Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

ΥΠΕΞ Τουρκίας: Θα υπάρξουν «αντίμετρα» προς τις ΗΠΑ εάν σταματήσει η πώληση των F-35

ΥΠΕΞ Τουρκίας: Θα υπάρξουν «αντίμετρα» προς τις ΗΠΑ εάν σταματήσει η πώληση των F-35
Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών τόνισε ότι η απόφαση της Ουάσιγκτον είναι «αντίθετη με το συμμαχικό πνεύμα»
Σε «απαραίτητες απαντήσεις» προς τις ΗΠΑ αναμένεται να προχωρήσει η Τουρκία εάν δεν πραγματοποιηθεί η πώληση των αεροσκαφών F-35 στην Άγκυρα, όπως ανακοίνωσε σήμερα (25/5) το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Hami Aksoy, η απόφαση της αμερικανικής Γερουσίας να «παγώσει» την πώληση των F-35 «είναι αντίθετη με το πνεύμα της συμμαχίας μας με τις ΗΠΑ», ενώ πρόσθεσε ότι το ζήτημα δεν αφορά αποκλειστικά την Ουάσιγκτον, καθώς «πρόκειται για ένα πολυεθνικό πρόγραμμα και αναμένουμε όλες οι πλευρές να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους».
Παράλληλα, ο Aksoy κατέστησε σαφές ότι η Άγκυρα «έχει εκπληρώσει όλες τις απαιτήσεις για την προμήθεια των αεροσκαφών F-35», ενώ τόνισε εν συνεχεία ότι εάν η Ουάσιγκτον λάβει τα παραπάνω μέτρα «είμαστε αναγκασμένοι να προχωρήσουμε στις απαραίτητε απαντήσεις».
Σε ότι αφροά τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ σε ορισμένες τουρκικές και ιρανικές εταιρείες, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ κατέστησε σαφές ότι η Άγκυρα «θα αναλάβει κάθε πρωτοβουλία προκειμένου να προστατεύσει τις επιχειρήσεις της».
Η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών έρχεται λίγες ώρες μετά την απόφαση της Γερουσίας των ΗΠΑ να ψηφίσει τον νέο προϋπολογισμό για τις αμυντικές δαπάνες της χώρας, στον οποίο συμπεριλαμβάνεται και το «πάγωμα» των πωλήσεων αεροσκαφών F-35 στην Άγκυρα.
Εφόσον το πρόγραμμα συμπαραγωγής F-35 μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ δεν αναταλεί, η Άγκυρα αναμένεται να παραλάβει τα πρώτα αεροσκάφη στις 22 Ιουνίου 2018, τα οποία θα βρεθούν στην αεροπορική βάση της Μαλάτειας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης