Τελευταία Νέα
Οικονομία

SZ: «Όχι» Scholz σε 15ετή παράταση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού χρέους

SZ: «Όχι» Scholz σε 15ετή παράταση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού χρέους
Παράταση μόλις τριών ετών αντιπροτείνει η Γερμανία
Ούτε ένα βήμα πίσω δεν κάνει η Γερμανία σε ό,τι αφορά το θέμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, όπως αποδεικνύεται και από ένα ακόμη δημοσίευμα της Suddeutsche Zeitung.
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Olaf Scholz, αρνήθηκε και τις δύο προτάσεις που κατατέθηκαν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Όπως αναφέρουν κύκλοι της Ευρωζώνης ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ αρνήθηκε πρόταση για επιπλέον παράταση 15 ετών για το ελληνικό χρέος, καθώς σύμφωνα με τη γερμανική πλευρά αρκεί μία παράταση το πολύ τριών ετών.
Επίσης ο κ. Scholz δεν έδωσε τη συγκατάθεσή του στην πρόταση του ΔΝΤ (αλλά και της Γαλλίας) για σύνδεση της αποπληρωμής του χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι από εδώ και στο εξής ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα δίλημμα: από τη μία πλευρά θέλει το ΔΝΤ να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα παρέχοντας και χρηματοδότηση και από την άλλη δεν είναι διατεθειμένος να δεχθεί τις προτάσεις του Ταμείου.
«Στο εσωτερικό της Γερμανίας είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση με δεδομένο ότι η Bundestag έχει δεχθεί να λάβει δάνειο η Ελλάδα μόνο υπό την προϋπόθεση ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει στο πρόγραμμα.
Επιπρόσθετα η εμπλοκή του Ταμείου αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα προς τις αγορές.
Σαφώς θα καλοσωρίσουν την παραμονή του ΔΝΤ αλλά και την επίτευξη του στόχου του Ταμείου για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Την ερχόμενη εβδομάδα οι Ευρωπαίοι θα συζητήσουν το θέμα και με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde, στο περιθώριο του G7 που λαμβάνει χώρα στον Καναδά», επισημαίνει το δημοσίευμα.
Προστίθεται ακόμη ότι το Eurogroup έχει δώσει εντολή σε Moscovici και Regling να προχωρήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες Κομισιόν και ESM στην κατάρτιση μίας Έκθεσης Βιωσιμότητας του Ελληνικού Χρέους (DSA) έως του 7 Ιουνίου 2018.
Με αυτόν τον τρόπο θα αποκαλυφθεί το μέγεθος της παρέμβασης που χρειάζεται για το ελληνικό χρέος, ενώ όλοι ευελπιστούν ότι θα υπάρξει μία τελική συμφωνία στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου 2018.
Τουλάχιστον εκείνη την ημέρα μπορεί να αποκαλυφθεί εάν το ΔΝΤ θα συμμετάσχει ή όχι.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης