Απόψεις - Άρθρα

Κων. Φέγγος (VERSAL Α.Ε.Π.Ε.Υ.): Η Folli – Follie ως μια εικονική πραγματικότητα

tags :
Κων. Φέγγος (VERSAL Α.Ε.Π.Ε.Υ.): Η Folli – Follie  ως μια εικονική πραγματικότητα
Εξάλλου η αυταπάτη είναι πολύ δημοφιλής έκφραση τελευταία
Στην ταινία επιστημονικής φαντασίας Inception με τον Λεονάρντο Ντικάπριο, οι ήρωες μπορούν να ζουν μέσα στα όνειρά τους και έτσι δημιουργούνται πολλαπλές εικονικές πραγματικότητες.  
Τα όνειρα έχουν επιπτώσεις στην πραγματική ζωή, καθώς γεννούν ιδέες οι οποίες δίνουν νόημα στην πραγματική ζωή.  
Στην ταινία, οι ήρωες έχουν πάντα μαζί τους ένα αντικείμενο, που αποκαλούν τοτέμ, που τους βοηθάει να καταλάβουν αν ζουν στα όνειρα ή στον πραγματικό κόσμο.   
Για το Ελληνικό χρηματιστήριο, το τοτέμ ήταν το Follie.
Εδώ και χρόνια οι Έλληνες ζούμε πολλαπλές εικονικές πραγματικότητες.  
Ο καθένας πιστεύει ότι πραγματικό είναι αυτό που τον βολεύει.  
Αυτό είναι εμφανές από τους τίτλους των εφημερίδων, τα δελτία ειδήσεων, τις συζητήσεις στο internet, τις συζητήσεις στη Βουλή, αλλά και τις συζητήσεις θεσμικών παραγόντων.  
Εξάλλου η αυταπάτη είναι πολύ δημοφιλής έκφραση τελευταία.
Η Ελλάδα είναι μια υπερ-ρυθμισμένη αγορά (και υπερ-φορολογημένη αγορά) και οι θεσμοί της Ευρώπης μας επιβάλλουν πρόσθετες ρυθμίσεις.  
Έτσι αυτή την περίοδο όλοι ασχολούμαστε με το GDPR (Προστασία Δεδομένων), MiFID II (ρυθμίσεις στις κεφαλαιαγορές), CRS (Αυτόματη Ανταλλαγή Πληροφοριών), FATCA (Ανταλλαγή Πληροφοριών με ΗΠΑ), IFRS (Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα) και άλλα, που δημιουργούν μια εικονική πραγματικότητα αξιοπιστίας, καθώς όλοι δουλεύουμε για τον Εσωτερικό Ελεγκτή της εταιρίας, μαζεύοντας στοιχεία.
Από την άλλη κανείς δεν ελέγχει ουσιαστικά τα στοιχεία που ήδη υπάρχουν, ώστε να διαβεβαιώσει ότι υπάρχει αξιοπιστία.
Σύμφωνα με όσους δουλεύουν στις αγορές όλα αυτά αυξάνουν την γραφειοκρατία και το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων.  Σύμφωνα με τους θεσμούς της αγοράς, όλα αυτά αυξάνουν την αξιοπιστία της αγοράς.
Τώρα που χρειάστηκε και αποδειχθεί η αξιοπιστία της αγοράς, κανείς θεσμικός παράγοντας δεν έβαζε το χέρι του στη φωτιά, κανείς δεν είχε ελέγξει τίποτε, και φυσικά λεφτά δεν υπήρχαν.  
Ωραία αξιοπιστία.
Σύντομα βγαίνουμε από την προστατευτική θερμοκοιτίδα των μνημονίων και θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις αγορές.  Πολλοί ακόμη πιστεύουν πως θα τις πείσουμε με λόγια και γραφειοκρατία.  
Καλώς ή κακώς οι αγορές θέλουν αποτελέσματα.
Στο Ελληνικό χρηματιστήριο σπάσαν τα φρένα.  
Η κατάσταση έχει αλλάξει μετά την λανθασμένη αντιμετώπιση της Follie, αλλά και την αβεβαιότητα για το τι θα συμβεί μετά τον Αύγουστο.  
Η διεθνής κατάσταση δεν βοήθησε και πολύ με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ιταλικές τράπεζες, η Ισπανία, αλλά και τη γενικότερη γεωπολιτική αστάθεια.
Διασπάσαμε σημαντικές στηρίξεις με αποτέλεσμα να αναζητούμε χαμηλότερα επίπεδα που θα συγκρατήσουν την πτώση.  
Προσωρινά ακόμη βρισκόμαστε σε επίπεδα που μπορούν να αναστραφούν, καθώς ο τζίρος παραμένει χαμηλός, η Follie βγήκε εκτός διαπραγμάτευσης και ο Μάιος τελειώνει.
Στηρίξεις υπάρχουν στις 750 μονάδες του Γενικού δείκτη στις 735 και μετά στις 720 μονάδες.  
Αντίσταση στις 780 μονάδες, αλλά σημαντικό παραμένει το επίπεδο των 805 μονάδες, πάνω από το οποίο διατηρείται το ανοδικό σενάριο.  
Αν η πτώση συνεχιστεί και μετά το τέλος Μαίου, η κατάσταση μπορεί να γίνει επικίνδυνη και για την πραγματική οικονομία.

Κωνστανίνος Φέγγος
Πρόεδρος Versal ΑΕΠΕΥ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης