Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Πως έφτασε στην χρεοκοπία η FF Group και πόσο ατιμωτικό είναι να δηλώνεται αδυναμία παροχής στοιχείων στις αρχές;

tags :
Πως έφτασε στην χρεοκοπία η FF Group και πόσο ατιμωτικό είναι να δηλώνεται αδυναμία παροχής στοιχείων στις αρχές;
Πώς κατέρρευσε ο πολυεθνικός Όμιλος σαν γυάλινος πύργος
Ήταν Παρασκευή 4 Μαϊου και τίποτα δεν προμήνυε αυτό που θα ακολουθούσε.
Στην διάρκεια της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου τα τηλέφωνα άρχισαν να χτυπάνε και στην αλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής η ερώτηση: Είναι στο limit down η μετοχή της Folli Follie (FF Group) τι έχει γίνει;

Τα νέα δεν άργησαν να μαθευτούν.
Η Folli Follie, βρέθηκε στο στόχαστρο του fund  Quintessential Capital Management, που για πρώτη φορά την είχαμε ακούσει στην υπόθεση της Globo.
To fund έδωσε στη δημοσιότητα μία έκθεση στην οποία προειδοποιούσε ότι η Folli Follie μπορεί να είναι η επόμενη «ελληνική Parmalat», η ιταλική γαλακτοβιομηχανία ο ιδρυτής της οποίας καταδικάστηκε το 2010 σε κάθειρξη 18 ετών για υπεξαίρεση 800 εκατ. ευρώ και κατέληξε στις φυλακές του Μιλάνου.
Η  Parmalat αποτελούσε ένα success story, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως πρότυπο στις ευρωπαϊκές σχολές επιχειρήσεων.
Πλέον έχει περάσει στην ιστορία ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην Ευρώπη.
Επικράτησε πανικός.
Στην έκθεση η QCM αμφισβητούσε ευθέωςτην έκταση του δικτύου της FF, ως εκ τούτου τα έσοδα που παρουσίαζε από την κινέζικη αγορά ήταν πολύ μικρότερα.  
Η αργή αντίδραση της οικογένειας Κουτσολιούτσου ήταν καταλυτική.
H αόριστη λίστα καταστημάτων και η απειλή του διευθύνοντος συμβούλου Τζώρτζη Κουτσολιούτσου ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη, δεν ήταν ικανά να ησυχάσουν την επενδυτική κοινότητα.
Και από τη στιγμή μάλιστα που η QCM φαίνεται πως είχε προετοιμάσει καλά την επίθεση της.  
Η παρατεταμένη σιωπή της οικογένειας ενίσχυσε τα σενάρια που κυκλοφορούσαν  έντονα στην αγορά τις τελευταίες ημέρες ότι είτε δεν υπάρχουν στο ταμείο όσα υποστηρίζει η εταιρεία ή ότι ενδεχομένως είναι τοποθετημένα σε προϊόντα που δεν μπορούν να ρευστοποιηθούν άμεσα (όπως bitcoin ή σε τίτλους χαμηλής ρευστότητας).
Η σιωπή από την πλευρά της Folli Follie προκάλεσε επίσης στροφή 180 μοιρών της Fosun, η οποία έθεσε κρίσιμα ερωτήματα στην διοίκηση Folli Follie σχετικά με τις κατηγορίες του αμερικανικού fund QCM.
Η αλλαγή αυτή της στάση του κινέζικου Ομίλου χαρακτηρίστηκε ως άρση της εμπιστοσύνης στη διοίκηση της Folli Follie, στην οποία μέχρι πρόσφατα παρείχε την αμέριστη στηριξης της.
Ο κινέζικος Όμιλος, που μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε από την έκθεση της QCM έσπευσε να αυξήσει το ποσοστό συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο της Folli Follie από το 13,89% στο 16,37%, κίνηση που ερμηνεύτηκε από την αγορά ως στήριξη στην εταιρεία, έρχεται τώρα να ζητήσει εξηγήσεις για τις κατηγορίες που διατυπώνονται.

Η στάση της Επιτροπής Κεφαλαιογοράς

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε το σκάνδαλο, υπεραμύνθηκε της απόφασης της να μην προχωρήσει σε αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής.
Αντιθετα κάλεσε την εταιρεία, ανέθεσε στην Ernst & Young να διενεργήσει τους πρόσθετους οικονομικούς ελέγχους στην εισηγμένη, ενώ παράλληλα ζήτησε όλα τα στοιχεία, ταμειακά διαθέσιμα αλλά και στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών προκειμένου να αποτυπωθεί με σαφήνεια η ορθότητα των στοιχείων που απεικονίζονται στις οικονομικές καταστάσεις της.
Μάλιστα ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Χ. Γκότσης σε αρκετές συνεντεύξεις του ερωτώμενος για το ποιος θα έπρεπε να ελέγξει την ορθότητα των οικονομικών στοιχείων της Folli Follie, ήταν κατηγορηματικός:
«Τα στοιχεία των οικονομικών καταστάσεων της Folli Follie θα έπρεπε να ελεγχθούν από τις τράπεζες οι οποίες την δανειοδοτούν αλλά και από τους επενδυτικούς συμβούλους που συστήνουν την μετοχή της. Όχι από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς».

Τρεις εβδομάδες μετά....

Την Παρασκευή 25 Μαϊου μετά από 3 μαρτυρικές εβδομάδες η μετοχή της Folli Follie μπήκε σε αναστολή διαπραγμάτευσης, επιβεβαιώνονται τα σενάρια που κυκλοφορούσαν τις τελευταίες ημέρες.
H εταιρεία σε ανακοίνωση της απέδωσε το αίτημα αναστολής της μετοχής σε λόγους προστασίας.
Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Μετά την εξακολουθούμενη και συντονισμένη διασπορά παραπλανητικών ειδήσεων, η οποία έχει δημιουργήσει αδικαιολόγητα ένα έντονα αρνητικό κλίμα για την εταιρεία μας, με σχετικό έγγραφο αίτημά της, ζήτησε σήμερα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την αναστολή της διαπραγμάτευσης των κινητών αξιών της εταιρείας μας, που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο έλεγχος των οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας μας από την ανεξάρτητη ελεγκτική εταιρεία Ernst & Young, στη διάθεση της οποίας η εταιρεία μας ήδη θέτει όλα τα ζητούμενα στοιχεία».
Η Επιτροπή όμως Κεφαλαγοράς ήρθε να σώσει διαφορετική εξήγηση, τονίζοντας ότι η εταιρεία δήλωσε αδυναμία παροχής στοιχείων επί των οικονομικών της καταστάσεων.
«Στην επιστολή αυτή η εταιρεία δήλωσε αδυναμία παροχής στοιχείων που αφορούν στις οικονομικές της καταστάσεις και για το λόγο αυτό η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζήτησε από το Χρηματιστήριο Αθηνών την αναστολή διαπραγμάτευσης», σημειώνεται στην ανακοίνωση της Αρχής.

Τι σημαίνει η μη παροχή στοιχείων

Η αδυναμία παροχής στοιχείων της διοίκησης της Folli Follie επί των οικονομικών της μεγεθών, όπως αναφέρουν κύκλοι της αγοράς σημαίνει το αυτονόητο:
Δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν όσα αναφέρει η εταιρεία στις λογιστικές της καταστάσεις.
Ούτε όσον αφορά τα ταμειακά της διαθέσιμα, ούτε τις πωλήσεις αλλά ούτε και το ύψος των αποθεμάτων της.
΄'Αλλωστε για τα ταμειακά διαθέσιμα που είναι και το ζητούμενο έχουν κυκλοφορήσει φήμες – που όμως δεν έχουν επιβεβαιωθεί – ότι τα ταμειακά διαθέσιμα είναι σχεδόν 50% χαμηλότερα από αυτά που αναφέρονται 446 εκατ δηλαδή 220 εκατ ευρώ ενώ μια ακραία περίπτωση είναι ότι κινούνται κάτω από 150 εκατ ευρώ. 
Στελέχη της αγοράς θεωρούν ότι υπάρχουν σοβαρές αλχημείες, ενώ ο ορκωτός ελεγκτής ο οποίος υπέγραφε τις οικονομικές καταστάσεις στην Κίνα, «έβαζε την υπογραφή του σε λευκό χαρτί».
Η παραποίηση οικονομικών στοιχείων είναι ξεκάθαρο όπως λένε νομικές πηγές στο bankingnews, ότι επισύρει σοβαρές ποινικές ευθύνες.  

H χρεοκοπία

Σε επίπεδα χρεοκοπίας βρίσκεται η Folli Follie με βάση τις δύο ομολογιακές εκδόσεις που βρίσκονται σε διαπραγμάτευση σε ευρώ και ελβετικό φράγκο.
Οι τιμές των ομολόγων κινούνται μεταξύ 45 και 60 μονάδων βάσης και 50 με 55 μονάδες βάσης.
Οι αποδόσεις των ομολόγων της εταιρείας διαμορφώνονται περίπου στο 75%, επίπεδα τα οποία ξεκάθαρα δείχνουν χρεοκοπία της εταιρείας και αδυναμία αποπληρωμής των ομολόγων, τα οποία λήγουν του Ιούλιο του 2019 και τον Ιούλιο του 2021.
Όσον αφορά τις ελληνικές τράπεζες, η Alpha bank έχει δανείσει 5 εκατ και η Eurobank 26 εκατ και τα υπόλοιπα οι άλλες τράπεζες.
Κατά τις τράπεζες τα δάνεια είναι εξυπηρετούμενα και στηρίζονται σε αξίες όπως τα πρώην ΚΑΕ Duty Free και στο Attica στο κέντρο της Αθήνας.
Αυτά τα δύο περιουσιακά στοιχεία έχουν αποτίμηση 200 εκατ ευρώ με βάση τραπεζικές πηγές, οπότε καλύπτουν τα βραχυπρόθεσμα δάνεια.
Τα μη εξασφαλισμένα δάνεια είναι 30 εκατ ενώ π.χ. η Eurobank έχει 16 εκατ leasing το ακίνητο της FF Group στην Εθνική οδό Αθηνών Λαμίας.
Για την ώρα οι τράπεζες έχουν ζητήσει ενημέρωση των συμβάσεων και αναζητούν εναλλακτικά σενάρια εάν τα δάνεια καταστούν μη εξυπηρετούμενα.
Να σημειωθεί ότι πριν την κρίση η χρηματιστηριακή αξία της Folli Follie ήταν 1,34 δις. ευρώ και η αξία της μέσα σε τρεις εβδομάδες υτποώρησε στα 321 εκατ ευρώ, καταγράφοντας απώλειες 76%.

Η ιστορία


Η Folli Follie ιδρύθηκε το 1982 από τον Δημήτρη Κοτσολιούτσο και τη συζυγό του Καίτη, εγκαινιάζοντας το πρώτο κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας. Δέκα χρόνια αργότερα στην εταιρεία εισήλθε ο γιος των ιδρυτών Τζώρτζης Κοτσολιούτσος, ο οποίος κατάφερε να δημιουργήσει έναν επιτυχημένο ελληνικό Όμιλο.
Επόμενος στρατηγικός στόχος ήταν η επέκταση στο εξωτερικό με αφετηρία το 1995 όπου η Folli Follie μπήκε στην Ιαπωνία ενώ παράλληλα εγκαινίασε καταστήματα της σε Νέα Υόρκη, Χαβάη και Γκουάμ.
Το 2002 ο Όμιλος αποφασίζει να εισέλθει και στην αχανή αγορά της Κίνας.
Μετά την πρώτη δεκαετία, η Folli Follie ανοίγει σχεδόν ένα καινούργιο κατάστηµα την εβδοµάδα στις πιο κεντρικές λεωφόρους των µεγάλων αστικών κέντρων µιας αχανούς χώρας, όπου η καταναλωτική ζήτηση δεν έχει αντίπαλο. «O όµιλος, µέσω της Folli Follie και της Links of London, έχει µια εξαιρετικά επιτυχηµένη παρουσία στην Κίνα για περισσότερα από δέκα χρόνια, ως µέρος µιας στρατηγικής ανάπτυξης την οποία ακολουθούµε πιστά. Η παρουσία µας στην Ασία, και ειδικότερα στην Κίνα, αποτελεί βασική επιδίωξή µας και θα συνεχίσουµε την επιτυχηµένη πορεία ανάπτυξης µέσω δυναµικών επενδύσεων» δηλώνει ο διευθύνων σύµβουλος του οµίλου, Τζώρτζης Κουτσολιούτσος.
Ο ίδιος μάλιστα τότε δήλωνε «Μπροστά από τα καταστήματά μας στη Σαγκάη και στο Πεκίνο περνούν σε καθημερινή βάση περίπου 2,5 εκατομμύρια καταναλωτές. Για να καταλάβετε για τι μεγέθη μιλάμε, μπροστά από τα καταστήματα της Ερμού την παραμονή των Χριστουγέννων περνούν το πολύ 100.000 πελάτες.
Το 2011 ένας από τους μεγαλύτερους κινέςζικους Ομίλους η Fosun εισήλθε στο μετοχικό της κεφάλαιο.
Η επένδυση της Fosun, στη Folli Follie, ανήλθε στα 100 εκατ ευρώ, καθώς αρχικά απέκτησε το 9,5% της ελληνικής εισηγμένης μέσω αύξησης κεφαλαίου ύψους 84,5 εκατ. ευρώ και το υπόλοιπο ποσοστό μέσω Χρηματιστηρίου.
Το καλοκαίρι του 2014 ο μεγαλομέτοχος της Fosun,  Guo Guangchang επισκέφτηκε την χώρα μας και παραβρέθηκε στην Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Folli Follie.
Σε ομιλία του προς τους μετόχους της ελληνικής εισηγμένη ο κ. Guangchang εκτίμησε ότι η εταιρεία της οικογένειας Κουτσολιούτσου θα μπορούσε να γίνει μια ελληνική Prada, με παγκόσμια απήχηση.
Τελικά τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά....

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης