Τελευταία Νέα
Στον Παλμό της Επικαιρότητας

Πρωτοφανές το φαινόμενο που ακούει στο όνομα “ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΥΤΣΟΣ- FF GROUP”

tags :
Πρωτοφανές το φαινόμενο που ακούει στο όνομα “ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΥΤΣΟΣ- FF GROUP”
Ορισμός της αδιαφάνειας και της ασυδοσίας οι ελεγκτικοί οργανισμοί, με επικεφαλής τις BIG4!! 
Πρωτοφανές το φαινόμενο που ακούει στο όνομα “ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΥΤΣΟΣ- FF GROUP”

Πολλά τα δεινά που επιφύλαξε για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, ακόμη και για την ελληνική οικονομία (όσο κι αν φαίνεται περίεργο, ο αντίκτυπος έχει και θα έχει και τις έμμεσες παρενέργειες του) ο όμιλος της Folli Follie. 'Oπως γράφαμε και χθες, δεν υπάρχουν λέξεις στο λεξιλόγιο ικανές να εκφράσουν το τι αισθάνεται η αγορά απέναντι στο πρωτοφανές φαινόμενο που ακούει στο όνομα “ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΥΤΣΟΣ- FF GROUP”.

‘Αφωνοι στη κυριολεξία, παρά το πρωτοφανές χτύπημα που επέφεραν στο Χ.Α, μάλιστα σύμφωνα με έγκυρες πηγές ο δ/νων σύμβουλος δεν είχε επιστρέψει μέχρι χθες στην Ελλάδα! Παράλληλα, η Επιτροπή Κ/φ δεν ανέστειλε έγκαιρα ως όφειλε την διαπραγμάτευση της μετοχής συμμετέχοντας – έστω άθελα της – σε ένα απίστευτο SHORT GAME από τις ξένες ύαινες των αγορών…

Αν είχε επιβεβαιώσει τα ταμειακά διαθέσιμα+ισοδύναμα της, τότε αυτά τα περί…ταμειακών ροών κ.λπ θα περνούσαν σε δεύτερη μοίρα. Που να φαντασθεί κανείς ότι επιχειρηματίες τέτοιου βεληνεκούς θα αποδεικνυόντουσαν να μην πούμε καλύτερα τι…’Αλλωστε, όπως προαναφέραμε… δεν υπάρχουν αυτές στο λεξιλόγιο μας.

OI TEXNIKEΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ: ‘Εντονος και ο προβληματισμός για τις τεχνικές επιπτώσεις που θα έχει η αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της FFG στην αποτύπωση μιας σειράς δεικτών, εγχώριων και ξένων, σε σειρά αμοιβαίων κλπ. Κύριο ζητούμενο είναι το διάστημα που θα παραμείνει εκτός συναλλαγών η μετοχή.
  • Εάν συμπληρωθούν 10 συνεδριάσεις χωρίς να έχει επαναδιαπραγματευθεί ο τίτλος, βάσει του κανονισμού αντικαθίσταται από τον FTSE-25 προκαλώντας μια σειρά αλλαγών σε σειρά δεικτών, παραγώγων, αμοιβαίων κεφαλαίων κλπ.
  • Επιπλέον η αναστολή πραγματοποιείται ενώ επίκειται η αντικατάστασή (στις 31 Μαίου) της μετοχής στο δείκτη MSCI Standard Greece, κάτι που βάσει των κανονισμών του MSCI οδηγείται σε αναβολή εάν μέχρι τότε δεν έχει επαναδιαπραγματευτεί ο τίτλος.
  • Στους κανονισμούς του MSCI αναφέρεται ότι ο οίκος θα αναβάλει τις εφαρμογή αναθεωρήσεων αν σε τίτλους που επηρεάζονται ανασταλεί η διαπραγμάτευση μια ημέρα πριν την εφαρμογή της αναθεώρησης.
  • Οι αλλαγές που θα αναβληθούν θα γίνουν δυο ημέρες μετά την συνέχιση της διαπραγμάτευσης των τίτλων.Ολες οι αλλαγές στους δείκτες που αναβάλλονται λόγω αναστολής διαπραγμάτευσης ακυρώνονται δυο μήνες μετά την ημερομηνία αλλαγής που είχε αρχικά οριστεί.
ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ (και) για FUNDS: ‘Οσα funds έχουν συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της Folli Follie θα αναγκαστούν να περιμένουν μέχρι την ανακοίνωση του έλεγχου της ΕΥ, κάτι που θα πάρει αρκετό χρόνο, και έως τότε θα παρακολουθούν “παγωμένα” τις όποιες εξελίξεις. Και όλα αυτά την στιγμή που η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας έχει ήδη καταρρεύσει κατά 70% περίπου, από τότε που ξέσπασε η “μάχη” με το αμερικάνικο fund QCM το οποίο αμφισβήτησε τα οικονομικά της στοιχεία, ακριβώς πριν τρεις εβδομάδες.

Tα funds αυτά –με μικρή ή μεγαλύτερη συμμετοχή– ξεπερνούν τα… 100 και φτάνουν έως το Χονγκ Κονγκ αλλά και την Σιγκαπούρη, ενώ το free float της FF Group διαμορφώνεται κοντά στο 50%. Tηn μεγαλύτερη συμμετοχή έχουν τα:
  • Fidelity Management & Research Co., Vanguard Group, Swedbank Robur Fonder, Norges Bank Investment Management, BlackRock Fund Advisors, Asset Management NV, Dorval Asset Management, Global X Management Co. LLC, Templeton Asset Management Ltd., Allianz Global Investors GmbH και Eastspring Investments (Singapore) Ltd.
ΟΡΚΩΤΟΙ – BIG4: Παρ’ ότι αποτελούν την καρδιά του χρηματοπιστωτικού συστήματος και του σύγχρονου καπιταλισμού -έχοντας ως βασική τους αποστολή τον έλεγχο των οικονομικών ανακοινώσεων των μεγάλων επιχειρήσεων και τη διαφάνεια- οι «4 Μεγάλοι» λειτουργούν οι ίδιες με άκρα ασάφεια και μυστικότητα, αποφεύγοντας διά ροπάλου να λογοδοτούν για τις ενέργειές τους.

Κρύβονται πίσω από μια περίπλοκη δομή αναρίθμητων ξεχωριστών νομικών οντοτήτων σε δεκάδες χώρες του κόσμου -μεταξύ των οποίων και φορολογικούς παραδείσους. Η δομή αυτή τους προστατεύει από τους νομικούς και ρυθμιστικούς κινδύνους, ενώ αποτρέπει τον έλεγχο τόσο των ίδιων όσο και των πελατών τους από τις εθνικές φορολογικές αρχές.
  • Οι Deloitte, KPMG, PWC, EY (πρώην Ernst & Young) δεν είναι κάποιες τυχαίες εταιρείες.
  • Εδώ και χρόνια κυριαρχούν στην παγκόσμια αγορά ελέγχου ευρωστίας όλων των μεγάλων εταιρειών του πλανήτη.
  • Τα συνολικά τους έσοδα (2016) ξεπέρασαν τα 120 δισ. ευρώ. Εξ αυτών τα 43 δισ. ευρώ προήλθαν από την παροχή ελεγκτικών υπηρεσιών, τα 28 δισ. ευρώ από υπηρεσίες φορολογικού σχεδιασμού και τα 49 δισ. ευρώ από συμβουλευτικές υπηρεσίες.
Οι «4» δραστηριοποιούνται σε κάθε σχεδόν γωνιά της Γης. Διαθέτουν συνολικά 2.916 γραφεία σε 186 περιοχές του πλανήτη, ενώ το συνολικό τους προσωπικό εκτιμάται ότι αγγίζει τους 887.965 εργαζόμενους.

Ο ρόλος που διαδραματίζουν στην παγκόσμια οικονομία μέσω των ελέγχων τους στα οικονομικά μεγέθη των επιχειρήσεων είναι σημαντικός. Είναι υπεύθυνες για την αλήθεια των οικονομικών ανακοινώσεων των επιχειρήσεων προς επενδυτές και δημόσιες αρχές.

Αποτελούν έτσι κατά κάποιον τρόπο ρυθμιστές της καρδιάς του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ωστόσο, παρά τη σημαντικότητά τους, γνωρίζουμε ελάχιστα γι’ αυτές τις εταιρείες!!!!!!!!!!!

AΠΑΝΤΗΣΗ-ΟΡΚΩΤΟΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ: Το νομοθετικό πλαίσιο είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των ορκωτών  ενώ η ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για τους ορκωτούς ελεγκτές έγινε με σωρεία παραθύρων από το ΥΠOIK. Στην περίπτωση Π.Χ. της Folli Follie ακόμα και αν αποδειχτεί ότι οι οικονομικές καταστάσεις ήταν παραποιημένες με συνέργεια του ορκωτού ελεγκτή είναι αμφίβολο αν θα υπάρξουν ποινικές συνέπειες για τον ορκωτό. Αυτό φυσικά ισχύει για όλες τις περιπτώσεις που διαπιστωθούν ζητήματα σε σχέση με τον έλεγχο του ορκωτού. Πρακτικά δηλαδή  δεν υπάρχουν αποτρεπτικοί μηχανισμοί σε περιπτώσεις όπου είναι κατανοητό ότι το δέλεαρ στη συμμετοχή του ορκωτού σε παραποιημένες οικονομικές καταστάσεις είναι σημαντικό.

FOLLI FOLLIE – ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ: 
  • Να ρωτήσω κάτι χαζό; Αν είχε κινηθεί γρήγορα η ΕΚ (όπως έπρεπε δηλαδή) και είχε κάνει αναστολή με το που βγήκε η ανακοίνωση του fund, δεν θα είχε κλειδωθεί το fund μέσα; Και στην περίπτωση αυτή θα γινόταν ο έλεγχος. Και μετά ή θα αποδεικνύονταν σωστά τα όσα είχε πει το fund και η μετοχή θα παρέμενε κλειδωμένη για μήνες (και το fund κλειδωμένο) ή θα είχε δίκιο ο Κουτολούτσος (δεν κάνω ορθογραφικό λάθος) οπότε το fund θα έχανε τα αυγά και τα πασχάλια (γιατί θα έπρεπε να κλέισει τις θέσεις του μετά από ένα δύο Limit up…) Άρα (αν δεν έχω δίκο πέστε μου που να μαθαίνω) ποιόν ωφέλησε η “αδράνεια” της ΕΚ; Ποιόν προστάτεψε;
  • Αν η εταιρία είχε την ρευστότητα που δηλώνει και οι μέτοχοι-διοίκηση την θέληση και σιγουριά θα την στήριζαν με αγορές (ακόμα και με νέο δανεισμό)…  Θα έστελναν ισχυρό μήνυμα! Money talks bullsh*t walks.
  • Εδώ και χρόνια η εταιρεία παρουσιάζει εξαιρετικά νούμερα.Τα ίδια παρουσίασε και φέτος.Υπερκέρδη φοβερό ταμείο λίγο δανεισμό κλπ. Και βγαίνει ένα φαντ και βγάζει κάποιες φωτό ότι κάτι δε πάει καλά και λέει για κάποια μικρή ελεγκτική που πρόσφατα ελέγχει την εταιρεία. Και ερωτώ δεν είχε δει το φαντ ότι ο ορκωτός είναι ίδιος εδώ και δέκα χρόνια. Προφανώς και το έχει δεί.Γιατί λοιπόν λέει για νέα ελεγκτική παραβλέποντας ότι ο ελεγκτής είναι ίδιος. Και ποια είναι η δουλειά του ελεγκτή. Προφανώς όχι να πάει να δει πόσα μαγαζιά είναι ανοικτά αλλά προφανώς να ψάξει τις αποδείξεις των καταθέσεων που είναι τεράστιες. Προφανώς εκεί είναι το πρόβλημα, καταθέσεις πιθανότατα γιοκ, γιαυτό και ο ελεγκτής έφτιαξε άλλη εταιρεία από εκεί που ήταν παλιά. Δική του είναι.
    Προφανώς είναι τελειωμένη υπόθεση η εταιρεία.
  • Μάλιστα.. Καταρχήν η ΕΚ κοιμηθηκε οπως κοιμάται και για πολλά άλλα θέματα , αλλά για αυτά θα βγούν στην δημοσιότητα πολλά, αργότερα. Αυτή ή αναστολή επρεπε να είχε γίνει στην 1η μέρα της αντιδικίας. Οι επισημάνσεις που κάνει ο fakuren πιο πάνω δεν είναι σωστές, κανένας δεν μπορεί να κλειδωθεί σε μια αγορά και να μην χάσει ή κερδίσει απο αποφαση της εποπτεύουσας αρχής. Αυτό που θα μπορούσε να γίνει ήταν να αναλάβει αμέσως την day2 , ένας εκ των big4 , τον νέο έλεγχο και να εκδώσει το πόρισμα σε ένα μήνα, νωρίτερα δεν είναι εφικτό. Και μετά να γίνει άρση της αναστολής. Πάντως το γεγονός έτσι οπως έγινε, έχει κάποια σκοτεινά σημεία, αλλά θα δούμε αργότερα..
    Οσοι δε επιχείρησαν να το παίξουν θεσμικοί κάηκαν..ΠΑίδες σε τετοιες καταστάσεις μένεις μακριά απο την μετοχή ή κάνεις intraday trading και μόνο.
  • Το μόνο που έχει κάνει η διοίκηση τόσο καιρό είναι να επιβεβαιώνει το φαντ , απ την άλλη ίσως και ναπερίμενε εμπιστοσύνη απο επενδυτές μεγάλους και μικρούς διοτι η οικογένεια ζεί και στη φούσκα της ειναι σε αρνήση ! Τελικά πόσα εδωσαν για επαναγορά ιδιων ? τα 20εκ οταν πούλησαν στα 20ευρω δεν τα έβαλαν πισω σίγουρα κοροιδα είναι!
  • Εγώ θα ήθελα να δω τι θα γίνει με τους short όταν ξεκινήσει εκ νέου η διαπραγμάτευση…..Που θα βρουν χαρτιά να κλείσουν θέσεις.. 
  • Πάει το καράβι, Βούλιαξε! Ο Κουτσολιούτσος άφαντος. Φήμες λένε ότι εθεάθη στην ζούγκλα του Αμαζονίου,έψαχνε να βρεί τα καταστήματα που δήλωνε ότι είχε. ΥΓ: Η αναστολή ζητήθηκε από την εταιρία για να μην διαλυθεί η μετοχή εντελώς, διότι ο κ.Πρόεδρος της ΕΚ χρχρχρχρχρ
  • Φαίνεται αυτοί που ήταν να ξεφορτώσουν ξεφόρτωσαν…
  • Όλοι τους είναι στο Hong Kong για τον έλεγχο της θυγατρικής. Εκεί έχει και υψηλά κτίρια. Άλλος ένας που είχε παρτίδες με τον εφοπλιστή Ρέστη έχει προβλήματα, ξέρω να πω.
  • Οι καφενόβιοι συριζαίοι της Επ. Κεφαλαιαγοράς αποφάσισαν αυτό που έπρεπε να κάνουν εδώ και 2 εβδομάδες. Η διοίκηση της εταιρίας απέδειξε ότι δεν έχει καμία σχέση με το μέγεθος της εταιρίας. Είναι τραγικά λίγη.
http://www.bankingnews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης