Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πωλήσεις NPLs ύψους 157 δισ. ευρώ το 2017 από τις ευρωπαϊκές τράπεζες

tags :
Πωλήσεις NPLs ύψους 157 δισ. ευρώ το 2017 από τις ευρωπαϊκές τράπεζες
Οι πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων αυξήθηκαν 42% το 2017 σε σύγκριση με το 2016
Έντονη δραστηριότητα εμφάνισαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες στις πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) κατά τη διάρκεια του 2017, όπως αποδεικνύουν στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΚΤ.
Πιο «ενεργές» εμφανίστηκαν οι ισπανικές και ιταλικές τράπεζες, ενώ οι συνολικές πωλήσεις NPLs από ευρωπαϊκούς χρηματοπιστωτικούς ομίλους έφθασαν το 2017 στα 157 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 42% σε σύγκριση με το 2016.



Εντός του 2017 σε πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων προχώρησαν τόσο οι ελληνικές όσο και οι κυπριακές τράπεζες.
Αυτό πάντως που προβληματίζει είναι το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε σύγκριση με τα συνολικά δάνεια που έχουν δώσει οι τράπεζες, καθώς εμφανίζει σε ποσοστιαίο επίπεδο μεγάλες διαφορές μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωζώνης.
Για παράδειγμα το 2017 το ποσοστό των NPLs για τις ελληνικές τράπεζες έφθασε στο 40% των συνολικών, ενώ στη Γερμανία είναι μόλις 2%.



Κατά μέσο όρο τα NPLs έφθασαν στο 5% των συνολικών δανείων για τις τράπεζες της Ευρωζώνης το 2017 από 7,5% που ήταν στα μέσα του 2015.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες δέχονται ισχυρές πιέσεις από την ΕΚΤ να προχωρήσουν σε εκκαθάριση των ισολογισμών τους από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία θεωρούνται ως μία από τις βασικές πηγές κινδύνου και αποσταθεροποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Γηραιάς Ηπείρου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης