Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Αναβαθμίζεται σε «ΒΒ» η αξιολόγηση της Κύπρου – Θετικό παραμένει το trend

tags :
DBRS: Αναβαθμίζεται σε «ΒΒ» η αξιολόγηση της Κύπρου – Θετικό παραμένει το trend
Μπαράζ αναβαθμίσεων για την Κύπρο, αυτή τη φορά από τη DBRS
Σε «BB» (από «BB (low)») αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου ο καναδικός οίκος DBRS Ratings, διατηρώντας, μάλιστα, τις θετικές προοπτικές (trend).
Η βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα επιβεβαιώθηκε σε «R-4», ωστόσο οι προοπτικές αναβαθμίστηκαν σε θετικές (από σταθερές).
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η αναβάθμιση αντανακλά τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων για τις εγχώριες τράπεζες και την καλύτερη δημοσιονομική επίδοση.
Το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων του κυπριακού τραπεζικού συστήματος μειώθηκε κατά 14% το 2017, ενώ η συρρίκνωση φθάνει το 28% από τα επίπεδα-ρεκόρ τον Φεβρουάριο του 2015.
«Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παραμένουν πολύ υψηλά και αποτελούν ένα σημαντικό τρωτό σημείο για τις κυπριακές τράπεζες, ωστόσο η DBRS αναμένει ότι περαιτέρω μείωση, λόγω των ήδη εφαρμοζόμενων μέτρων και της βελτίωσης των οικονομικών συνθηκών».
Πλέον, τα NPLs αντιπροσωπεύουν το 53% των συνολικών μη εξυπηρετούμενων δανείων, με το 45% να αφορά εταιρικά δάνεια.
Βέβαια, ο δείκτης κάλυψης του τραπεζικού συστήματος (μη εξυπηρετούμενα δάνεια που καλύπτονται από προβλέψεις) έχει ενισχυθεί, από 38,8% τον Ιούνιο του 2016 σε 47,3% τον Δεκέμβριο του 2017.
Παρά τη μείωση, οι δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένουν υψηλοί, υπογραμμίζει ο οίκος.
Το δημοσιονομικό πλεόνασμα για το σύνολο του 2017 ανήλθε σε 1,8% του ΑΕΠ.
Η θετική τάση αντικατοπτρίζει την άποψη της DBRS ότι οι σταθερές οικονομικές και δημοσιονομικές επιδόσεις της Κύπρου θα διατηρηθούν, συμβάλλοντας στην πτωτική πορεία του δείκτη δημοσίου χρέους, έπειτα από αύξηση το τρέχον έτος.
Ο καναδικός οίκος «βλέπει» την οικονομική ανάπτυξη στο 3,8% και 3,6% τα έτη 2018 και 2091, αντίστοιχα, από 3,9% το περασμένο έτος, με τον πληθωρισμό να διαμορφώνεται σε 0,5% και 1%, από 0,7% το 2017.
Σε ό,τι αφορά στον δείκτη δημοσίου χρέους, θα αυξηθεί στο 105,6% το 2018, από 97,5% το 2017, για να υποχωρήσει στο 100% του ΑΕΠ το επόμενο έτος.
Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα παραμείνει ελλειμματικό, στο 7,1% και 7,8% του ΑΕΠ το 2018 και το 2019, αντίστοιχα, από 6,7% το περασμένο έτος, ενώ το δημοσιονομικό πλεόνασμα για τη διετία θα διαμορφωθεί στο 1,7% του ΑΕΠ.
«Μία σημαντική πρόοδος στις ιδιωτικοποιήσεις θα μπορούσε να ασκήσει ανοδική πίεση στις αξιολογήσεις», επισημαίνεται.
Ο καναδικός οίκος υπογραμμίζει τη σημαντικότητα του τουριστικού κλάδου για την κυπριακή οικονομία, υπενθυμίζοντας την εκτόξευση των ροιών κατά 20% και 15% το 2016 και το 2017, αντίστοιχα.
Κλείνοντας, η DBRS σημειώνει πως ο νεοεκλεγείς κ. Νίκος Αναστασιάδης θα συνεχίσει την ίδια δημοσιονομική πολιτική που ακολούθησε τα τελευταία χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης