Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Κίνδυνος για τις αναδυόμενες αγορές από την ενίσχυση του δολαρίου ΗΠΑ

tags :
Moody's: Κίνδυνος για τις αναδυόμενες αγορές από την ενίσχυση του δολαρίου ΗΠΑ
Η Moody's προειδοποιεί για τις επιπτώσεις του ισχυρότερου δολαρίου στις αναδυόμενες αγορές
Η σημαντική αποδυνάμωση έναντι του δολαρίου ΗΠΑ για τα τοπικά νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στις αναπτυσσόμενες οικονομίες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού, όπως εκτιμά σε έκθεσή της η Moody's Investors Service.
Ιδιαίτερα εκτεθειμένες εμφανίζονται οι χώρες με αυξημένες ανάγκες χρηματοδότησης από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές, ενώ, σε συνδυασμό με τους επικείμενους αυστηρότερους όρους χρηματοδότησης των αγορών, θα βιώσουν αρνητικές επιπτώσεις στο ισοζύγιο πληρωμών, υπογραμμίζει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης.
Μικρότερη εξάρτηση από το αμερικανικό δολάριο για χρηματοδότηση του χρέους, παρουσιάζει η Ινδία (Baa2, σταθερό outlook), όπως και η Ινδονησία (Baa2, σταθερό outlook) και οι Φιλιππίνες (Baa2, σταθερό outlook).
Σε αντίθετο κλίμα, υψηλή έκθεση παρατηρείται για τις οικονομίες του Πακιστάν (Β3, σταθερό outlook), της Μογγολίας (Β3, σταθερό outlook), της Σρι Λάνκα (Β1, αρνητικό outlook) και των Μαλδιβών (Β2, σταθερό outlook), καθώς οι εν λόγω χώρες παρουσιάζουν ήδη υψηλά ελλείμματα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Θέση - μαμούθ ύψους 745 δισ. δολαρίων σε ομόλογα αναδυόμενων αγορών απειλεί ευθέως το δολάριο

Μπούμερανγκ στο δολάριο φαίνεται ότι έχουν γυρίσει τα κέρδη των αναδυόμενων αγορών, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται η Deutche Bank, ξένα χαρτοφυλάκια έχουν θέσεις σε ομόλογα αναπτυσσόμενων οικονομιών ύψους 745 δισ. δολαρίων.
Με τα περισσότερα εξ αυτών να έχουν αγοραστεί όταν το δολάριο ήταν ακριβό, τα εν λόγω χαρτοφυλάκια δεν ήταν τόσο εκτεθειμένα όσο σήμερα.
Οι επενδυτές επιβαρύνθηκαν με τοπικό χρέος αναδυόμενων αγορών καθώς αποδυναμώθηκε το δολάριο
Με απόδοση πάνω από 13% στο προηγούμενο έτος και 4,7% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018, ο βαθμός κινδύνου πλέον είναι τεράστιος.



Μάλιστα, ο James Athey, της Aberdeen Standard Investments, γνωστοποίησε ότι μείωσε τις συμμετοχές στις αναδυόμενες αγορές εν αναμονή ενός ράλι δολαρίου.
«Η πορεία του δολαρίου είναι πραγματικά σημαντική γι' αυτές τις θέσεις», δήλωσε ο Athey, καθώς η έκθεση στις αναδυόμενες αγορές επηρεάζεται σημαντικά από τον συναλλαγματικό κίνδυνο.
Πρόκειται για μια προοπτική που θέτει τον Athey στην πλευρά της μειοψηφίας των trader που θεωρούν ότι το δολάριο μετά από πέντε τρίμηνα υποτίμησης, θα ενισχυθεί.
Οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας έχουν τη δεύτερη μεγαλύτερη θέση στις χρηματοπιστωτικές αγορές, σύμφωνα με έρευνα της Bank of America Merrill Lynch.
Ο Athey πιστεύει ότι η πλειοψηφία των επενδυτών που σορτάρουν το δολάριο το κάνουν γιατί πιστεύουν ότι η προσφορά του νομίσματος συρρικνώνεται, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve) θα μειώσει τον ισολογισμό της.
Άλλες «αρκούδες» του δολαρίου υποστηρίζουν ότι οι πρόσφατες ισχυρές επιδόσεις της αμερικανικής οικονομίας θα δώσουν μια καθυστερημένη ώθηση στο δολάριο έναντι των κυριότερων νομισμάτων, όπως το ευρώ.

Διαβάστε: Fischer (πρώην Fed): Οι αναδυόμενες οικονομίες να λάβουν τα μέτρα τους για το ισχυρότερο δολάριο

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης