Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Mises Institute: Πώς η φαρμακοβιομηχανία των ΗΠΑ χρησιμοποιεί την κυβέρνηση για να σταματήσει τον ανταγωνισμό

Mises Institute: Πώς η φαρμακοβιομηχανία των ΗΠΑ χρησιμοποιεί την κυβέρνηση για να σταματήσει τον ανταγωνισμό
Mises Institute: Πώς η φαρμακοβιομηχανία των ΗΠΑ χρησιμοποιεί την κυβέρνηση για να σταματήσει τον ανταγωνισμό
Τα παντελόνια τζιν έχουν περισσότερα κοινά με τα φάρμακα από ότι νομίζετε αναφέρει σε ανάλυσή του το The Mises Institute.
Ένα από τα πιο σημαντικά επεισόδια στην ιστορία του καπιταλισμού συνέβη στη Γαλλία του 17ου και του 18ου αιώνα.
Τα φτηνά ρούχα από βαμβάκι απειλούσαν τους πλούσιους κατασκευαστές μάλλινων, λινών και μεταξωτών, ώστε να πείσουν την κυβέρνηση να τα θέσει σε απαγόρευση.
Σύντομα, κυβερνητικοί πράκτορες άρχισαν να κατασκοπεύουν τους πολίτες και να αναφέρουν όποιον τολμούσε να φορέσουν ρούχα από βαμβάκι.
Χιλιάδες παραβάτες της απαγόρευσης συννελήφθησαν και είτε φυλακίστηκαν, είτε στάλθηκαν στα πλοία ως σκλάβοι.
Στη Βρετανία, οι ίδιοι κατασκευαστές ρούχων απαίτησαν παρόμοια απαγόρευση από τον Βασιλιά, ο οποίος την απέρριψε.
Ως άμεσο αποτέλεσμα, στη Βρετανία ξεκίνησε η βιομηχανική επανάσταση με την παρασκευή φθηνών βαμβακερών ρούχων για το λαό και η οικονομία της χώρας άνθιζε, ενώ η η οικονομία της Γαλλία υποχώρησε σε ύφεση.
Εάν η Γαλλία δεν είχε απαγορεύσει την παρασκευή ρούχων από βαμβάκι και δεν είχε μείνει τόσο πίσω από τη Βρετανία στην οικονομία, ο Ναπολέων ίσως είχε τα κεφάλαια για να φτιάξει ένα τεράστιο στόλο και να εισβάλει με επιτυχία στη Βρετανία.
Η ευρωπαϊκή και η παγκόσμια ιστορία μπορεί να είχαν γραφτεί διαφορετικά.
Σύμφωνα με The Mises Institute είναι εύκολο να αναγνωρίσουμε και να υποτιμήσουμε τους παραλογισμούς του καπιταλισμού στο παρελθόν, αλλά δεν είναι πάντα εύκολο να εντοπιστούν σήμερα.
Για παράδειγμα, υπάρχει μια επανάληψη της ιστορίας του βαμβακιού στη αμερικανική βιομηχανία φαρμλακων.
Αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ότι τα τρόφιμα, τα συμπληρώματα διατροφής και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι τα πιο ισχυρά φάρμακα.
Αλλά αυτό αποτελεί απειλή για τις φαρμακευτικές εταιρείες, τους γιατρούς,  με αποτέλεσμα ο φαρμακευτικός κλάδος να ζητά από την κυβέρνηση να προστατεύσει τα συμφέροντά τους.
Είναι παράνομο να υποστηρίζουμε ότι οποιαδήποτε ουσία, ακόμη και τρόφιμο, που δεν έχει εγκριθεί από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) μπορεί να θεραπεύσει, να ελέγξει ή και να αποτρέψει μια ασθένεια.
Αλλά η έγκριση κοστίζει πολλά δισ. δολάρια, επομένως λίγες εξαιρέσεις μπορούν να εγκριθούν μόνο νέα μόρια της φύσης, δηλαδή φάρμακα που μπορούν να κατοχυρωθούν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.
Ένας παραγωγός τροφίμων ή συμπληρωμάτων διατροφής που παραβιάζει αυτόν τον νόμο θα απειλείται με υψηλά πρόστιμα και φυλάκιση.
Τα τελευταία χρόνια, τόσο οι παραγωγοί καρυδιών όσο και κερασιών έχουν απειληθεί από την FDA επειδή τόλμησαν να μοιραστούν πανεπιστημιακή έρευνα που ανέφερει ότι τα προιόντα τους έχουν συγκεκριμένα οφέλη για την υγεία.
Εν τω μεταξύ, οι φαρμακοβιομηχανίες και οι γιατροί χρεώνουν ολοένα και υψυλότερα για τα φάρμακα και τις υπηρεσίες που παρέχουν.
Και το κόστος αυτού του μονοπωλίου προστατευόμενου από την κυβέρνηση, που δημιουργήθηκε με το πρόσχημα της «προστασίας του κοινού», θέτει εμπόδια τόσο στη δημιουργία θέσεων εργασίας όσο και στην αύξηση των εργαζομένων, ενώ διογκώνει τρομακτικά τα κυβερνητικά ελλείμματα.
Ούτε είναι μόνο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Οι κυβερνήσεις των Πολιτειών είναι επίσης σύμμαχοι με τα εδραιωμένα ιατρικά ενδιαφέροντα.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προστατεύει τις εταιρείες φαρμάκων που καθιστούν τα εμβόλια απαλλαγμένα από οποιαδήποτε νομική ευθύνη για βλάβη στα παιδιά, αλλά η Καλιφόρνια επίσης ορίζει ότι κάθε παιδί που παρευρίσκεται στο δημόσιο ή ιδιωτικό σχολείο πρέπει να έχει το πλήρες πρόγραμμα εμβολιασμών.
Δεν είναι περίεργο οι εταιρείες φαρμάκων θεωρούν τα εμβόλια ως μία από τις πιο ελπιδοφόρες ευκαιρίες κερδοφορίας τους.
Όπως και η κατασκευή βαμβακερών ενδυμάτων κατά τη διάρκεια των αιώνων, αυτό που μπορεί να ονομαστεί φυσική ιατρική θα μπορούσε να είναι μια τεράστια νέα βιομηχανία ανάπτυξης, την οποία όμως τα εδραιώμένα συμφέροντα της φαρμακοβιοηχανίας δεν αφήνουν να αναπτυχθεί τονίζει το Mises Institute.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης