Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA Merrill Lynch: Η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα, θα «παίξει» σκληρά με τους Ευρωπαίους - Οι «σπόροι» της ανησυχίας

BofA Merrill Lynch: Η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα, θα «παίξει» σκληρά με τους Ευρωπαίους - Οι «σπόροι» της ανησυχίας
H ικανότητα της ΕΚΤ να στηρίξει την αγορά ομολόγων, θα αποδυναμωθεί από τις δημοσιονομικές επιλογές τη Ιταλίας
Η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα και μπορεί να πιέσει τους Ευρωπαίους, τονίζει σε εκθεσή της με ημερομηνία 25 Μαΐου 2018 η Bank of America Merrill Lynch, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η στάση των αγορών θα αποτελέσει το «κλειδί» στο αποτέλεσμα της κόντρας Ρώμης - Βερολίνου - Βρυξελλών.
Σύμφωνα με την ανάλυση της BofA Merrill Lynch με τίτλο «Iταλία: Οι σπόροι της ανησυχίας (Italy: the seeds of concern)», την οποία παρουσιάζει το bankingnews.gr, η πιο σημαντική διαφορά, είναι ότι η Ιταλία δεν έχει κάποιο άμεσο, πιεστικό αίτημα από τους Ευρωπαίους εταίρους, όπως συνέβη με την Ελλάδα το 2015.
Δεν υπάρχει διαπραγμάτευση για πρόγραμμα χρηματοδότησης ή για ελάφρυνση του χρέους.
Οι Ευρωπαίοι κατάφεραν να ελέγξουν την πρόσβαση της Ελλάδας στη χρηματοδότηση, ενώ αν η Αθήνα επέμενε στα αιτήματά της, θα έπρεπε να κάνει δραματικές επιλογές, όπως η έξοδος από την Ευρωζώνη.
Παράλληλα, η Ελλάδα δεν μπορούσε να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα το 2015.
Δεν ισχύει το ίδιο για την Ιταλία, καθώς το δημόσιο χρέος της αποτελεί το 8% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης. Αυτό το στοιχείο αλλάζει δραματικά την ισορροπία της ισχύος, κατά τη γνώμη των αναλυτών της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας.






H Ρώμη μπορεί να παίξει σκληρά με τους Ευρωπαίους, για όσο διάστημα τουλάχιστον είναι διαχειρίσιμη η πίεση που θα της ασκήσουν οι αγορές.

Οι αναλυτές βρίσκουν εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Giuseppe Conte, δήλωσε πως η νέα κυβέρνηση πρέπει να εξοικειωθεί με τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και με την τραπεζική ένωση.
Τόνισε επίσης ότι θα επιδιώξει να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα τις Ιταλίας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Η BofA σημειώνει ότι οι αναλυτές διατρέχουν πάντα τον κίνδυνο υπερβολικής ερμηνείας, και το πρώτο θέμα μπορεί απλώς να αντικατοπτρίζει την ημερήσια διάταξη του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στα τέλη Ιουνίου.
Μπαίνουν ωστόσο στον πειρασμό να διαβάσουν τη βούληση της νέας ιταλικής κυβέρνησης να παίξει ένα πιο σκληρό παιχνίδι στις ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις, για παράδειγμα να εμποδίσει τη συζήτηση για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, ή την τραπεζική ένωση και το ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλισης καταθέσεων.
Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε τη Ρώμη σε τροχιά σύγκρουσης με το Βερολίνο.
Ωστόσο, η Ρώμη θα βάλει νερό στο κρασί της, με αντάλλαγμα μεγαλύτερη δημοσιονομική ελευθερία και λιγότερη πίεση από την ΕΚΤ στις ιταλικές τράπεζες.
Η ένταση θα κλιμακωθεί κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό της Ιταλίας το 2019, ενώ στη συνέχεια θα αναλάβουν...δράση οι οίκοι αξιολόγησης, οι οποίοι θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο για τη συνέχεια, αποκωδικοποιώντας τη νέα δημοσιονομική πορεία που θέλει να ακολουθήσει η Ιταλία.
Oι αναλυτές εκτιμούν επίσης ότι η ικανότητα της ΕΚΤ να στηρίξει την αγορά ομολόγων, θα αποδυναμωθεί από τις δημοσιονομικές επιλογές τη Ιταλίας, τουλάχιστον με τα τωρινά δεδομένα.

H ποσοτικοποίηση των μέτρων που προτείνουν Λέγκα - Κίνημα Πέντε Αστέρων




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης