Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Αύξηση της μόχλευσης για τις τουρκικές εταιρείες από την αποδυνάμωση της λίρας

tags :
Fitch: Αύξηση της μόχλευσης για τις τουρκικές εταιρείες από την αποδυνάμωση της λίρας
Περαιτέρω αύξηση του χρέους των τουρκικών εταιρειών αναμένει η Fitch Ratings, ελέω πολύ αδύναμης τοπικής λίρας
Η πρόσφατη αποδυνάμωση (κυρίως έναντι του δολαρίου ΗΠΑ) της τοπικής λίρας αναμένεται να αυξήσει τη μόχλευση των τουρκικών εταιρειών, σε περίπτωση που τα τρέχοντα επίπεδα παραμείνουν ή ακολουθήσει επιδείνωση, εκτιμά σε έκθεσή της η Fitch Ratings.
Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος, η πτώση του νομίσματος θα ασκήσει, επίσης, περαιτέρω πίεση στην ήδη περιορισμένη ρευστότητα για τις τουρκικές εταιρείες με υψηλά επίπεδα χρέους σε ξένο νόμισμα που πρέπει να εξοφληθούν βραχυπρόθεσμα.
Βέβαια, οι εν λόγω κίνδυνοι αντικατοπτρίζονται στις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας και, ως εκ τούτου, δεν προβλέπονται νέες υποβαθμίσεις, επισημαίνεται.
«Οι τουρκικές εταιρείες έχουν προχωρήσει σε ευρεία χρήση του δανεισμού σε ξένο νόμισμα, το οποίο συχνά δεν αντισταθμίζεται αποτελεσματικά από τα έσοδα σε ξένο νόμισμα.
Καθώς η λίρα γίνεται ολοένα και πιο αδύναμη, διαπιστώνεται ότι πρέπει να εξυπηρετήσουν το διογκωμένο χρέος σε ξένο νόμισμα με έσοδα σε τοπικό νόμισμα.
Οι κίνδυνοι μπορούν να επιδεινωθούν όταν αυτό το χρέος είναι βραχυπρόθεσμο.
Μια απότομη υποτίμηση του νομίσματος λίγο πριν καταστεί πληρωτέο το εν λόγω χρέος μπορεί να αυξήσει με ταχύ ρυθμό το οφειλόμενο υπόλοιπο, ενδεχομένως επηρεάζοντας τη ρευστότητα των εταιρειών», σημειώνεται.
Ο οίκος ανέλυσε τον αντίκτυπο υποτίμησης της λίρας κατά 20% έναντι του δολαρίου, στη μόχλευση ενός χαρτοφυλακίου 14 αξιολογούμενων τουρκικών επιχειρήσεων.
Τα αποτελέσματα συνοψίζονται στον παρακάτω πίνακα, λαμβάνοντας υπόψη τον λόγο καθαρού χρέους/EBITDA.



Εταιρείες όπως οι Tupras και Net Holding είναι καλύτερα τοποθετημένες, ενώ πολλές εταιρείες, όπως η Yasar και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας Enerjisa Enerji και Baskent Elektrik Dagitim, αναμένεται να βιώσουν αύξηση στη μόχλευση.

Διαβάστε: Fitch: H αδυναμία της τουρκικής λίρας θα επηρεάσει την αξιολόγηση της οικονομίας

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης