Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Η σκληρή μάχη του Erdogan με τις αγορές στο δρόμο για τις προεδρικές εκλογές (24/6)

FT: Η σκληρή μάχη του Erdogan με τις αγορές στο δρόμο για τις προεδρικές εκλογές (24/6)
Οι ρίζες αυτών των δραματικών ημερών μπορούν να εντοπιστούν στις 18 Απριλίου του 2018, όταν ο Τούρκος πρόεδρος αιφνιδίασε με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών
Αστειευόμενοι οι οικονομολόγοι στην Τουρκία υποστηρίζουν ότι, η λίρα είναι η μόνη πραγματική αντιπολίτευση που έχει απομείνει στη χώρα και ενώ ο Erdogan αντιμετωπίζει έναν αγώνα επανεκλογής και μία νομισματική κρίση, όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.    
Η τουρκική λίρα, δείχνει ένας τρομερός αντίπαλος.
Την Τετάρτη (23/5/2018), μετά από εβδομάδες άρνησης να προβεί σε ενέργειες για να ανακόψει την πορεία του καταρρέοντος νομίσματος, ο Erdogan υποχώρησε στη δύναμη των αγορών και επέτρεψε στην κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια.
Η λίρα είχε απωλέσει το 20% της αξίας της έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους.
Το χάος των τελευταίων εβδομάδων ξεκίνησε πριν από τις εκλογές που προγραμματίστηκαν  στις 24 Ιουνίου για την προεδρία και το κοινοβούλιο.
Η νίκη θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για τον Erdogan να παραμείνει στην εξουσία για χρόνια και να εδραιώσει το όνειρό του να γίνει ο σημαντικότερος ηγέτης της σύγχρονης Τουρκίας μετά τον Ataturk.
Αυτό βοηθά στην εξήγηση του γιατί ο Τούρκος πρόεδρος αγωνίστηκε σκληρότερα από ποτέ, ενάντια σε μια αύξηση των επιτοκίων που χρειαζόταν για να μετριάσει τον πληθωρισμό και να στηρίξει τη λίρα - αλλά που θα αυξήσει και το κόστος των πληρωμών υποθηκών και των λογαριασμών πιστωτικών καρτών λιγότερο από έναν μήνα πριν από τις εκλογές.
Πριν τελικά αναγκαστεί να εγκρίνει την αύξηση του επιτοκίου, ο Erdogan ισχυρίστηκε ότι οι «εχθροί της Τουρκίας» κρύβονταν πίσω από τους κερδοσκόπους νομισμάτων.
Οι ρίζες αυτών των δραματικών ημερών μπορούν να εντοπιστούν στις 18 Απριλίου του 2018, όταν ο Τούρκος πρόεδρος αιφνιδίασε με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Ο Erdogan  δήλωσε ότι η αναταραχή στη γειτονική Συρία και το Ιράκ σημαίνει ότι η χώρα έπρεπε να μεταβεί το συντομότερο δυνατό στο νέο σύστημα διακυβέρνησης που θα τεθεί σε ισχύ μετά τις εκλογές, που θα καταργήσει τον ρόλο του πρωθυπουργού και θα ενισχύσει ριζικά τις εξουσίες του επόμενου προέδρου.
Ιδιαίτερα, τα μέλη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, του ΑΚΡ, παραδέχθηκαν ότι αν ανέμεναν μέχρι την προγραμματισμένη ημερομηνία των εκλογών του Νοεμβρίου 2019,  θα μπορούσαν να χάσουν.
Κατά τη διάρκεια των 15 ετών στην εξουσία, το κόμμα έχει αλλάξει πολλά στη χώρα αμφισβητώντας την παλιά κοσμική εξουσία του και οδηγώντας ένα συντηρητικό τμήμα της κοινωνίας σε άνευ προηγουμένου ευημερία.
Αλλά η κάποτε στερεή βάση των ψηφοφόρων του κόμματος έχει φυλλορροήσει.
Τμήματα που υποστήριζαν κάποτε τον Erdogan έχουν απομακρυνθεί καθώς έχει υιοθετήσει ένα ολοένα και πιο αυταρχικό στυλ εξουσίας φυλακίζοντας αντιπάλους και παραγκωνίζοντας τους επικριτές, τους οποίους ονομάζει «προδότες».

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης