Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Greek Statistics Folli Follie: Η Fosun μπορεί να αγοράσει τα assets της Ασίας; - Τι σχεδιάζουν οι τράπεζες; - Κάτω από 100 εκατ το Ταμείο;

Greek Statistics Folli Follie: Η Fosun μπορεί να αγοράσει τα assets της Ασίας; - Τι σχεδιάζουν οι τράπεζες; - Κάτω από 100 εκατ το Ταμείο;
Η κρίση εμπιστοσύνης που έχει πλήξει το ελληνικό χρηματιστήριο λόγω της Folli Follie είναι καίριας σημασίας και αποτελεί το μεγαλύτερο σοκ του τελευταίου διαστήματος.
Τα Greek Statistics της Folli Follie έχουν προκαλέσει κρίση αξιοπιστίας στο ελληνικό χρηματιστήριο με αποκορύφωμα την ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ότι «Folli Follie αδυνατεί να ενημερώσει για τα οικονομικά της στοιχεία».
Η QCM που αποκάλυψε με την έκθεση της αρχές Μαίου τον διάτρητο ισολογισμό της Folli Follie δικαιώνεται πλήρως.

Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα να τεθεί η μετοχή εκτός διαπραγμάτευσης εξέλιξη που ήταν λάθος καθώς επέτεινε η όλη εξέλιξη την αβεβαιότητα.
Μια μετοχή τίθεται εκτός διαπραγμάτευσης από την πρώτη στιγμή όχι μετά από 21 ημέρες χάους και χρηματιστηριακών απωλειών έως -70^ με -75%.
Ποια είναι τα νεότερα δεδομένα;

1)Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της Folli Follie δεν είναι 446 εκατ ευρώ αλλά κάτω από 100 εκατ ευρώ.
Προφανώς και μια τέτοια εξέλιξη δημιουργεί νέα δεδομένα καθώς εάν μια εταιρία ανακοινώνει 446 εκατ και αυτά είναι κάτω από 100 εκατ τότε εγείρεται μείζον θέμα αξιοπιστίας.
Η εταιρία αποφεύγει να σχολιάσει το οτιδήποτε.

2)Οι τράπεζες που έχουν δανείσει 115 εκατ δάνεια βραχυπρόθεσμα και περίπου 20 εκατ μακροπρόθεσμα – εξαιρούνται τα ομολογιακά δάνεια 472 εκατ – αναλύουν τα δεδομένα.
Η Alpha bank έχει δανείσει 5 εκατ και η Eurobank 26 εκατ και τα υπόλοιπα οι άλλες τράπεζες.
Κατά τις τράπεζες τα δάνεια είναι εξυπηρετούμενα και στηρίζονται σε αξίες όπως τα πρώην ΚΑΕ Duty Free και στο Attica στο κέντρο της Αθήνας.
Αυτά τα δύο περιουσιακά στοιχεία έχουν αποτίμηση 200 εκατ ευρώ με βάση τραπεζικές πηγές, οπότε καλύπτουν τα βραχυπρόθεσμα δάνεια.
Τα μη εξασφαλισμένα δάνεια είναι 30 εκατ ενώ π.χ. η Eurobank έχει 16 εκατ leasing το ακίνητο της FF Group στην Εθνική οδό Αθηνών Λαμίας.
Για την ώρα οι τράπεζες έχουν ζητήσει ενημέρωση των συμβάσεων και αναζητούν εναλλακτικά σενάρια εάν τα δάνεια καταστούν μη εξυπηρετούμενα.

3)Τα δύο ομόλογα της Folli Follie εμφανίζουν τιμές 45 με 60 μονάδες βάσης που δίνουν μεσοσταθμική απόδοση 75% δηλαδή η αγορά θεωρεί τα ομολογιακά της εταιρίας default – χρεοκοπία δηλαδή δεν θα αποπληρωθούν.
Στις 25 Μαίου οπότε και οι τιμές βρέθηκαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και οι αποδόσεις έφθασαν έως το 100% στις τιμές αγοράς εμφανίστηκαν ορισμένοι brokers που άρχιζαν να αγοράζουν ορισμένα ομόλογα της Folli Follie.
Ούτως ή άλλως τα ομόλογα δεν είναι άμεσης λήξης είναι Ιούλιος 2019 και 2021.

4)Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η Fosun σχεδιάζει ή εξετάζει ή μελετάει να αγοράσει τις δραστηριότητες της Folli Follie στην Ασία.
Εάν αυτό συνέβαινε θα μπορούσε η Folli Follie να επιβιώσει ως εταιρία.
Η κινεζική εταιρία Fosun δεν σχολιάζει και δεν επιβεβαιώνει ή διαψεύδει.
Όπως δεν σχολιάζει και σενάρια ότι θα μπορούσε να αγοράσει με άλλο επενδυτικό σχήμα την Folli Follie.
Πάντως η Fosun δεν επιβεβαίωσε δημοσίευμα του banking ότι η ασφαλιστική εταιρία που έχουν στην Πορτογαλία είχε εντάξει τις μετοχές της Folli Follie σε ένα δομημένο προϊόν.

5)Οι μέτοχοι βρίσκονται σε πλήρη κινητοποίηση.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποιοι μέτοχοι με ποσοστό πάνω από 5% (η οικογένεια Κουτσολούτσιου 39%, η Fosun 16,37%, το Fidelity 8,3% κ.α.) θα μπορούσαν να ζητήσουν την σύγκλιση έκτακτης γενικής συνέλευσης στην εταιρία.

6)Ορισμένες δικαστικές πηγές αναφέρουν ότι θα μπορούσε για αυτές τις εξελίξεις να υπάρξει παρέμβαση εισαγγελέα ώστε να διερευνήσει τις ευθύνες της εταιρίας Folli Folie, τις ευθύνες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς εάν υπάρχουν και τις ευθύνες του Ορκωτού ελεγκτή που έδινε πιστοποιητικά φερεγγυότητας σε μια εταιρία που αδυνατεί να παράσχει οικονομικά στοιχεία στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

7)Η κρίση εμπιστοσύνης που έχει πλήξει το ελληνικό χρηματιστήριο είναι καίριας σημασίας και αποτελεί το μεγαλύτερο σοκ του τελευταίου διαστήματος.
Το τελευταίο πράγμα που ήθελε το ελληνικό χρηματιστήριο μια εταιρία του FTSE 25 να εμφανίζεται υπό χρεοκοπία.

8)Έντονος είναι ο προβληματισμός για τις τεχνικές επιπτώσεις που έχει η αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της Folli Follie στην αποτύπωση βασικών δεικτών και βεβαίως στον MSCI.
Εάν συμπληρωθούν 10 συνεδριάσεις χωρίς να έχει επαναδιαπραγματευθεί ο τίτλος, βάσει του κανονισμού αντικαθίσταται από τον FTSE-25 προκαλώντας μια σειρά αλλαγών σε σειρά δεικτών, παραγώγων, αμοιβαίων κεφαλαίων.
Επιπλέον η αναστολή πραγματοποιείται ενώ επίκειται η αντικατάστασή (στις 31 Μαίου) της μετοχής στο δείκτη MSCI Standard Greece, κάτι που βάσει των κανονισμών του MSCI οδηγείται σε αναβολή εάν μέχρι τότε δεν έχει επαναδιαπραγματευτεί ο τίτλος.
Στους κανονισμούς του MSCI αναφέρεται ότι θα αναβάλει τις αναθεωρήσεις αν σε τίτλους που επηρεάζονται ανασταλεί η διαπραγμάτευση μια ημέρα πριν την εφαρμογή της αναθεώρησης.
Οι αλλαγές που θα αναβληθούν θα γίνουν δυο ημέρες μετά την συνέχιση της διαπραγμάτευσης των τίτλων.
Ολες οι αλλαγές στους δείκτες που αναβάλλονται λόγω αναστολής διαπραγμάτευσης ακυρώνονται δυο μήνες μετά την ημερομηνία τροποίησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης