Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Οι φόβοι για πολιτική αστάθεια σε Ιταλία και Ισπανία προκαλούν αναταράξεις στις αγορές ομολόγων

FT:  Οι φόβοι για πολιτική αστάθεια σε Ιταλία και Ισπανία προκαλούν αναταράξεις στις αγορές ομολόγων
Το μακρόσυρτο ιταλικό δράμα ήρθε να συνοδεύσει η προοπτική της κατάρρευσης της ισπανικής κυβέρνησης μετά την υποβολή από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρότασης μομφής
Οι εντεινόμενες ανησυχίες για πολιτική αστάθεια σε Ιταλία και Ισπανία προκάλεσαν αναταράξεις στις αγορές ομολόγων των δύο χωρών την Παρασκευή (25/5) με τους επενδυτές να προχωρούν σε ρευστοποιήσεις και να στέλνουν σε χαμηλά επίπεδα τις τραπεζικές μετοχές, όπως γράφουν οι Financial Times
Το μακρόσυρτο ιταλικό δράμα ήρθε να συνοδεύσει η προοπτική της κατάρρευσης της ισπανικής κυβέρνησης μετά την υποβολή από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρότασης μομφής κατά του πρωθυπουργού Mariano Rajoy.
Το χρηματιστήριο της Μαδρίτης κατέγραψε απώλειες 2,7%, και οι αποδόσεις των ισπανικών ομολόγων αυξήθηκαν, ωστόσο η Ιταλία παρέμεινε στο πολιτικό και οικονομικό προσκήνιο.
«Είδαμε στην περίπτωση της Ελλάδας πόσο επικίνδυνο είναι για μια χώρα να συσσωρεύει χρέη.
Ελπίζω να μην έχουμε μια δεύτερη Ελλάδα στην περίπτωση της γειτονική μας Ιταλίας», δήλωσε στους FT ο καγκελάριος της Αυστρίας. Sebastian Kurz.
Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s έσπευσε να καταφέρει ένα ακόμη πλήγμα στην εκκολαπτόμενη κυβέρνηση, θέτοντας το αξιόχρεο της χώρας υπό εξέταση ενόψει ενδεχόμενης υποβάθμισης.
Η Ισπανία παραμένει σε καλύτερη θέση, έχοντας μειώσει κατά πολύ το έλλειμμα του προϋπολογισμού και το ποσοστό του χρέους της.
Η πολιτική αστάθεια ωστόσο, που ίσως επιφέρει πρόωρες εκλογές, έρχεται σε δύσκολη συγκυρία, με την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην οικονομία της ευρωζώνης να εξασθενεί, τονίζουν οι FT.
Ο Luigi Di Maio, ο επικεφαλής του μεγαλύτερου πολιτικού κόμματος της Ιταλίας, του  Κινήματος των Πέντε Αστέρων και ο Matteo Salvini, υποστηρίζουν τον διορισμό του 81χρονου ευρωσκεπτικιστή οικονομολόγου Paolo Savona για τη θέση του υπουργού Οικονομικών.  
Ωστόσο στην προοπτική αυτή αντιτάσσεται ο Ιταλός πρόεδρος Sergio Mattarella, ο οποίος ανησυχεί, πως η επιλογή του Savona για τη θέση του υπουργού Οικονομικών θα πλήξει της αξιοπιστία της χώρας στην Ιταλία και την ΕΕ.
Ο Giuseppe Conte, ο οποίος έχει οριστεί ως πρωθυπουργός αναμενόταν να παρουσιάσει τα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου, κάτι που τελικά δεν έγινε, μετά από ανεπίσημη συνάντηση με τον Mattarella.
Στο τέλος μιας έντονης ημέρας, ο Salvini έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Είμαι πραγματικά θυμωμένος».
Την τοποθέτηση του Salvini επικρότησε ο Di Maio.
«Γερμανοί πολιτικοί και εφημερίδες προπηλακίζουν: ιταλοί ζητιάνοι, τεμπέληδες, φοροφυγάδες, που πάνε να ρίξουν τους άλλους και δεν γνωρίζουν την ευγνωμοσύνη.
Και εμείς θα έπρεπε να διαλέξουμε έναν υπουργό Οικονομικών που να εγκρίνουν αυτοί; Όχι, ευχαριστώ», συνέχισε ο Salvini. 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης