της ΕΚ - Δικαιωθήκαμε για το report μας

Νέα παρέμβαση από την εταιρεία QCM για το θέμα της Folli Follie, καθώς μέσω ανακοίνωσής της υποστηρίζει ότι ορθά υπήρξε αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής και προσθέτει ότι και η ίδια όπως και η ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς περιμένει, με αγωνία, να λάβει τα στοιχεία που έχει ζητήσει από την ελληνική εταιρεία.
Στην ανακοίνωση της QCM τονίζεται ότι «φυσικά, οι ρυθμιστικές αρχές δικαιωματικά θα έχουν την τελευταία λέξη σχετικά με αυτή την κατάσταση και έως ότου αυτοί εκφραστούν με οριστικό τρόπο και ως εκ τούτου η QCM θα περιμένει και θα δει πριν δηλώσει "νίκη".
Σαφώς τρεις εβδομάδες μετά το report μας δεν βλέπουμε κάποιες απτές πληροφορίες που να αντικρούουν τη θέση μας, ενώ αντίθετα αρκετά στοιχεία ξεκάθαρα την επιβεβαιώνουν.
Θεωρούμε ότι η διακοπή διαπραγμάτευσης της μετοχής της εταιρείας ήταν μία ορθή κίνηση εκ μέρους των αρχών.
Στην πραγματικότητα, πιστεύουμε ότι η Ελληνική Επιτροπή Ελέγχου Κεφαλαιαγοράς έδρασε με απόλυτα επαγγελματικό τρόπο.
Η καθυστέρηση δημιουργεί ενδείξεις σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα της εταιρείας που αποτελεί μεγάλη ανησυχία: όπως αρκετοί έχουν παρατηρήσει, μία τέτοια πληροφορία μπορεί να συγκεντρωθεί και να δοθεί εντός μερικών ωρών.
Η αδυναμία της FF να ανακοινώσει οτιδήποτε μετά από τρεις εβδομάδες μας λέει κάτι, από τη στιγμή μάλιστα που δεν έχουν καταθέσει κάποια λογική εξήγηση γι’ αυτήν την καθυστέρηση.
Είμαστε πολύ ευτυχείς, για μία ακόμη φορά, που συμβάλουμε στην καλύτερη λειτουργία των αγορών και που έχουμε βοηθήσει να βγει από το «καλάθι» κάτι που εμείς θεωρούμε ως «σάπιο μήλο».
Αν και κατανοούμε τους επενδυτές που έχουν χάσει χρήματα καθώς εμπιστεύθηκαν τη διοίκηση της Folli Follie, θεωρούμε ότι κάναμε το σωστό και ταυτόχρονα βοηθήσαμε κάποιους επενδυτές να μην προχωρήσουν σε αγορά της συγκεκριμένης μετοχής.
Θα θέλαμε όλες οι ανέντιμες εταιρείες να γνωρίζουν ότι και στο μέλλον η QCM θα παρακολουθεί στενά και θα παρέμβει ώστε να προστατεύσει τους μικροεπενδυτές αλλά και να στηρίξει τους δικούς της μετόχους».

Ένας εισαγγελέας τώρα για τη Folli Follie - Σοβαρά ερωτήματα για τη διοίκηση Κουτσολιούτσου

«Σωσίβιο» 321 εκατ. ευρώ έριξε στη Folli - Foliie η Επιτροπή  Κεφαλαιαγοράς με την απόφαση της να θέσει σήμερα εκτός διαπραγμάτευσης τις μετοχές της εταιρείας.
Όπως ανακοίνωσε η ΕΚ ήταν αίτημα της ίδιας της εταιρείας καθώς δήλωσε αδυναμία παροχής  στοιχείων που αφορούν στις οικονομικές καταστάσεις.
Η διοίκηση της ΕΚ και  ο πρόεδρος κ  Χαράλαμπος  Γκότσης αποδέχθηκαν το αίτημα και έθεσαν τις μετοχές εκτός διαπραγμάτευσης.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν για τη διοίκηση  της Folli - Follie  είναι πολλά και σημαντικά αφού η οικογένεια Κουτσολιούτσου, ως βασικός μέτοχος και υπεύθυνη αφού ασκούσε τη διοίκηση, δηλώνει ότι δεν μπορεί να δώσει στοιχεία για τις οικονομικές  καταστάσεις.
Η εταιρεία από τη στιγμή που έσκασε υπόθεση μέχρι χθες έχασε 700 εκατ. ευρώ από την χρηματιστηριακή της αξίας.
Την Πέμπτη 24 Μαΐου η αξία της ήταν στα  351 εκατ.  ευρώ με τη τιμή της μετοχής στα 4,8 ευρώ.
Ο πρόεδρος  και βασικός μέτοχος κ.  Δημήτρης Κουτσολιούτσος εύλογα λοιπόν δεν προχωρούσε στην επαναγορά μετοχών  καθώς γνώριζε  καλύτερα  από το καθένα την επιχείρηση του.
Αρκέστηκε στην επαναγορά  μετοχών  μερικών  χιλιάδων  ευρώ  όταν ο ίδιος είχε πουλήσει μετοχές  αξίας 23 εκατ.  ευρώ πριν από ένα χρόνο.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο πρόεδρος της ΕΚ σε πρόσφατη συνέντευξη σ το Βήμα της Κυριακής αιτιολόγησε γιατί  δεν προχώρησε σε αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής, λέγοντας  ότι το μέτρο πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ και διευκρίνισε ότι δεν υπήρχε θέμα με τη δημοσίευση των  οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας.
Το ερώτημα που προκύπτει  για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι  ότι μετά το αίτημα για αναστολή των μετοχών και τη αδυναμία παροχής στοιχείων της διοίκησης, ζήτησε την παρέμβαση της Δικαιοσύνης και του αρμόδιου Εισαγγελέα.
Ο απλός επενδυτής εύλογα θα αναρωτηθεί ότι και στο παρελθόν, η διοίκηση είχε αδυναμία πληροφόρησης  και συμπλήρωνε τις λογιστικές καταστάσεις όπως  επιθυμούσε;
Η ομολογία της διοίκησης  για  αδυναμία παροχής στοιχείων επι των οικονομικών καταστάσεων δικαιολογούν άμεσα την παρέμβαση του Εισαγγελέα έτσι  ώστε να πληροφορηθούν οι επενδυτές τι πραγματικά συμβαίνει στην εταιρεία αφού η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επιλέγει στην παρούσα φάση να διευκολύνει τη διοίκηση της εταιρείας.

Νίκος Θεοδωρόπουλος

Το σκάνδαλο ατιμωρησίας στις ανομίες των ορκωτών ελεγκτών και η περίπτωση της Folli Follie

Απίστευτο κι όμως ελληνικό.
Η αρχή που ελέγχει τους ορκωτούς ελεγκτές δεν προκύπτει να έχει δικαιοδοσίες παραπομπής των ορκωτών ελεγκτών ακόμα και αν αυτοί διαπράττουν ποινικά αδικήματα.
Το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των ορκωτών  ενώ η ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για τους ορκωτούς ελεγκτές έγινε με σωρεία παραθύρων από το Υπουργείο Οικονομικών.
Έτσι για παράδειγμα αν στην περίπτωση της Folli Follie ακόμα και αν αποδειχτεί ότι οι οικονομικές καταστάσεις ήταν παραποιημένες με συνέργεια του ορκωτού ελεγκτή είναι αμφίβολο αν όχι αδύνατο να υπάρξουν ποινικές συνέπειες για τον ορκωτό.
Αυτό φυσικά ισχύει για όλες τις περιπτώσεις που διαπιστωθούν ζητήματα σε σχέση με τον έλεγχο του ορκωτού.
Πρακτικά δηλαδή  δεν υπάρχουν αποτρεπτικοί μηχανισμοί σε περιπτώσεις όπου είναι κατανοητό ότι το δέλεαρ στη συμμετοχή του ορκωτού σε παραποιημένες οικονομικές καταστάσεις είναι σημαντικό.
Όμως ακόμα και στο ζήτημα των πειθαρχικών κυρώσεων από την ΕΛΤΕ η νομοθεσία είναι απολύτως διάτρητη.
Ειδικότερα οι  ποινές που μπορεί να επιβάλλει η ΕΛΤΕ είναι  α) σύσταση,
β) έγγραφη επίπληξη,
γ) δημόσια δήλωση που αναφέρει το υπαίτιο πρόσωπο και τη φύση της παράβασης και δημοσιοποιείται στο διαδικτυακό τόπο της Ε.Λ.Τ.Ε.,
δ) δήλωση ότι η έκθεση ελέγχου δεν πληροί τις απαiτήσεις του άρθρου 32 . ή του άρθρου 10 του Κανονισμού 537/2014) ε) χρηματικό πρόστιμο έως πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ.
Σε περίπτωση υποτροπής, το Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί να επιβάλλει πρόστιμο ύψους έως εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ,
στ) προσωρινή απαγόρευση διενέργειας υποχρεωτικών ελέγχων επί των ατομικών ή ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων των οντοτήτων δημοσίου συμφέροντος, για χρονικό διάστημα από έναν (1) έως δώδεκα (12) μήνες,
ζ) προσωρινή αφαίρεση της επαγγελματικής άδειας για χρονικό διάστημα μέχρι τρία (3) έτη, η) οριστική αφαίρεση της επαγγελματικής άδειας και διαγραφή του ορκωτού ελεγκτή λογιστή από το Δημόσιο Μητρώο καθώς και δημοσιοποίηση της απόφασης αυτής στο διαδικτυακό τόπο της Ε.Λ.Τ.Ε..
Το ενδιαφέρον είναι ότι το ΔΣ της ΕΛΤΕ έχει την «άνεση» να λάβει αποφάσεις με απολύτως υποκειμενικά χαρακτηριστικά καθώς όπως αναφέρει ο νόμος λαμβάνονται υπόψη, ιδίως:
α) η βαρύτητα και διάρκεια της παράβασης,
β) ο βαθμός ευθύνης του υπαίτιου προσώπου,
γ) η οικονομική δύναμη του υπαίτιου προσώπου, για παράδειγμα όπως φαίνεται από τον συνολικό κύκλο εργασιών της υπαίτιας επιχείρησης ή το ετήσιο εισόδημα του υπαίτιου προσώπου, εφόσον το εν λόγω πρόσωπο είναι φυσικό πρόσωπο,
δ) το ύψος των κερδών που αποκομίσθηκαν ή των ζημιών που αποφεύχθηκαν από το υπαίτιο πρόσωπο, εφόσον μπορούν να προσδιορισθούν, ε) ζημιές τρίτων που προκλήθηκαν από την παράβαση στο βαθμό που μπορεί να προσδιοριστούν,
στ) ο βαθμός συνεργασίας του υπαίτιου προσώπου με την Ε.Λ.Τ.Ε.,
ζ) προηγούμενες παραβάσεις του υπαίτιου προσώπου
Φυσικά ακόμα κανένας δεν αναρωτιέται τι έγινε με τις περιπτώσεις σκανδάλων που συντάραξαν το πανελλήνιο όπως η Ασπίς Πρόνοια όπου οι ορκωτοί δεν είδαν τίποτα λίγο πριν οι εταιρίες καταρρεύσουν κρύβοντας καλά τα μυστικά εικονικών λογαριασμών και παράνομων πρακτικών.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης