Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σενάριο αύξησης του αφορολόγητου στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ - Δώρο για τους μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων

tags :
Σενάριο αύξησης του αφορολόγητου στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ - Δώρο για τους μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων
Σενάριο αύξησης του αφορολόγητου στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ - Δώρο για τους μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων
Ανοικτά είναι όλα τα σενάρια με την αύξηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, αφού πάνω στο τραπέζι βρίσκεται πρόταση ακόμη και για αύξηση του αφορολόγητου ορίου στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ τον οποίο σήμερα πληρώνουν οι έχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία.
Σήμερα το αφορολόγητο στον συμπληρωματικού φόρο του ΕΝΦΙΑ ανέρχεται σε 200.000 ευρώ και αξιολογείται από κυβέρνηση και δανειστές να αυξηθεί κατά 50.000 ευρώ ή 100.000 ευρώ πλησιάζοντας τα επίπεδα που ήταν πριν από τα μνημόνια. Μία τέτοια εξέλιξη θα ήταν ευνοϊκή για όσους ιδιοκτήτες έχουν σπίτια, οικόπεδα και τουριστικές κατοικίες σε ακριβές περιοχές της Ελλάδας και όχι για τους μικροϊδιοκτήτες που σηκώνουν και το μεγαλύτερο φορτίο του ΕΝΦΙΑ.
Πιο συγκεκριμένα μία αύξηση στο αφορολόγητο όριο στου συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ θα φέρει μικρότερο φόρο στην Κηφισιά, την Γλυφάδα, το Κολωνάκι, το  Ψυχικό, τη Φιλοθέη, την Εκάλη, την Βούλα, το Σούνιο, τη Βουλιαγμένη και σε κοσμοπολίτικα νησιά όπως είναι η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Πάρος.
Αντίθετα αυξημένες επιβαρύνσεις θα προκύψουν από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών σε έχουν σπίτια στις λεγόμενες «λαϊκές συνοικίες».
Σήμερα στην «τσιμπίδα» του συμπληρωματικού φόρου πιάνονται περισσότεροι από 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων των οποίων η αξία της ακίνητης περιουσίας  υπερβαίνει συνολικά τα 607,61 δισ. ευρώ.
Όλα θα εξαρτηθούν από το ποσό του ΕΝΦΙΑ που θα βεβαιωθεί με την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών.
Εάν από την δοκιμαστική εφαρμογή που θα τρέξει τον Ιούνιο προκύψει φόρος από την ακίνητη περιουσία των Ελλήνων πάνω από τα 3,2 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκε το 2017 τότε το σενάριο της αύξησης του αφορολόγητου ποσού στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ είναι πολύ πιθανό να εφαρμοστεί.
Ο ΕΝΦΙΑ είναι ο φόρος με τη μεγαλύτερη εισπραξιμότητα και αυτό φαίνεται πως οδηγεί τους δανειστές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε οποιαδήποτε πρόταση για παρέμβαση που μπορεί να οδηγήσει στη μείωσή του.
Ακόμη και το σενάριο για «διπλές» αντικειμενικές αξίες με την θέσπιση διαφορετικής τιμής για τις αγοραπωλησίες ακινήτων και υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ εξετάζεται με πολύ μεγάλη προσοχή από τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών.
Δεν είναι αρνητικά αλλά από την άλλη δεν έχουν ανάψει και το πράσινος φως.
Συνεπώς το παζάρι κυβέρνησης - θεσμών  για τις νέες αντικειμενικές αξίες και τον ΕΝΦΙΑ είναι σε πλήρη εξέλιξη, αφού το επικαιροποιημένο μνημόνιο που δημοσιοποιήθηκε από την Κομισιόν δεν ρίχνουν περισσότερο φως ως προ αυτό το θέμα.
Στο τεχνικό κείμενο γίνεται η αναφορά ότι η ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές- μέσω νόμου - αν χρειαστεί είναι βασικό προαπαιτούμενο για την κυβέρνηση αλλά μέχρι εκεί.
Το μόνο το οποίο αναφέρει συμπληρωματικά είναι η δημιουργία ενός μηχανισμού αυτόματη επικαιροποίησης.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης