Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Επιβεβαιώνεται σε «ΑΑΑ» η Ευρωπαϊκή Ένωση, σταθερό το trend

tags :
DBRS: Επιβεβαιώνεται σε «ΑΑΑ» η Ευρωπαϊκή Ένωση, σταθερό το trend
DBRS: Επιβεβαιώνεται σε «ΑΑΑ» η Ευρωπαϊκή Ένωση, σταθερό το trend
O καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS αξιολογεί την Ευρωπαϊκή Ένωση με ΑΑΑ βασιζόμενη στην αξιοπιστία των βασικών κρατών μελών της και στη συλλογική δέσμευσή τους να στηρίξουν τις υποχρεώσεις της ΕΕ.
Το σταθερό outlook αντικατοπτρίζει την άποψη του DBRS ότι η ΕΕ είναι σε θέση να διαχειριστεί βραχυπρόθεσμους κινδύνους και η φερεγγυότητά της αναμένεται να παραμείνει εξαιρετικά ισχυρή παρά την αναμενόμενη αναχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου ως αποτέλεσμα της ισχυρής δέσμευση και ικανότητα των υπολοίπων μελών να στηρίξουν τόσο τον προϋπολογισμό της ΕΕ όσο και τις υποχρεώσεις του.
Η αξιολόγηση της στήριξης βασίζεται στη συνολική πιστωτική ποιότητα των βασικών κρατών μελών της ΕΕ και στη συλλογική δέσμευσή τους να στηρίξουν την Ένωση.
Αυτό αντανακλάται πρωτίστως από την μέση σταθμισμένη βαθμολογία AAA της βασικής ομάδας μελών - την Γερμανία AAA, σταθερό outlook), τη Γαλλία (AAA, σταθερό outlook) και την  Ιταλίας (BBB,σταθερό outlook).
Το DBRS πιστεύει ότι η συνολική πολιτική δέσμευση για την υποστήριξη των βασικών λειτουργιών του ιδρύματος παραμένει ισχυρή. Αυτό αποδείχθηκε από έναν αριθμό μηχανισμών οικονομικής στήριξης που χρησιμοποιήθηκαν για την αντιμετώπιση των χρηματοπιστωτικών και κρατικών χρεωστικών κρίσεων, καθώς και από τους πόρους που συνεισφέρουν τα κράτη μέλη στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Επιπλέον, όπως προκύπτει από τις ιδρυτικές συνθήκες, τα μέλη της ΕΕ έχουν κοινή ευθύνη για την παροχή των απαραίτητων οικονομικών πόρων για την εξυπηρέτηση του χρέους της ΕΕ.
Ωστόσο, η ικανότητα εξυπηρέτησης του χρέους της υποστηρίζεται από πολλαπλές ρυθμίσεις που προστατεύουν τους πιστωτές.
Πρώτον, όλα τα δάνεια της ΕΕ καλύπτονται από τους διαθέσιμους πόρους της ΕΕ, οι οποίοι το 2018 αναμένεται να είναι 0,91% του ΑΕΠτης ΕΕ, ποσό που ισοδυναμεί με 142,8 δισ. ευρώ.
Αυτά τα κεφάλαια μπορούν να αποτελέσουν προτεραιότητα για την εξυπηρέτηση του χρέους, ανεξάρτητα από το αν έχουν δεσμευτεί αλλού. Δεύτερον, εάν τα ποσά αυτά είναι ανεπαρκή, τα κράτη μέλη υποχρεούνται νομικά να παράσχουν τα αναγκαία κεφάλαια για την εξόφληση του χρέους και την εξισορρόπηση του προϋπολογισμού μέχρι το ανώτατο όριο του 1,20% του ΑΕΠ της ΕΕ.
Εάν είναι απαραίτητο, η νομοθεσία της ΕΕ επιτρέπει στα κράτη μέλη να συνεισφέρουν περισσότερο από το μερίδιό τους στον προϋπολογισμό της ΕΕ.
Το χαρτοφυλάκιο δανεισμού υψηλής συγκέντρωσης της ΕΕ αποτελεί μια ακόμη πρόκληση. Παρόλο που παρέμεινε σταθερό τα τελευταία χρόνια, τα δάνεια σε εκκρεμότητα ανέρχονται σε 54 δισεκατομμύρια ευρώ από τον Μάρτιο του 2018. Ένα μεγάλο μέρος του χαρτοφυλακίου οφείλεται κατά κύριο λόγο στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης (EFSM), βάσει του οποίου χορηγήθηκαν δάνεια ύψους 46,8 δισ.ευρώ h Ιρλανδία (A, σταθερό outlook) και η Πορτογαλία (BBB, σταθερό outlook) αντιπροσωπεύουν το 86,7% των συνολικών δανείων. Παρά τη σχετικά υψηλή συγκέντρωση δανείων, τα προγράμματα χρηματοοικονομικής βοήθειας υπόκεινται σε αυστηρούς όρους πολιτικής, γεγονός που μετριάζει τους πιστωτικούς κινδύνους.
Μεσοπρόθεσμα, το DBRS προβλέπει μείωση του χρέους της ΕΕ, καθώς ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (AAA, σταθερό outlook) έχει αναλάβει πρωταρχική ευθύνη για προγράμματα στήριξης στα κράτη μέλη της Ευρωζώνης. Ωστόσο, η DBRS αναμένει ότι η ΕΕ θα παραμείνει ενεργή στις κεφαλαιαγορές μέχρι τουλάχιστον το 2026, δεδομένου ότι η Ιρλανδία και η Πορτογαλία θα μπορούσαν να επεκτείνουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους στο EFSM.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης